Netanjahu arról beszélt, hogy hogyan lehetne technológiával segíteni a védekezést.

A BreuerPress és a HetiTV legfrissebb hírei 2020.05.11. reggelén

Mentőautókat kapott az Országos Mentőszolgálat, vasárnap 20 új mentőautó került a szolgálat állományába. A mentők napján, a mentőszolgálat budapesti, Markó utcai központjába tartott ünnepségen Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kiemelte: az elmúlt években majdnem ezer új mentőautót szereztek be, ezzel csaknem a mentőszolgálat teljes flottája megújult. Csató Gábor, a mentőszolgálat főigazgatója elmondta: az új autók beszerzésével 4,7 év lett a használatban lévő autóik átlagéletkora, ami Európában is egyedülálló. Hozzátette: az új mentőautók gyártása a koronavírus-járvány alatt sem állt le. Ebben az évben összesen 103 új mentőautó beszerzését tervezik.

 

Hat mentődolgozó fertőződött meg koronavírussal, a mentők 15 ezer fertőzésgyanús vagy igazoltan koronavírus-fertőzött betegnek nyújtottak segítséget – mondta az Országos Mentőszolgálat főigazgatója. A mentők napján megszólaló Csató Gábor kiemelte: az elmúlt időszak fejlesztései nagy mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy feladataikat a járvány idején is a legmagasabb színvonalon tudják ellátni. Elmondta: a koronavírus-járvány miatt országszerte megnövelték mentőkapacitásukat, megyénként több plusz mentőegységet állítottak szolgálatba. Közölte: a mentősök 40 ezer ember járványügyi mintavételét végezték el, amihez 55 ezer védőruhát, FFP-maszkot használtak fel és több mint 440 ezer pár gumikesztyű fogyott. A mentők csak a koronavírus kapcsán 420 ezer kilométert tettek meg – mondta Csató Gábor.

 

Háromszázharminchatra nőtt az önkéntes elektronikus ellenőrzést vállaló, hatósági házi karanténban levők száma – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa. Kiss Róbert alezredes elmondta, az elmúlt 24 órában 965 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, így vasárnap 10 356 ilyen intézkedés van érvényben. Az elmúlt napon a helyszíni ellenőrzések során 41 rendőri intézkedésre volt szükség a hatósági házi karantén szabályait be nem tartókkal szemben. Budapesten és Pest megyében a kijárási korlátozások szabályait megszegőkkel szemben szombaton 564 esetben intézkedtek, ebből 340-en figyelmeztetést, 124-en helyszíni bírságot kaptak, 99 ember ellen pedig feljelentést tettek a rendőrök. Március 28. óta ellenőrzi a rendőrség a kijárási korlátozások betartását, azóta 48 218 intézkedésre volt szükség.

 

Egy hét alatt majdnem megtízszereződött a kormányzat által kínált bértámogatásra vonatkozó igények száma, ami azt mutatja, hogy a cégek és a munkavállalók alkalmas eszköznek tartják ezt a válság okozta átmeneti problémák megoldására – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára. Schanda Tamás elmondta: a pénteki adatok szerint 3953 munkáltató igényelte közel 54 ezer dolgozó részére a kormányzati bértámogatást. A kormányhivatalok rendkívül gyorsan, nyolc munkanapon belül döntenek az igénylésekről – tette hozzá.

 

Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ elemzője szerint az Európai Bizottság (EB) nem érzi saját felelősségének, hogy az uniós állampolgárok jogaiért küzdjön. A Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezésével kapcsolatban elhangzott, hogy több tízezer aláírás hiúsulhatott meg, amikor az őshonos nemzeti régiók védelméről szóló kezdeményezés aláírásgyűjtő oldala leállt. Párkányi Eszter azt mondta, hogy a bizottság technikai hibára adott reakciója megmutatja majd, mit gondolnak a kezdeményezésről, az EB ugyanis eddig egyetlen európai polgári kezdeményezés esetében sem nyújtott be jogszabályalkotási javaslatot. Ez azt mutatja, hogy az Európai Unióban mindenféle „kreált” kisebbséggel foglalkoznak, de a valódiakkal, a vallási és a nemzeti kisebbségekkel nem, mert az szerintük belügy – tette hozzá. Az elemző bízik benne, hogy az eset miatt belső vizsgálat indul az Európai Bizottságnál és a honlap kezelőinél, valamint hogy a bizottság korrigálja majd a hibáját.

 

„Megalázóan alacsony” bérért dolgoznak a gyógypedagógusok ma Magyarországon, ezért az LMP három intézkedéssel javítana helyzetükön – mondta az ellenzéki párt országgyűlési képviselője. Ungár Péter szerint a gyógypedagógiában Magyarország nagy történelmi hagyománnyal rendelkezik, a szakterületen Európában és világviszonylatban is vezető ország lehetne, de ehhez költségvetési forrásokra, anyagi befektetésre van szükség. Az LMP arra kéri a kormányt, hogy foglalkozzon a gyógypedagógusokkal – tette hozzá. Problémának nevezte, hogy Magyarországon a gyógypedagógiai pótlék 6 és 12 ezer forint között van, ami annyira alacsony összeg, hogy sokan hagyják el az állami szektort. Több olyan megye és település van, ahol nincs kellő számú gyógypedagógus az országban – tette hozzá.

 

Külföld:

 

Portugália csaknem hatvan, kísérő nélküli kiskorút fogad be görögországi menekülttáborokból – közölte Isabel Santos szocialista párti politikus.Az európai parlamenti képviselő az Európa-nap ünneplése alkalmából tartott online konferencián mondott szavait a Lusa hírügynökség idézte. A jelentésből kiderült, hogy a gyerekek a következő hetekben érkezhetnek meg Portugáliába. Pontos időpontot nem jelölt meg a nyilatkozó. Legkevesebb 5200 kísérő nélküli gyerek él Görögországban, sokan zord körülmények között, az Égei-tengeren lévő menekülttáborokban.

 

Barack Obama, az Egyesült Államok előző elnöke bírálta a koronavírus-járvány kezelését – jelentette több amerikai médium. A CNN hírtelevízió az Obama-kormányzat három volt tagjára hivatkozva jelentette, hogy pénteken éjjel a volt elnök telekonferenciát tartott a kormányzatának dolgozó egykori munkatársaival – mintegy háromezer emberrel -, és miközben arra sürgette híveit, hogy zárkózzanak fel Joe Biden várható elnökjelölt mögött a november 3-i választáson, bírálta a járvány jelenlegi kezelését. Azt állította, hogy a Fehér Ház válasza a koronavírus terjedésére „kaotikus”. A mintegy félórás beszélgetésben Obama azt fejtegette, hogy a választáson a demokrata párti híveknek „olyan hosszú távú jelenség ellen kell felvenniük a harcot, amelyet az önzés, a törzsi gondolkodás, a megosztottság és mások ellenségként kezelése jellemez”. Úgy vélekedett, ezek az okok magyarázzák a globális egészségügyi válságra adott amerikai válasz „vérszegény” és vacak” voltát.

 

Irán kész az előfeltétel nélküli, mindenkire kiterjedő fogolycserére az Egyesült Államokkal, de egyelőre nem érkezett válasz az ajánlatra – közölte Ali Rabjej, a teheráni kormány szóvivője, akit a Khabaronline című hírportál idézett. Irán aggódik az Egyesült Államokban bebörtönzött állampolgárai biztonsága és egészsége miatt, és az amerikai hatóságokat teszi felelőssé a bebörtönzött irániak egészségéért az új koronavírus járványával összefüggésben – mondta, hozzátéve, hogy a cserében nincs szükség közvetítőre. Ritka esete volt a két ellenséges ország együttműködésének, amikor tavaly kicserélték az Iránban bebörtönzött Xiyue Wang egyetemistát és az Egyesült Államokban börtönben tartott Maszúd Szolejmáni iráni őssejtkutatót. A diákot kémkedés vádjával zárták be három évre, a kutatót pedig azzal vádolták az amerikai hatóságok, hogy megsértette az Irán elleni szankciókat.

 

Mike Pompeo külügyminiszter szerdán Izraelbe látogat. Ő lesz az első vezető külföldi tisztviselő, aki Izraelbe látogat a vírus miatt bevezetett utazási korlátozások óta. Izrael a koronavírus miatt mindenkire, aki az országba érkezik két hét karantént szab ki, a rendelet azonban Pompeóra nem fog vonatkozni. Az utazással kapcsolatos összes orvosi óvintézkedést összehangolták az izraeli kormánnyal. Pompeo a kormányalakítással megbízott Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel és koalíciós partnerével, Beni Gantzal elsősorban a koronavírussal, illetve az Iránnal kapcsolatos biztonsági kérdéseket fogja megvitatni. Az amerikai kísérőit az indulás előtt két nappal tesztelni fogják, mindegyikük maszkot fog hordani a látogatás alatt. Továbbá mindenkit, aki kapcsolatba kerül az amerikai küldöttséggel, ellenőrizni fognak, hogy nem jelentkeznek-e náluk tünetek.

 

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök felvetette, hogy olyan mikrochippet kellene a gyerekeknek adni, ami jelzi, ha valaki közelebb van hozzájuk, mint az ajánlott másfél méter. A kibervédelmi szakértők felháborodtak a miniszterelnök ötletén, mely nemcsak a szabadságjogokat sérti, de veszélyes is — számolt be a Jerusalem Post.  Netanjahu arról beszélt, hogy hogyan lehetne technológiával segíteni a védekezést. „Beszéltem a technológiai vezetőinkkel, hogy találjunk olyan megoldásokat, amikben Izrael profi. Ilyen például a mozgásérzékelő. Például, minden ember, minden gyerek — először a gyerekeken akarom látni — kapna egy mozgásérzékelőt, ami jelezne ha valaki túl közel megy, mint az autóknál” — mondta az izraeli miniszterelnök. A kiberbiztonsággal foglalkozó szakértők szerint az ötlet abszurd és veszélyes.

 

Gazdaság:

 

Már 338 vállalat jelezte a kormánynak, hogy beruházást hajtana végre a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásának visszaszorítása érdekében, összesen 162 milliárd forintnyi értékben – közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter azt mondta, így összesen 62 ezer munkahelyet lehetne megvédeni. Tárcája három hete indított közös programot a Nemzeti Befektetési Ügynökséggel. Azoknak a vállalatoknak a beruházásait támogatják, amelyek vállalják munkahelyek megtartását. A miniszter közölte, hogy az eredetileg tervezett 50 milliárd forintos keret megduplázásáról tárgyal a kormány. Ennek oka, hogy 50 százalékos támogatást adnának a cégeknek, így viszont már most mintegy 80 milliárdos állami szerepvállalásra lenne szükség, várhatóan azonban még tovább nő majd a programra jelentkező vállalatok száma.  Világossá vált, hogy a világjárvány nemcsak egészségügyi, hanem gazdasági kérdés is, és bár az első számú feladat az emberi élet védelme, a negatív gazdasági hatások kezelése is az államok felelőssége – mondta Szijjártó Péter.

 

Időjárás:

 

Hétfőn is nyári időre van kilátás. Országszerte 25 fok köré, sok helyen a fölé emelkedik a hőmérséklet. Erős, délen mérsékelt délnyugati szél fúj. A napsütést főként délután erős felhősödés zavarhatja meg, néhol előfordulhat gyenge záporeső is. Este a Tiszántúlon egy-egy zivatar is lehet. Éjszaka hidegfront érkezik, hatására újabb felhősödés, megerősödő északnyugati szél, délnyugaton eső várható, másutt csak elszórtan fordulhat elő jelentéktelen zápor.

A jellemző hőmérséklet átlaga hétfő reggel  +9 – +13, hétfő délután +22 – +28, kedd reggel  +3 – +9  fok körül alakul.