Az USA hamarosan elismerni az izraeli szuverenitást a Jordán-völgy felett, valamint a judeai és szamáriai izraeli településeken

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.05.07. reggelén 

Az USA az elkövetkező hetekben elismerni az izraeli szuverenitást a Jordán-völgy felett, valamint a judeai és szamáriai izraeli településeket

Már két napja csökken az aktív koronavírus-fertőzöttek száma – jelentette ki az országos tisztifőorvos. Müller Cecília felidézte, hogy a járvány kezdete óta 3111 személynél mutatták ki a koronavírust, jelenleg viszont 1979 fertőzöttet tartanak nyilván, 759-en meggyógyultak, az elhunytak száma 373. A fertőzöttek mintegy felét, 964 embert ápolnak kórházban, akik közül 50-nél szükséges a lélegeztetőgép alkalmazása – ismertette. Felhívta a figyelmet arra, hogy a járóbeteg-szakellátást csak előre egyeztetett időpontban lehet igénybe venni, vagyis bejelentkezés nélkül senki ne menjen szakorvoshoz. Müller Cecília ezzel kapcsolatban elmondta, konzultáció, gyógyszerfelírás telefonon is történhet. Ha a beteg vizsgálata elkerülhetetlen, akkor előzetesen felmérik a beteg állapotát, koronavírus-státuszát. Ha nem merül fel a fertőzés gyanúja, akkor megtörténik az ellátás, és ilyen esetekben a vizsgálat előtt nem kell laboratóriumi tesztet csináltatni. Abban az esetben, ha a vírusfertőzés-gyanúja fennáll a kezelendő betegnél, akkor őt egy másik helyiségben kell ellátni. Ilyenkor a szakorvos jelzi az elektronikus szolgáltatási térben a beteg gyanús státuszát, majd a háziorvos kéri meg számára a laborvizsgálatot – ismertette. Kiemelte, a kórházban történő, tervezhető és magas kockázatú beavatkozások esetén kell rendelkeznie a betegnek negatív laboratóriumi teszttel. Ezt az a szolgáltató rendeli meg, ahol az ellátást a páciens kapni fogja. A vizsgálathoz szükséges mintát az egészségügyi szolgáltatónál veszik le, majd azt az arra kijelölt laboratóriumok egyikébe kell küldenie. Jelezte, országosan tíz laboratóriumot jelöltek ki a levett minták elemzésére, értékelésére. Hozzátette: ez a laborszám egyelőre elegendő.

 

Továbbra is indokolt a kijárási korlátozás és az üzletek korlátozott nyitvatartására vonatkozó külön rendelkezések betartása Budapesten és Pest megyében – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa. Kiss Róbert alezredes elmondta: kedden 46-tal nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma, ebből 33-an budapestiek, illetve Pest megyeiek voltak, a tíz elhunytból pedig kilenc volt budapesti, illetve Pest megyei, ezért továbbra is indokolt a külön szabályok fenntartása. A további lehetséges intézkedésekről a csütörtöki Kormányinfón ismertetik a döntéseket.  Tájékoztatása szerint kedden 698 hatósági házi karantént rendeltek el, jelenleg 10 628 ilyen korlátozó intézkedés van érvényben. Kedden 25 rendőri intézkedésre volt szükség a hatósági házi karantén szabályait be nem tartókkal szemben. A rendőrség március 12. óta ellenőrzi a korlátozó intézkedés alatt állókat, azóta 1522 szabályszegővel szemben léptek fel.

Csütörtök éjfélig lehet aláírni a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) európai nemzeti régiók védelmében indított uniós petícióját – emlékeztetett Dabis Attila, a tanács külügyi biztosa. Az utóbbi időben naponta 60-70 ezer aláírás érkezett – fűzte hozzá, megjegyezve, hogy ezt az ütemet tartva összegyűlhet a kezdeményezés sikeréhez szükséges egymillió aláírás. Eddig online több mint 700 ezer, papír alapon 200 ezer körüli aláírás gyűlt össze. Az európai polgári kezdeményezés lényege, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló EU-s kohéziós források elosztásánál a régiók nemzeti jellegzetességeire is legyenek tekintettel. Az aláírásgyűjtés tavaly május 7-én indult, és idén május 7-éig egymillió szignó szükséges legalább hét tagállamból ahhoz, hogy az Európai Parlament foglalkozzon a kérdéssel. A petíció elérhető az irdala.hu és a nemzetiregiok.eu weboldalon.

A Demokratikus Koalíció nyolcvan koronavírus-tesztet végeztet el az Oltalom Karitatív Egyesület budaörsi idősotthonában. A párt EP-képviselője elmondta, az utóbbi hónapokban nagyon sok felajánlás érkezett a karitatív számlájukra, ebből fedezik a tesztelést. Hozzátette: álláspontjuk szerint az ország összes idősotthonának lakóin és dolgozóin el kellene végezni a vizsgálatot. Hangsúlyozta, pártjuk álláspontja az, hogy tömegesen kell tesztelni az embereket. Szavai szerint más európai országokban tízszer, „sőt vannak országok, ahol százszor” több tesztet végeznek el, mint Magyarországon.

 

Külföld:

Elvetette a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kisebbségi anyanyelvhasználatról is szóló, Klaus Iohannis államfő által nyilvánosan bírált közigazgatási törvénytervezetét a bukaresti képviselőház. Az RMDSZ tervezete azokat a nyelvhasználati jogokat is tartalmazta, amelyeket kihagytak a közigazgatási kódex tavaly nyáron kormányrendelettel hatályba léptetett változatából, illetve további, magyar szempontból fontos kiegészítéseket is javasolt. Az államfő hétfőn a magyar nyelvet Erdély egyes részein kötelezővé tevő tervezetként, veszélyforrásként bélyegezte meg az RMDSZ törvényjavaslatát. A szerdai képviselőházi szavazáson 287-21 arányban vetették el az RMDSZ tervezetét, három törvényhozó tartózkodott.

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint a hónap végéig 200 ezerre kell növelni a koronavírus-szűrések napi számát Nagy-Britanniában. Johnson maga is átesett a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19 betegségen, egy hétig kórházban volt és három napig intenzív kezelésre is szorult. A konzervatív párti kormányfő március végén kezdődött betegsége óta most először vett részt a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos szerda délutáni alsóházi vitájában, és kijelentette: a kormány célkitűzése az, hogy május végére naponta 200 ezer koronavírus-szűrést végezzenek el az országban, és utána „még feljebb kell menni”. Az április végére kitűzött cél a napi 100 ezer szűrés volt, és ezt a kapacitást sikerült elérni, sőt az elmúlt időszakban volt olyan nap, amikor 120 ezernél több szűrést végeztek Nagy-Britanniában.

A kikötő mólóján vesztegel több száz ember Lampedusa szigetén a vírustesztre várva, miközben a szicíliai partokon a rendőrség üldözőbe vette a szétszéledő menedékkérőket. Ezzel egy időben Teresa Bellanova agrárminiszter lemondással fenyegetett, ha a kormány nem rendezi a tartózkodási engedély nélküli több mint félmillió migráns helyzetét. Bellanova ideiglenes tartózkodási engedélyt, társadalom- és egészségbiztosítást szorgalmazott több mint 600 ezer embernek: köztük vannak az olasz családoknál dolgozó EU-n kívüli kelet-európai idősgondozók, bejárónők, valamint mintegy 250-300 ezer afrikai, ázsiai is, akiket idénymunkásként akarnak alkalmazni a zöldség- és gyümölcsültetvényeken. A javaslatot a Matteo Salvini vezette jobboldali pártszövetség, valamint az Öt Csillag Mozgalom (M5S) is határozottan elvetette. Vito Crimi, az M5S jelenlegi vezetője úgy vélte, az elképzelés nem segíti a feketegazdaság felszámolását.

Haszan Róháni iráni elnök szerint ostoba hiba volt, hogy Donald Trump amerikai elnök felmondta a 2015-ben kötött többhatalmi atomalkut, és szerdán újból felszólította a Washingtont, hogy oldja fel a szankciókat. Egyúttal komoly következményeket helyezett kilátásba arra az esetre, ha az Egyesült Államok kérésének engedve az ENSZ meghosszabbítja az Iránnal szembeni fegyverembargót. A hagyományos fegyverekre vonatkozó ENSZ-embargó októberben jár le. Washington határozatlan időre meghosszabbítaná a tilalmat, ami minden bizonnyal Moszkva ellenállásába fog ütközni. Ha Amerika vissza akar térni az egyezményhez, fel kell oldania minden szankciót, és kárpótolnia kell Iránt azok újból életbe léptetéséért – hangsúlyozta Róháni. „Irán megsemmisítő választ fog adni, ha meghosszabbítják a Teheránt sújtó fegyverembargót” – tette hozzá.

Az Egyesült Államok kész az elkövetkező hetekben elismerni az izraeli szuverenitást a Jordán-völgy felett, valamint a judeai és szamáriai izraeli telepeket – minderről David Friedman, az Egyesült Államok izraeli nagykövete beszélt az Izrael Hayomnak. Friedman elmagyarázta, hogy ennek a lépésnek a befejezése előtt több folyamatot be kell fejezni, mondván, hogy ezeknek a menetrendje elsősorban Izraelre vonatkozik, de egyértelművé tette, hogy Washington nem tervezi, hogy új feltételeket írjon elő az egész folyamatra. A nagykövet szerint, amikor az izraeli kormány beleegyezik abba, hogy leállítja a településépítést a C-szektorban, ami nem része az annexiós tervnek, és amikor Benjamin Netanyahu miniszterelnök beleegyezik, hogy tárgyalásokat folytat palesztinokkal Donald Trump közel-keleti béketervének alapján, akkor az Egyesült Államok elismeri Izrael szuverenitását a vitatott területeken.

 

Gazdaság:

 

A kormány összesen 420 milliárd forint fejlesztési forrást biztosít a gazdaságvédelmi intézkedésekhez a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programból – nyilatkozta a pénzügyminiszter. Varga Mihály hozzátette: a GINOP éves fejlesztési keretének módosításával többletforrás juthat egyebek mellett a bértámogatási programra, a vállalatok kapacitásbővítéseinek és beruházásainak támogatására, továbbá kedvezményes vállalati hitelekre is.  A kormány szerdai döntésével a Pénzügyminisztérium végrehajtásában működő GINOP keretében 310 milliárd forint vissza nem térítendő forrást és 110 milliárd forint 0 százalékos hitelt állít a gazdaságvédelemi akcióterv szolgálatába – ismertette Varga Mihály. Mint mondta: a GINOP éves fejlesztési kerete tartalmazza a program aktuális felhívásait és azok keretösszegeit, a módosításával pedig lehetőség van a kormány által elfogadott, és a programba illeszkedő gazdaságvédelmi intézkedések beépítésére, ezek alapján új pályázati felhívásokat meghirdetésére. A pénzügyminiszter kiemelte, a GINOP így olyan gazdaságvédelmi programokra tud fedezet nyújtani, mint a vállalkozásokat segítő bértámogatás: a 200 milliárd forint összegű program keretében a kieső munkaidőre (maximum 85százalék) eső munkabér 70 százalékát megtéríti az állam a vállalkozások számára.

 

Időjárás:

 

Csütörtökön is még szeles, az évszakos átlagnál kissé hűvösebb, reggel hideg időre van kilátás. Az ország nyugati felén nagyrészt napos, keleten változóan napos-felhős idő várható. Elsősorban keleten, valamint az északi határszélen fordulhatnak elő elvétve gyenge záporok, jelentős csapadék nem valószínű.

Este, éjjel mérséklődik, legyengül a légmozgás. Csillagfényes, gyengén felhős égbolt várható. Hűvös, északon hideg lesz a hajnal.   A jellemző hőmérséklet átlaga  csütörtök reggel +1 – +6, csütörtök délután  délnyugaton +21, északkeleten +15,  péntek reggel 0 – +5 fok körül alakul.