Ennek a szerződésnek most nincs sem helye, sem pedig ideje

Ennek a szerződésnek most nincs sem helye, sem pedig ideje

Veres Zoltán, a Fidesz erzsébetvárosi önkormányzati képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában ismertette pártja álláspontját a Czeglédy Csaba ügyvédi irodájával megkötött szerződésekről, valamint beszélt a járvány elleni kerületi feladatokról is.

Az önkormányzati képviselő a kormányhivatal ellenőrzése kapcsán azt jegyezte meg, hogy majd ennek lezárultával kiderül, hogy milyen megállapításokat tesznek majd, de az valószínű, hogy azért kellett vizsgálatot hirdetni, mert ők maguk sem értették az említett szerződések aktualitását. Vita tárgyát képezheti a szerződés tartalma, jogszerűsége, ahogy az is, mennyire etikus a mostani veszélyhelyzeti időszakban ezt megkötni. Veres Zoltán szerint a legnagyobb felháborodást az okozta, hogy nagyon sokak szerint ennek a szerződésnek most nincs sem helye, sem pedig ideje. Az is gond – tette hozzá, hogy nagyon hasonló a mostani szerződés, annak megkötése is a már meglévőkhöz, hiszen a polgármester a megbízó levelek őszi átvétele után egy héttel már megállapodott a Czeglédy Csaba vezette ügyvédi irodával, a mostani szerződés meg úgy születet, hogy a veszélyhelyzet kihirdetése után, amikor önálló jogkört kaptak a településvezetők, a kihirdetés után szűk egy héttel már ismét megállapodást írt alá az irodával. A kerületi Fidesz véleménye szerint ez nem helyes, sokkal fontosabb intézkedések várnak a képviselőkre, arról nem beszélve, most sokszor elhangzik, mire nincs pénz, akkor nem lenne szabad egy ilyen megállapodásnak prioritást élveznie.

Veres Zoltán hozzáfűzte, az valóban igaz, hogy minden vezetőváltás során kell egy leltárt készíteni, de a mostani esetben rossz oldalról közelíti meg a mostani vezetés ezt az egészet. Amennyiben – és most ezek szerint ez történik – azért bíznak meg egy ügyvédi irodát, hogy direkt keresse meg az előző vezetés hibáit az egészen más, ha mondjuk az önkormányzati cégeknél az új menedzsment indít el egy belső vizsgálatot. Az erzsébetvárosi Fidesznek nem a jogi megbízással van elsősorban problémája, hanem ennek a mikéntjével. Egyrészt kérdéseket vet fel, miért egy olyan ügyvédet bíz meg a polgármester, akivel egy pártban politizál. A szerződés megkötésének időpontját is kifogásolják – tette hozzá a képviselő, hiszen a veszélyhelyzet kihirdetése után volt egy megbeszélés a polgármesterrel, majd ezt követően a március 15-i hétvége utáni hétfőre datálták a megállapodást. Egyrészt az említett megbeszélésen már tudnia kellett a polgármesternek, hogy ezt a szerződést meg kívánja kötni, arról nem beszélve, hogy ennek a mostani megállapodásnak a hatálya is érdekes, hiszen az 2020 végéig szól, de már volt előtte egy másik is, sőt egy harmadikat is megkötöttek Czeglédy Csabával. Veres Zoltán szerint lehetett volna egy kicsit várni ezzel, hogy a polgármester ezt bejelentse, tájékoztassa a képviselőket erről. A legnagyobb gond pedig azzal van, hogy amikor a költségvetésben komoly kiadások keletkeznek, akkor miért kell megbízni egy ügyvédi irodát, ráadásul egy komolyabb összeggel.

Veres Zoltán szerint ha most békeidő lenne, akkor el lehetne mondani, jogilag helyes döntést hozott a polgármester, bár az is igaz, a Fővárosi Kormányhivatal sem véletlenül vizsgálódik. Hozzátette, van itt egy etikai kérdés is, azaz valóban most van-e a helye is ideje egy ilyen szerződésnek, amely során valóban a megfelelő személyt bízták-e meg, aki mindenki számára elfogadható.

A képviselő elmondta, ebben az évben először külön rendelet született a civil szervezetek támogatásáról a kerületben, ám mint megjegyezte, ebben a rendeletben is sok vita volt, elsősorban politikai okok miatt. Veres Zoltán szerint ma nagyon erős a civil élet itthon, minden segítséget megérdemelnek azok, akik a saját erejükből és szabadidejükből áldoznak mások megsegítésére. A kerületi Fidesz szerint a most elfogadott rendelet számos kizáró és büntető részt tartalmaz, azaz kizárja a támogatásból azokat a civil szervezeteket, amelyek jelölő szervezetként indultak, indulnak az önkormányzati választáson. Hozzátette, a Fidesznek nem tiszte semmilyen szervezetet védeni, de egy önkormányzattól nem helyes döntés csak azért diszkriminálni másokat, mert velük szemben indultak el a választáson. Veres Zoltán elmondta, ezt már a februári testületi ülésen is hangsúlyozta, amikor Erzsébetváros civil koncepcióját elfogadták, ám nem hallgattak a véleményére. Az biztos, hogy ezt a témát még felvetik a későbbiek során is, napirendre szeretnék majd tűzni, mert véleményük szerint, aki a kerületi lakókért tesz, azt támogatni kell, ne az legyen az elsődleges mérce, hogy ki és miért indul egy választáson, hiszen arról majd az emberek döntenek.

Ami a koronavírus-járvány kapcsán adódó feladatokat illeti, a képviselő elmondta, nagyon sok emberrel beszélgetett, s úgy látja az ellátás biztosítva van, nagy köszönet illeti a lakókat azért, mert türelemmel viselik a helyzetet, tartják magukat az előírásokhoz, vigyáznak magukra és embertársaikra. Külön fontos kiemelni azokat, akikről kevés szó esik, akik a velük egy házban élőknek nyújtanak segítséget, bevásárolnak az idősebbeknek. Ez egy különleges erő, hiszen vannak, akik a veszélyhelyzetben nem csak saját magukra gondolnak, hanem a másikra is. Ha ennek a mostani helyzetnek vége lesz, akkor meg kell találni annak a módját, hogy az önkormányzat tényleg kifejezze köszönetét, háláját ennek a sok embernek. Az önkormányzat is igyekszik segíteni például maszkokkal, de ezzel kissé megkéstek, hiszen egy hónapja lett kihirdetve a veszélyhelyzet, más kerületekben pedig ezt már jóval hamarabb megoldották.