Magyarország megvédi a határait, be nem enged senkit

Magyarország megvédi a határait, be nem enged senkit

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a Fidesz alelnöke beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában a határhelyzetről, Magyar Honvédség segítő kezéről is beszélt.

Az államtitkár a honvédelmi stratégiáról elmondta, Magyarország nemzeti haderőt épít, ezen a gondolaton alapul a Magyar Honvédség költségvetése is. Fontos a NATO kötelezettség végrehajtása, de nem ez motiválja a kormányt, hanem a nemzeti érdek, erről szól – többek között – a Zrínyi 2026 Nemzeti Haderőfejlesztési Program. A 2020-as költségvetés is jelentős volt, ebben 206 milliárd forint állt a fejlesztésekre, ez egyébként a NATO-n belül is kiemelkedő, hiszen ez az összeg a honvédelmi kiadások egyharmadát jelentette, ennek értelmében a szövetség vezetése is látja, Magyarország a vállalt kötelezettségeinek időre eleget tesz. Mindezek mellett az is fontos – tette hozzá a politikus, hogy a miniszterelnök szavait idézve, a Magyar Honvédség legyen a régió legmodernebb, legütőképesebb nemzeti hadserege, amelyik képes biztosítani az ország szuverenitását, a magyar emberek biztonságát.

A honvédség a határokon is teljesíti szolgálatát, amivel nem csak az ország, hanem Európa határait is megvédik. Mindez költségekkel jár, amihez az Európai Uniónak is hozzá kellene járulnia, de a brüsszeli bürokraták eddig egyetlen eurocenttel sem járultak ehhez hozzá. Egy biztos, jelenleg a magyar határ Európa legjobban őrzött határa, a megfelelő technikai eszközökkel, a szakemberekkel együtt, ám ha valaki mégis bejut az országba, akkor szerencsére a migrációs válsághelyzet szabályai szerint őt az ország bármely területén elfogják és kitoloncolják. Most a járvány lecsengése, az Európai Bíróság döntése nyomán növekedhet egyrészt a nyomás, másrészt pedig a bírák ítélete után a valódi menekültek is nehezebben kérvényezhetik a menekültstátuszt. Ám az is biztos, hiába a növekedő migrációs nyomás, Magyarország megvédi a határait, be nem enged senkit, már azért is tesz így, mert jelenleg olyan térségből akarnak rengetegen eljutni Európába, ahol igencsak erősen van jelen a koronavírus, azaz a járványügyi kockázat jelentős. Magyarország kormánya továbbra is a magyar emberek védelmét tekinti kötelezettségének, de ezzel együtt az európai emberekét is.

A koronavírus-járvány alatt emberek veszítették el munkájukat, erre válaszként a Magyar Honvédség kitárta a kapuit, várva az embereket önkéntes tartalékosnak. Könnyített formában lehet jelentkezni, mert a honvédség segítő kezet kíván nyújtani az állami program keretében. Jelenleg háromezer hely áll rendelkezésre, ám ha a program sikeres lesz, lesz még igény a folytatásra, úgy természetesen a honvédség további embereket is várni fog. A jelentkezőknek hozniuk kell magukkal egy erkölcsi bizonyítványt, majd egy könnyített orvosi vizsgálaton esnek át, ezt követően egy hathónapos alapkiképzésen vesznek részt. Ezt úgy kell elképzelni – jegyezte meg Németh Szilárd, mint egy munkahelyet, ahol minden egyes nap időre kell megjelenni, az aznapi feladatokat el kell végezni, majd a nap végén hazamehetnek az emberek. Akik idekerülnek, azok megerősödnek, a saját civil képességeiket felhasználhatják, újakat szerezhetnek, mindezért még fizetést is kapnak a teljes ellátás mellett. A hatodik hónap letelte után katonai esküt tesznek, majd utána dönthetnek teljesen szabadon, hogy visszatérnek a civil életbe vagy a katonai pályát választják.

Németh Szilárd, mint a Magyar Birkózó Szövetség elnöke elmondta, a Kozma István Akadémia csarnoka elkészült, az átadás a pandémiás helyzet miatt csúszott, ahogy a kollégiumok építésének a kezdete is. Mindezek mellett a magyar birkózók nagyon készültek az olimpiára, amit most elhalasztottak, de a sportolók úgy készülnek, hogy jövőre elindulnak a tokiói versenyen, ehhez a szövetség minden segítséget megad. Négy helyet már szereztek a birkózók, jövő év márciusában az európai kvótaszerző versenyen még továbbiak is követhetnek.

A politikus még az összefogás jelentőségéről is szólt, megemlítve, hogy a vsaárnapi szerbiai választásokon az ottani magyarok azért tudták növelni a képviselőik számát, mert valóban összefogtak, erre nagy szükség lenne itthon is, az államtitkár szerint a magyarországi ellenzéknek is meg kellene érteni a kormány szándékait és meéllet5ük kiállni. Az ország képes volt erre a koronavírus-járvány ideje alatt, ezt kellene követni.