A Palesztinok lángba borítani készülnek Izraelt ha megkezdik az annektálást

Több ezer palesztin  annektálás elleni tüntetésen Jerikóban

x
 

Több ezer palesztin gyűlt össze hétfőn Jerikóban tiltakozásul az új izraeli kormány Júdea és Szamária egyes részeinek annektálására irányuló terve ellen.

A koalíciós megállapodás Benjamin Netanjahu és partnere, Beni Gantz (Kék-Fehér) között lehetővé teszi a miniszterelnök számára az annektálás szavazásra bocsátását a Trump-kormánnyal koordináltak szerint a kabinetben vagy a parlamentben már július 1-jén.

A januárban bemutatott “évszázad megállapodása” az amerikai kormány legnagyvonalúbb ajánlata Izrael számára. Jeruzsálem Izrael osztatlan fővárosa marad, és az USA elismeri a C-zónában lévő zsidó közösségeket Izrael részeként továbbá a Jordán-völgyet a zsidó állam keleti védelmi vonalaként.

A terv a palesztinoknak lehetővé teszi, hogy jelenlegi területeket megduplázva (Júdea és Szamária területének 70 százalékát megkapva), bizonyos kondíciók teljesítésével – például Izrael elismerése mint zsidó állam valmint Jeruzsálem elismerése Izrael fővárosaként – saját államuk legyen, melynek fővárosa a Kelet-Jeruzsálem peremén lévő Abu Dísz. Ez az állam azonban nem lenne jogosult hadsereg fenntartására és katonai szerződések aláírására, és Izrael ellenőrizné a határait.

A palesztin fél még a terv előkészítési fázisában, látatlanul elutasította a tervet.

A hétfői tüntetetést a Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász Fatah pártja rendezte. A palesztin kormányból többek között Mohammad Stajje miniszterelnök és a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) főtitkára, Szaeb Erekat vezető tárgyaló vett részt a rendezvényen, míg diplomáciai részről az ENSZ, az Európai Unió, Oroszország, Jordánia, Japán és Kína képviselői.

הכניסה הדרומית ליריחו. למרות המגבלות וגם המחסומים אלפים הגיעו לעצרת שמארגן הפת”ח נגד הסיפוח. מה שנכשל לפני כשבועיים ברמאללה היום נראה מוצלח יותר. pic.twitter.com/JzwGd14zLX

— Jack khoury.جاك خوري (@KhJacki) June 22, 2020

„Oroszország az egyetlen megoldást a kétállami elvre alapuló megállapodásban látja”, mondta Gocha Buachidze, a palesztin terület orosz nagykövete. „Sürgősen újra kell indítani a két fél közötti tárgyalásokat az ENSZ közvetítésével.”

Mohammad Abu Wanadi jordán konzul kijelentette, hogy Jordánia továbbra is minden erőfeszítést megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza az izraeli annektálást. „Az annektálás megakadályozása a béke védelmét szolgálja”, állította a konzul.

Az ENSZ közel-keleti békefolyamatokért felelős különleges koordinátora, Nickolay Mladenov azt mondta a palesztinoknak, hogy soha ne adják fel az állam iránti álmukat, hangsúlyozva, hogy Izrael annektálási terve nemcsak illegális, hanem „megöli a béke álmát”.

„Ti itt nem házbérlők vagytok, ez az otthonotok. Nem dobhatjátok el a kulcsait valaminek, amit már 25 éve építetek. Vigyáztok rá, és a jövőbe invesztáltok, egy olyan jövőbe, amely a demokrácia, az elszámoltathatóság és mindenki jólétének közös értékeire épül… Palesztina népe – soha ne add fel, soha ne add fel, soha ne add fel. Mert mindannyian a békét akarjuk”.

A PFSZ főtitkára, Szaeb Erekat pedig kijelentette: „Ma a világ eljött hozzánk, beszélt velünk, és azt mondta nekünk, hogy ‘nem vagyunk egyedül’. Velünk vannak a szabadságért, a méltóságért és az igazságért folytatott harcban… Netanjahu és Trump, két választási lehetőségetek van. Annektálás és a halálhoz vezető út, vagy a megszállás vége és az élet útja. Nincs más választás”.

A Palesztin Hatóság hivatalos hírügynöksége, a WAFA arról számolt be, hogy az izraeli hadsereg lezárt két ellenőrző pontot és megakadályozta több tucat busz beengedését a tüntetés helyszínére.

Arab riportok összecsapásról számoltak be palesztinok és az úttorlaszokat felállító izraeli katonák között.

 

A mintegy tízezer fős tüntetés – nem beszélve a nemzetközi képviseletről – siker a Fatah számára, hiszen a legutóbbi próbálkozások a vártnál jóval alacsonyabb érdeklődéssel zajlottak.

Azonban izraeli 12-es csatorna palesztin ügyekkel foglalkozó tudósítója szerint a tömeg többségét a Palesztin Hatóság biztonsági erői alkották, akik civil ruhában jelentek meg.

A tüntetésre a Palesztin Hatóság koronavírus elleni küzdelmének kritikus időszakában került sor.

Hétfőre 84 új esettel 1100-ra emelkedett a megerősített fertőzések száma a Palesztin Hatóság területén (843), Kelet-Jeruzsálemben (195) és a Hamász terrorszervezet irányítása alatt álló Gázai övezetben (72).

A felgyógyultak száma 594 – 383 a Palesztin Hatóság területén, 155 Kelet-Jeruzsálemben és 56 a Gázai övezetben.

A halottak száma 5 – a Palesztin Hatóság 2, Kelet-Jeruzsálem 2 és Gáza 1.

A vírus terjedésének megakadályozása érdekében szombaton betiltották a területen a társadalmi összejöveteleket, és két körzetet – Hebront és Nábluszt (Sechem) – zárlat alá helyezték.