Erzsébetváros július 1-től a saját kezébe veszi a parkolást

Erzsébetváros július 1-től a saját kezébe veszi a parkolást

Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a bulinegyedről, a turizmus lehetőségeiről, valamint a kerületet érintő gazdasági nehézségekről is beszélt..

A polgármester elmondta, nagy szerencséje van, hogy a kerületi képviselőkkel, az ellenzékiekkel is kiválóan szót tud érteni, van együttműködés közöttük. A bulinegyeddel kapcsolatban azt említette meg, hogy a kerületi rendészeti igazgatóság folyamatosan járja a környéket, ezt a munkájukat olyan intenzitással végzik, hogy sokan már panaszokat nyújtottak be az önkormányzat felé, a lakók az újranyitott teraszok okozta zaj miatt, a vendéglátósok pedig amiatt, hogy szeretnék elérni a választások előtti állapotokat. A kerület vezetése ezért arra törekszik – emelte ki a politikus, hogy konszenzusos megoldások szülessenek. Világossá kell tenni, a különböző rendeletek nem a turisták kizárására törekszik, hanem bizonyos magatartásformákat igyekeznek kizárni. Mindenkinek az ellen az érdeke, hogy ne mennyiségi, hanem minőségi turizmus alakuljon ki.

Niedermüller Péter beszélt a koronavírus-járvány hatásairól, megjegyezve, ez a helyzet mindent felborított, nem csak a kerületben, hanem mindenhol az országban, ebből a szempontból Erzsébetváros nem kivétel. Viszont abból a szempontból biztosan kivétel, ha megszűnik az idegenforgalom, akkor ez a városrész jelentős anyagi hátrányt szenved. Ezért sem adta fel az önkormányzat a kulturális terveit, ám ezek megvalósításához lehetséges, hogy egy másik időpontot kell majd találni. Például a bulinegyed kulturális negyeddé történő átalakítása sem került le a napirendről, folyamatosan zajlanak az egyeztetések ebben a témában. Több megválaszolatlan kérdés van még előttük, például az, hogy a hány kerületi vendéglátós éli túl a járvány okozta gazdasági válságot.

A polgármester a Róth Miksa Emlékmúzeumról azt mondta el, az intézmény igazgatója nyugdíjba vonult, a kerület pedig egy más formában fogja működtetni a múzeumot.

A polgármester a kerületben működő egyházakról azt mondta, az önkormányzatnak igenis kötelessége támogatni azokat az erzsébetvárosiakat, akik valamelyik felekezethez tartoznak, így a lehetőségekhez képest a különböző egyházakat is. De az is igaz, hogy azt is figyelembe kell venni, hogy a járvány kapcsán közel 3 milliárd forint érte a kerületet, ezt a kiesést kompenzálni kell. Ebben a helyzetben a prioritásokat kell meghatározni, Niedermüller Péter megemlítette, van kettő ezek között, amelyekhez mindenképpen ragaszkodik. Ezek egyike az önkormányzati bérlakás-állomány helyzetének javítása, a másik pedig, gondoskodni azoknak az embereknek a szociális biztonságáról, akik a járvány következtében veszítették el a munkájukat.

A lakáspályázatok közül elsőként az került nyilvánosságra, ahol a leendő bérlőknek kell felújítani az ingatlant, már erre a kiírásra is jóval többen jelentkeztek, mint amennyi lakás a rendelkezésre áll. Már elkészült a második pályázat is, ahol a szociális alapú bérlakásokat hirdetik meg, a kiírásra rövidesen sor kerül. Vannak olyanok, akik valamilyen okból nem fizetik meg a lakbért, az önkormányzat az ő esetükben is köztes megoldásokat keres, hiszen senkit sem tesznek ki az utcára.

Niedermüller Péter megerősítette, új parkolási rend lép életbe a kerületben július 1-től, amikor is megszűnik a kormány által meghirdetett ingyenes parkolás, a parkolási díjakat mindenképpen megemelik, ez persze a kerületben lakókat nem érinti. Az önkormányzat célja az, hogy minél több parkolóhelye legyen az itt élőknek.