Május 9., Európa-nap: az európai egység és szolidaritás ünnepe

Május 9., Európa-nap: az európai egység és szolidaritás ünnepe

Hetven éves a Schuman-nyilatkozat, amely kijelölte az utat a mai Európai Unió felé. Most Európa egy olyan válsággal néz szembe, amelynek leküzdésében a szolidaritás fontosabb, mint valaha.
Május 9-én, az Európa-napon az európai békét és egységet ünnepeljük. Ezen a napon azokra emlékezünk, akik 1950-ben lefektették a mai Európai Unió alapjait. A koronavírus-válság idején azonban most azok előtt a mindennapi hősök előtt is tisztelgünk, akik napjainkban formálják történelmünket. A járvány idején Európa egysége és a szolidaritás minden eddiginél fontosabb szerephez jut.
 
Az európai intézmények ezen a napon minden évben megnyitják kapuikat a látogatók előtt, erre azonban a járvány idején nincs lehetőség. Ezért szombaton egy virtuális nyílt napra várják a látogatókat a brüsszeli intézményben és Magyarországon is, hogy a szolidaritás szellemében a válság idején is együtt ünnepeljük az Európa-napot.

Az alábbiakban bemutatjuk mind a brüsszeli, mind a magyarországi programokat.

 

Európa-nap: programok Brüsszelben

 

A programokhoz a Parlament angol nyelvű Facebook-eseményének oldalán és a honlapon lehet csatlakozni.

Szombat reggel élőben követhető az Európai Parlament elnöke, David Sassoli, és különböző jótékonysági civil szervezetek képviselőinek beszélgetése.

 

Napközben Facebook Live interjú keretében bárki kérdezhet Othmar Karas és Katarina Barley alelnöktől Európa jövőjéről (angol nyelven), a politikai csoportok vezetői pedig videóüzenetben köszöntik a résztvevőket. Az érdeklődők személyes történeteket, beszámolókat hallhatnak a vírus ellen vállvetve küzdő európaiaktól, virtuális látogatást tehetnek a Parlament plenáris üléstermében, és panelbeszélgetést hallhatnak Robert Schuman életéről és arról, ő hogyan látta Európa jövőjét.

 

Virtuális múzeumlátogatás is szerepel a programon: az Europeana oldalán a Parlament archív fotó- és videóanyagait tekinthető meg.

Európa-nap: online programok Magyarországon

Idén a hagyományos Európa-napi fesztivál helyett az online térben várja programjaival a kicsiket, nagyokat, a mozgás és a zene kedvelőit az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája. A nap folyamán bemutatják azt is, miként segít az Európai Unió a koronavírus-járvány okozta válság leküzdésében.

 

McMenemy Márk műsorvezető várja a résztvevőket az esemény Facebook-oldalán május 9-én, szombaton, 10.00 órakor.

 

A főbb programpontok:

 

10:00 – 10:30 Online torna Béres Alexandrával

10:30 – 11:00 Szalóki Ági babakoncertje

Este:

20:00 – 21:00 Caramel koncertje

 

A műsorban a tervek szerint bejelentkezik majd Járóka Lívia és Dobrev Klára, az  Európai Parlament alelnökei, Varga Judit igazságügyi miniszter, Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztosa, és lesz beszélgetés Zupkó Gáborral, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetőjével is.