A kórházat szinte állandóan fertőtlenítik, takarítják, a dolgozók nagyon figyelnek egymásra, a betegekre

A kórházat szinte állandóan fertőtlenítik, takarítják, a dolgozók nagyon figyelnek egymásra, a betegekre

Dr. Deutsch Zsuzsa, a Mazsihisz Szeretetkórházának orvos-igazgatója a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az általa vezetett intézmény hétköznapjairól a koronavírus-járvány idején.

A főorvos elmomdta, számára nagy nehézséget jelent, hogy az előírásokat betartva nem a kórházból, hanem otthonról kénytelen irányítania az intézményt, mint hozzátette, negyven éve dolgozik a Szeretetkórházban, amit már több mint huszonkét éve vezet, de ilyen drámai helyzettel még nem szembesült. Persze most sem állhat le az élet, az orvos-igazgató most a betegfelvételt felügyeli, valamint naponta kétszer meghallgatja a kollégái referálását, aki a reggel és a délutáni értekezletek után beszélik meg vele a mindennapos dolgokat. Mindezek mellett állandó kapcsolatot tart fenn a Szeretetkórház ápolási igazgatójával, akinek a feladata a napi jelentések megírása az EMMI, a tisztiorvosi szolgálat felé.

Nagyon jelentős dolog, hogy bár a kórházban túlnyomórészt időseket ápolnak, de eddig még egyetlen betegen, de ápolón, orvoson sem mutatták ki a koronavírus fertőzést. Mindez köszönhető a már meglévő védőeszközöknek, de annak is, hogy most jelentősebben szűrik a betegfelvételt, de a dolgozókat is figyelik. A magyar kormány döntése alapján a Szeretetkórház, tekintettel az ott ápoltak életkorára, mentesült a koronavírusos betegek felvétele alól, hiszen ez egy geriátriai intézmény, valamint rendelkeznek egy hospice részleggel is. A magyar kormány döntését egyébként nem csak a kórház és a fenntartó Mazsihisz vezetése, de a Zsidó világkongresszus elnöke is megköszönte.

Természetesen más betegeket felvesznek, hiszen a kórháznak is szüksége van rájuk, de csak azok kerülhetnek be, akik negatív teszttel rendelkeznek. A kórházat szinte állandóan fertőtlenítik, takarítják, a dolgozók nagyon figyelnek egymásra, a betegekre, mert ez a fontos, ugyanakkor az is igaz, mindez komoly erőket emészt fel.

A koronavírus-járvány ellenére is zajlik a Szeretetkórház felújítása, nemrégiben került egy új részleg átadásra, a betegek így a járvány okozta bezártságot egy nagyon lakályos helyen töltik. A tervek és az elképzelések szerint egy másik részleg felújítására kerül sor, az ehhez való engedélykérések már elmentek a minisztériumhoz, a tisztiorvosi szolgálathoz, most a válaszokat várják.

A Mazsihisz Szeretetkórháza már egyetemi oktatókórházként működik, Deutsch Zsuzsa szerint nagyon szeretnék, ha a jelenleginél többen lennének gerontológus szakorvosok, ami jelenleg egy új szakma a medicinán belül.