A jogállamisági viták helyett a vírus elleni védekezésnek kellene a legelsőnek lennie

A jogállamisági viták helyett a vírus elleni védekezésnek kellene a legelsőnek lennie

 Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az Isztambuli Egyezmény elutasításának hátteréről.

A Magyarországot ért uniós kritikákkal kapcsolatban a szóvivő megjegyezte, amikor a koronavírus-járvány alatt az EU először megfogalmazta az országgal szembeni véleményét, akkor ennek az volt az elsődleges célja, hogy a közösség vezetésére a tagállamok irányából érkező harag keressen magának egy másik célpontot. A magyar kormányra rárontott az EU, amikor felmerült a különleges jogrend bevezetése a veszélyhelyzet kapcsán, annak ellenére – tette hozzá, hogy a magyar jogrend ebben a különleges helyzetben alapvetően semmiben nem különbözik a franciától, a svédtől, belgától és még lehetne sorolni a többieket is. Az Európai Unió bár markáns véleménnyel van Magyarországgal szemben, de a mai napig sem nyújtott még semmilyen érdemi segítséget a járvány elleni küzdelemben. Az is igaz – mondta el Farkas Örs, hogy azok, az elsősorban ellenzéki képviselők, akik az EU-hoz mentek segítségért, a véleményük teljes mértékben nélkülözte a valóságot. Például olyanokat mondtak, hogy Magyarországon a jogállamnak vége van, majd másnap beültek az Országgyűlésbe. Most az Európai Unió – nem először – támadott Magyarországra, mindezt teljesen politikai alapon tette, mindebben az a legnagyobb baj, hogy ezek a viták feleslegesek, kártékonyak és nem a lényegről szólnak. Most a vírus elleni védekezésnek kellene a legelsőnek lennie, mindezek helyett az Európai Unió jogállamisági vitákat, migrációs és gendervitákat folytat.

A magyar Országgyűlésben most döntöttek a képviselők arról, hogy Magyarország nem kívánja ratifikálni az Isztambuli Egyezményt. Arra a kérdésre, hogy ha tényleg a vírus elleni küzdelem az elsődleges, akkor miért kellett most ezt a témát elővenni, a szóvivő úgy felelt, a kormány a veszélyhelyzeti állapot kapcsán meghozza a vírus elleni küzdelem döntéseit, legyenek azok egészségügyiek, gazdaságiak, a különleges jogrend erre ad felhatalmazást.  Az Országgyűlés elé kerül minden más – egyébként szintén fontos – téma, így az Isztambuli Egyezmény ügye. Ennek kapcsán Farkas Örs megjegyezte, az ellenzék komoly energiákat fektet abba, hogy elmondja, a kormány a nők elleni és a családon belüli erőszak ellen nem kíván fellépni. Ám mindezekkel szemben azt érdemes tisztázni, ez az egyezmény nem erről szól, hanem pont ezeknek a kérdéseknek az álcája alatt kíván olyan döntéseket hozni, amikkel Magyarország nem ért egyet. A szóvivő kijelentette: a magyar jogrend rendelkezik a családon belüli erőszakról, a nők és más csoportok, személyek elleni erőszakról, sőt itthon jóval szigorúbbak jogszabályok, mint amiket az Isztambuli Egyezmény előír, arról nem beszélve, jelentős az áldozatsegítési védelmi rendszer. Ezzel szemben az egyezményben például az szerepel, ha valakit gender alapján ér támadást egy országban, annak teljes jogú menekültstátuszt kell adni. Farkas Örs szerint ezen egyezmény kapcsán az történt, hogy az Európai Unió, amelyik már rengeteg irányból nekifutott a migrációnak, most egy újabb aspektust akart találni. Eddig azért voltak valamennyire objektív szempontok, megnézték, honnan jött a menekült, van-e ott háború, a köztes országok biztonságosak-e. Most idejön a schengeni határhoz egy ember, aki azt mondja, ő egy férfitestben élő nő, akit ennek okán támadnak a hazájában, annak egyből menekültstátuszt kellene adni az egyezmény kapcsán. Ezt nem akarja elfogadni Magyarország. Ezt próbálják átvinni a nők elleni erőszak álcája alatt az Európai Unióban.