A családtámogatások tabut képeznek

A családtámogatások tabut képeznek

Novák Katalin, az EMMI család- és ifjúságügyi államtitkára a Heti Tv Pirkadat című műsorában a családtámogatási programokról beszélt, amelyek a mostani koronavírus-járvány alatt sem álltak le, de szóba került még több örömteli demográfiai adat is.

A politikus a koronavírus-járvány kapcsán azt mondta el, a mostani időszakot nem csak átvészelni, hanem megélni is kell, most mindenkinek az élete megváltozott, új élethelyzetek alakultak ki. Például az, hogy most az idősebb korosztály fizikai jelenlétét is nélkülözni kell, az unokáknak most egy időre le kell mondani a nagyszülőkről. Az emberek be vannak zárva egy zárt térbe, a családtagok jóval többet vannak együtt, mint egyébként, nem lehet utazni sehova. Ezek nem könnyűek, ugyanakkor az államtitkár kifejtette, sok pozitívumot is lát ebben, talán most helyükre kerülnek az értékek, talán nem a lista legutolsó helyére kerül a nagymama, nagypapa felhívása, a velük való beszélgetés. A családtagok is többet tudnak egymással beszélni, Novák Katalin elárulta, a saját családjában is minden vasárnap tartanak egy virtuális találkozót, ahol 30-40-en vannak együtt, ilyenre az úgynevezett békeidőben nem igazán volt példa, főleg heti rendszerességgel. A bezártságban az emberek talán észreveszik, hogy mekkora értékek vannak otthon, a saját szemük előtt, amit eddig nem igazán vettek észre. Hozzátette, érdemes ezelre is gondolni most, nem csak a negatívumokra, a veszélyekre.

Az államtitkár kijelentette, az a kormány számára egy alapvetés, hogy a vírus okozta helyzetben is elérhetőek a családtámogatások, azaz ezekből semmiképpen sem vesznek el, már azért sem, hiszen a veszélyhelyzet kihirdetése óta sem csökkent például a babaváró hitelt igénylők száma, de ugyanez elmondható a többi támogatásnál is. Amennyiben hosszabb távra tekintenek, akkor azt is ki lehet jelenteni, a kormány kijelentette már korábban is, a családtámogatások tabut képeznek, ezekhez akkor sem nyúlnak hozzá, ha netán nagyon szűkre kell húzni a nadrágszíjat, persze mindenki abban bízik, hogy erre sem kerül sor. Sőt a hosszabb távú tervek között nem csak a családtámogatások megtartása, hanem bővítése is szerepel, ennek egyik fontos eleme a 13. havi nyugdíj visszavezetése.

A járvány okozta bezártság kapcsán kell beszélni a kapcsolaton belüli erőszak témájáról is, az államtitkár kifejtette, ez nem magánügy, főleg most, amikor szinte mindenki mindig otthon van, lehet hallani zajokat, azaz lehet tudni, alaposan sejteni, ha valahol valami nem stimmel. Ha valaki úgy tapasztalja, valahol történik bántalmazás, akkor tudja, ez nem annak a családnak a magánügye, ahol ez történik, segítséget kell nyújtani. Létezik egy országos krízis intervenciós telefonvonal, amit a nap bármely szakában lehet hívni a 06 80 20 5520-as számon. Azt tapasztalta a kormányzat, hogy a mostani időszakban megemelkedett a hívások száma, közel kétszer annyian keresik a szakembereket, mint a veszélyhelyzet kihirdetése előtt, de ne csak akkor, amikor megtörténik a tettlegesség, hanem a lehetőség szerint korábban. Ha pedig nagyon nagy baj van, akkor pedig rendelkezésre áll egy országos ellátórendszer, amelyik segít elhelyezni a komoly krízishelyzetben lévőket. Most is rendelkezésre állnak szabad férőhelyek, azaz ha baj van, akkor segítség is van, de abban érdemes bízni, ezt a bajt meg lehet előzni.

A kormány rendszeresen átnézi az ország demográfiai mutatóit, valamint azt, hogy a kapott adatok mennyire tükrözik vissza a már meghozott fontos döntéseket. Novák Katalin hozzátette, bár ő maga óvatosan szokott fogalmazni, de az elmúlt hónapok adatai nagyon reménykeltőek, hiszen közel 40 éve nem volt például a házasságkötések száma, mint most, de a születések számában is majdnem 10 százalékos volt az emelkedés januárban, de a legfontosabb, hogy nem számokról, hanem emberéletekről lehet és kell beszélni. Hozzátette, nem volt hiábavaló a 2010-ben elkezdődött családközpontú kormányzás, mára megmutatkozott, van erre szükség, ma már egyre bátrabban mernek családot alapítani a fiatalok. Ezért is volt nagy csapás a mostani járvány – fűzte hozzá a politikus, hiszen mostanra kezdet összeszedni magát emberileg, érzelmileg, gazdaságilag az ország, amikor már nem a mindennapos egzisztenciális problémákon jár a többség feje, erre most ránt vissza mindenkit a mostani helyzet, nem csak gazdaságilag, de lelkileg is. De lesz majd újraépítkezés, ám sokkal jobb lett volna, ha nem kellene időről időre ezt megtenni.

A kormányzat sokat tesz azért, hogy a mostani helyzetben se kelljen lemondani például az apás szülések lehetőségéről, hiszen ennek a feltételeit meg lehet teremteni egy járványhelyzetben is. Ami a most, később megszülető gyermekeket illeti, Novák Katalin megjegyezte, abba bízik, hogy pár éven belül az védőnői, bölcsődei gondozói, óvodapedagógusi létszám sem lesz elegendő, amire a kormány vállalást tett, de addig is – hívta fel a figyelmet, a mostani ígéreteket is figyelembe veszik, mely szerint annyira emelik meg a bölcsődei férőhelyek számát, hogy 2022-re minden gyermeknek tudnak ilyen ellátást biztosítani. Persze a bölcsőde csak egy lehetőség, hiszen van mód arra is, hogy valaki otthon legyen a gyermekével.  Mellette van lehetőség, szintén a kormány döntése alapján, a nagyszülői GYED-re is. De az biztos, a bölcsődeépítési program a koronavírus-járvány ellenére sem állt le.

Ennek kapcsán azt is elmondta az államtitkár, nincs másik olyan ország, ahol ilyen sokáig otthon maradhatnak GYED-en a szülők a gyermekükkel, az a három év, amit a magyar törvények biztosítanak, az rendkívülinek számít. És előfordulhat, hogy ezt nem tudja mindenki, de ezt a lehetőséget az édesapa is igénybe veheti, sőt a szülők felváltva is otthon maradhatnak.  Mindezt a család maga döntheti el, hogy miként veszik ezt igénybe.