Az ötlet jó volt, ám a kivitelezés már nagyon nem

Az ötlet jó volt, ám a kivitelezés már nagyon nem

Veres Zoltán, a Fidesz erzsébetvárosi önkormányzati képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában a múlt hétvégi lezárást értékelte, ami Belső-Erzsébetvárosban zajlott, de a biciklisávokról, valamint a fejlesztések hiányáról is szó volt.

A politikus értékelte a fővárosban egyre több helyen felbukkanó kerékpársávokat. Mint megjegyezte, maga is szokott kerékpáron közlekedni, de mindennek megvan a helye, a környezete. A biciklisávokkal nem a szándék a probléma, hiszen egyre több ember pattan biciklire, de mindezek mellett például nem biztos, hogy szerencsés ötlet a Nagykörútnál, mint a főváros egyik legforgalmasabb útjánál elvenni egy sávot az autók elől. Ott például nagyon széles járda van mindenhol, másutt megoldható volt, hogy pont a járdából alakítottak ki biciklisávokat. Veres Zoltán szerint ez egy gyors, ad hoc döntés lehetett, aminek az is lehetett a célja, hogy más dolgokról elterelje a figyelmet. Mint hozzátette, mindent tervszerűen kellene végrehajtani, ehhez persze kellenek tervek, egy biciklisávot nem elég felfesteni, azt ki is kell építeni. Az úttastra való felfestés a Nagykörúton például több helyen is balesetet okozhat, hiszen – tette hozzá a képviselő, ha csak azt nézi az ember, hogy a Nyugati tértől a Blaha Lujza térig hány helyen lehet az autókkal jobbra kanyarodni, mindezt csak úgy lehet megtenni, hogy ráhajtanak a biciklisávokra. Arról nem beszélve, hogy az elektromos rollerek nagy népszerűségnek örvendenek itthon is, azt most nem lehet tudni, hogy ők használni fogják-e a biciklisávokat. No meg az sem biztos, hogy minden közlekedő tisztában van a KRESZ szabályaival.

A politikus megjegyezte, Budapest főpolgármestere azt ígérte, minden jelentősebb döntés előtt kikéri majd a polgárok véleményét, a mostani döntés is egy olyan átalakítást jelent, ami bizony a fővárosiak többségét érinti, ráadásul ez a döntés – emelte ki Veres Zoltán, eredményezheti azt is, hogy akár egész Erzsébetváros közlekedését is negatívan befolyásolja. Azt is mondta a főpolgármester, hogy élhetőbb Budapestet szeretne, ám ezzel a döntésével pont ennek az ellenkezőjét éri el, emelte ki a fideszes képviselő, ezt megerősítették neki azok a beszélgetések, amit a kerületben élőkkel folytatott, ezek során elmondták neki azt, félnek a megnövekedett zaj- és porterheléstől.

Ugyanez a probléma áll fenn Belső-Erzsébetváros közlekedési átszervezésével is, amire egyébként korábban is több kísérlet volt, például a Fidesz vezette önkormányzat is tett lépéseket, amikor 2013-ban átalakították a Madách teret, kitessékelve onnan az autókat. Az is igaz, hogy a döntés előtt több körben is megkérdezték az ott élőket. Ezzel ellentétében a múlt hétvégi akció kapcsán azt történt, hogy azon hét közepén Teréz- és Erzsébetváros polgármesterei bejelentették, hogy a hétvégén le kívánják zárni a belső kerületrészeket, ahova csak  a lakók hajthatnak be. Nem az ötlete volt kifogása a kerület Fidesz frakciónak, hanem a szervezéssel, hogy szinte egyik napról a másikra jelentették be, majd valósították meg. Az akciót meg kellett volna előznie egy hatástanulmánynak, be kellett volna szerezni mindenféle engedélyeket, hozzájárulásokat, mint a Budapesti Közlekedési központtól. Veres Zoltán szerint egyáltalán nem biztos, hogy minden a szabályok betartása mentén történt. Összességében elmondható, az ötlet jó volt, ám a kivitelezés már nagyon nem.

Tavaly ősszel Erzsébetvárosban is vesztett a Fidesz, ellenzékbe kényszerült. Veres Zoltán szerint az előző és a mostani városvezetés között van egy éles kontraszt, példaként hozta fel a költségvetés vitáját, ahol a felszólalásában is elmondta, nem látja a fejlesztések, beruházások helyét a büdzsében. Sok kerületi lakos kereste már fel a Fideszt, elmondva, hogy a korábban nyújtott önkormányzati juttatásokat hiányolják, ezeket a mostani városvezetés szüntette meg. Minden kerületi fejlesztési terv az előző vezetés által végrehajtott programokra épül, mint hozzátette, a saját körzetében is minden utcát leaszfaltozott már a korábbi önkormányzat. A Fidesz frakció már a költségvetési vitában, de a veszélyhelyzet során is több javaslatot tett le a polgármester asztalára, még nem érkezett érdemi válasz, de az biztos, a most ellenzékben lévők az erzsébetvárosiak érdekében, minden értelmes dologban partnerek lesznek.

A kerületben számtalan vendéglátóhely működik, Veres Zoltán szerint az egyértelmű, hogy a tulajdonosok a járvány után szeretnék folytatni a a munkájukat, azaz az élet újra fog indulni. Ám az egyáltalán nem mindegy, hogy ez hogyan történik meg, hiszen az érthetetlen volt a Fidesz frakció számára, hogy a városvezetés miért adott engedményeket a bulinegyed kapcsán egyeseknek, olyanokat, amik korábban fel sem merültek. Ennek kapcsán annak a reményének is hangot adott a képviselő, hogy a Belső-Erzsébetváros közlekedési átszervezésének nem az lehet az indoka, hogy a megszüntetett parkolók helyén vendéglátós teraszokat alakístanak ki.