A mostani városvezetés jóval kevesebb információt ad át, mint elődje

A mostani városvezetés jóval kevesebb információt ad át, mint elődje

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a Parlament munkájáról, valamint arról a vizsgálatról, amit a Fővárosi Kormányhivatal folytat Erzsébetvárosban.

A képviselő beszámolt arról, hogy a parlament tegnap is ülésezett, mint hozzátette, a mostani időben is különösen fontos az országnak, hogy időben megszülessenek a különböző jogszabályok, ehhez nem csak a plenáris üléseket kell megtartani, hanem a különböző bizottságoknak is dolgozni kell. A tegnapi nap is megmutatta, hogy a jogalkotás tekintetében is milyen jelentős munkát végeztek, nem beszélve az ülés nyitó részéről, az azonnali kérdések időszakáról. Bajkai István megjegyezte, a plenáris ülésen a külügyminiszter többször is megszólalt, beszámolva arról, hogy például az elmúlt héten több mint 22 millió maszk érkezett az országba, 220 lélegeztetőgéppel együtt, azaz a repülőgépek tucatjával járják be az utat Kína és Magyarország között, mindezek a koronavírus-járvány elleni küzdelem jegyében történtek. Egy rendkívül erős szerződési rendszerrel rendelkezik az ország Kínával, a lekötött kapacitásoknak a felét már sikerült is elhozni. Mindennek köszönhetően Magyarország azon kevesek közé tartozik, amelyik képes biztosítani a polgárai számára – szükség esetén – az elegendő mennyiségű védőfelszerelést.

Májuis 2-án lesz 30 éve, hogy megalakult az első szabadon választott országgyűlés, erre készült egy politikai nyilatkozat, amelyet többek között a miniszterelnök, a Parlament elnöke, a kormánypárti frakcióvezetők jegyeznek, ezt egyébként a tegnapi nap folyamán vette tárgysorozatába az Igazságügyi Bizottság is. Ebben egyrészt tiszteletüket fejezik ki azoknak, akiknek a szerepvállalása lehetővé tette, hogy 1990. május 2-án megalakulhatott az első szabadon választott Országgyűlés, ugyanakkor megemlékeznek a nemzetiszocializmus és a kommunizmus áldozatairól, fejet hajtanak mindazok előtt, akik mindent megtettek az újkori magyar demokrácia megszületéséért. Ugyanakkor azoknak is tiszteletet ad a nyilatkozat, akik nem politikai munkájukkal, hanem „csak” egyszerűen a munkájukkal, családalapítással építették fel a mai Magyarországot. A nyilatkozat végén pedig egy olyan feladatot adnak a Parlamentnek, hogy munkájával példamutatóan járuljon hozzá az ország kiteljesedéséhez.

A politikus reagált Erzsébetváros polgármesterének azon kijelentésére, hogy nyugodt szívvel áll az önkormányzat minden vizsgálat elé, amely a különböző szerződések ügyében indult el. Bajkai István szerint ezzel szemben ott áll számos kormánypárti politikus, de civil szervezetek véleménye is, akik komoly felháborodásuknak adtak hangot a Czeglédy Csaba vezette ügyvédi irodával történt szerződések kapcsán. Hozzátette, bár a kerület honlapján ezek a szerződések, pontosabban ezek egy része látható, de később kerültek fel, mint ahogy azokat megkötötték, arról nem beszélve, hogy a mostani városvezetés jóval kevesebb információt ad át, mint elődje. A képviselő szerint az is felháborító, hogy akkor, amikor minden erőforrást a koronavírus-járvány elleni küzdelemre kellene fordítani, amikor a polgármester a képviselőtestület nélkül hozhat döntéseket, akkor a legelső dolga éppen az, hogy a szombathelyi székhelyű ügyvédi irodával szerződjön le 29 millió forint +Áfa összeg értékben, ráadásul egy meghatározhatatlan jogi feladatra. A kerületi Fidesz nyilvános kérdést intézett a polgármesterhez, hogy miért éppen a párttársát bízta meg ebben a szerződésben, ez miről is szól és ebben a nyílt kérdésben felvetették azt is, jut-e ebből a pénzből a DK-nak is. A jelenlegi ellenzékben lévő kerületi Fidesz véleményét megerősítve kijelentette, visszataszító tényként érzékelik azt, hogy a mostani súlyos időszakban nem a járvány elleni védekezés a legfontosabb Niedermüller Péter számára, hanem a párttársa ügyvédi irodájának a megbízása.

Arra a felvetésre, hogy az említett ügyvédi megbízás lényege a kerület előző vezetése által hátrahagyott problémás ügyek feltárása, a politikus úgy felelt, minden önkormányzatnak joga van az előző vezetés ügyeinek átvizsgálására, de véleménye szerint az a normális menetrend, hogy ha van valamilyen gyanú, akkor azt megvizsgálják, ám általában azért foglalkoztatni egy ügyvédet, hogy keressen valamit, amibe bele lehet kötni, az pazarló kiadásnak mondható. Bajkai István azt meg különösen pikánsnak nevezte, hogy erre a munkára egy korábban jogerősen adócsalásért elítélt ügyvédet bíz meg a polgármester, aki nem mellesleg a párttársa is. Egy biztos, a kerületi Fidesz is meg fogja vizsgálni, miért is nem küldte meg időben Niedermüller Péter a kormányhivatal számára a szerződéseket, de persze előbb megvárják a hivatal megállapításait.