Még nincs értelme megnyitni a múzeumot, a Dohány utcai zsinagógát a nagyközönség számára

Még nincs értelme megnyitni a múzeumot, a Dohány utcai zsinagógát a nagyközönség számára

Kunos Péter, a Mazsihisz és a BZSH ügyvezető igazgatója a még ki nem nyitott Zsidó Múzeum és Levéltárról, a Dohány utcai zsinagógáról, valamint az elhagyott zsidó temetők rendbehozataláról is beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában.

A koronavírus-járvány első hullámának a lecsengése után az országban újraindul az élet, de például még a Zsidó Múzeum és Levéltár, valamint a Dohány utcai zsinagóga sem nyitotta meg a kapuit a turisták előtt. Az ügyvezető igazgató szerint nagyon nehezen kiheverhető az, ami történt, hiszen jelentősen visszaesett a turizmus. Sajnálatos módon még a járványt nem tudjuk magunk mögött, így az is biztos, az eddigi tapasztalatok alapján, nem indul újra a turizmus egyik napról a másikra. Valóban nyíltak már meg kulturális intézmények, de ezek elsősorban állami kezelésben vannak, azaz nem jelent gondot a fenntartónak, hogy még nincs elegendő látogató.  A Mazsihisz úgy véli, még nincs értelme megnyitni a múzeumot, a Dohány utcai zsinagógát a nagyközönség számára, erre akkor kerül sor majd, ha a számítások szerint a bevételek legalább fedezik a fenntartás költségeit, még nem a nyereségről van szó, hanem legalább a költségek megtérüléséről. Az is biztos, hogy eleinte csak a belföldi turizmus, a diáklátogatók érik el ezeket az intézményeket, ezért is kereste meg a hitközség vezetése a kormányt, hogy ehhez a lehetőségekhez képest nyújtson valamilyen támogatást, hiszen a hazai érdeklődök biztosan nem fizetnek annyit egy belépőjegyért, mint a külföldiek, Kunos Péter hozzátette, még várják a kormányzati választ.

A kormány a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítványon keresztül jelentős forrásokat biztosít az elhagyott zsidó temetők felújítására. A Mazsihisz szakértőkkel segíti ezt a munkát, hogy hol érdemes elkezdeni a felújításokat, valamint a szervezet biztosítja még a vallási felügyeletet is, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy miként hoznak rendbe egy zsidó temetőt. Ezt a pályázaton elindulni kívánó önkormányzatok igénybe is veszik, ami szintén fontos.

A Mazsihisz kezelésében van a Kozma utcai zsidó temető is, ahol folyamatosan szükség lenne munkáskézre, hogy rendszeresen karbantartsák a sírokat és azok környékét. Most is kértek ehhez állami segítséget, hogy biztosítsanak munkásokat