Világjárvánnyá nyilvánította a koronavírust a WHO

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.03.12.-reggelén

Rendkívüli jogrendet és veszélyhelyzetet hirdet a kormány az ország teljes területére a koronavírus-járvány miatt – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely elmondta: a kormány a belügyminiszter és az operatív törzs javaslatára arról döntött, hogy beutazási tilalmat rendel el az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkező polgárok számára.     Kivételt az ezen országokból érkező magyar állampolgárok jelentenek, esetükben azonnali hatósági karantént rendelnek el – ismertette. Hozzátette: hatósági határozat írja elő, hogy a lakóhelyét az illető két hétig nem hagyhatja el. A szlovén, valamint az osztrák schengeni határon ehhez határellenőrzést kell bevezetni, ez a lehető leghamarabb megtörténik. Vonatokat, buszokat, repülőket ezen országokból nem léphetnek be, csak a magyar állampolgároknak biztosított a bejutás – tette hozzá Gulyás Gergely. Teljes határellenőrzés várható a magyar-horvát határon is – mondta. Kérdésre válaszolva közölte: ez legkésőbb éjfélig megtörténik. Tudatta továbbá: megtiltják a 100 főnél nagyobb beltéri és 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását. Ezen rendezvények esetében a rendezők és szervezők felelőssége, hogy ne tartsák meg azokat. Kitért arra is, hogy a lejáró okiratokat a veszélyhelyzet fennálltáig nem kell megújítani. A döntések visszavonásig érvényesek – rögzítette a miniszter, aki jelezte: a következő napokban és órákban kormányrendeletek jelennek meg, amelyek egyértelműen tisztázzák a részleteket. Kifejtette: az intézkedés, amelyre a rendszerváltást óta nem volt példa, a legszélesebb körű jogosítványokat biztosítja az állami hatóságoknak a védekezéshez. Emlékeztetett: a veszélyhelyzet alkotmányos szabályozása világos, és a katasztrófavédelmi törvény tartalmazza a részletszabályokat. Gulyás Gergely közölte: intézménylátogatási tilalmat rendelnek el a magyarországi egyetemeken. Mostantól az egyetemi oktatás csak távoktatás formájában valósulhat meg, az egyetemi épületek be fognak zárni – tette hozzá. Kérdésre válaszolva elmondta: várhatóan csütörtöktől, legkésőbb hétfőtől zárják be az egyetemeket.

A kormány szerdai döntésének értelmében tilos lesz Magyarországon 100 fő feletti beltéri, illetve 500 fő feletti kültéri rendezvényeket tartani. A rendelkezés nem egyedülálló Európában, hasonló van érvényben többek között Ausztriában, Svájcban, Franciaországban, és természetesen Olaszországban is.

Ugyancsak zárva lesznek szerda  éjféltől a színházak és mozik, erről Gulyás Gergely azt mondta, hogy a szerdai előadásokat már késő lett volna  lemondani, de csütörtöktől a 100 fős határ miatt úgyis legfeljebb kamaraszínházi darabokat lehetne megtartani, aminek túl sok értelme nincs. Egyelőre nem világos, hogy tarthatnak-e vetítéseket a kisebb művészmozikban, de a multiplexeket biztosan érinti a korlátozás.

A magyar állam a szentmisék és istentiszteletek tekintetében nem ír elő semmit az egyházaknak, tiszteletben tartva az egyházak szabadságát – nyilatkozta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azt követően, hogy a kormány rendkívüli jogrendet és veszélyhelyzetet rendelt el a koronavírus járvány miatt.

Tizennyolc pontból álló listát tett közzé a Nemzeti Népegészségügyi Központ a koronavírus-fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében a bölcsődések és az óvodások gondozói és szülei, valamint a szociális intézményekben lakók számára – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Rámutattak: az új koronavírus-fertőzés tünete láz, száraz köhögés, légzési nehézség, lappangási ideje legfeljebb 2-12 nap, átlagosan 5-6 nap. A fertőzés emberről emberre jellemzően cseppfertőzéssel és a fertőzött váladékokkal, direkt vagy indirekt kontaktussal történik, amely zárt térben gyorsabban megtörténhet, ezért fontos, hogy fokozottan figyeljünk a személyi higiénére és a helyiségek gyakori szellőztetésére. A fertőzés megelőzésének legfontosabb módja a gyakori szappanos kézmosás. Ehhez ajánlott a fertőtlenítő hatású folyékony szappan, mert ennek alkalmazásával egy fázisban végezhető el a kéztisztítás és a kézfertőtlenítés – írták. A legkisebbeknek is meg kell tanítani, hogy papírzsebkendőbe köhögjenek, a használt zsebkendőt pedig együtt ki kell dobni.

 

Külföld:

Több kontinensre kiterjedő világjárványnak, azaz pandémiának minősítette a Kínából kiindult COVID-19 koronavírus-fertőzést az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Olaszországban az elmúlt huszonnégy órában csaknem kétszázzal, 827-re emelkedett a fertőzés halálos áldozatainak a száma.  Bár korábban Tedrosz Adamon Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója azt hangoztatta, hogy a járványt meg lehet fékezni, szerdára a szervezet adatai szerint több mint 110 ezer ember fertőződött meg a SARS-Co-2 vírussal, és több mint négyezren haltak meg világszerte. Mint mondta, a Kínán kívül észlelt fertőzések száma 13-szorosára emelkedett az utóbbi két hétben. Az utóbbi huszonnégy órában csaknem kétszázzal 827-re emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) halálos áldozatainak száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság szerda esti tájékoztatója szerint, eközben a diagnosztizált fertőzöttek száma több mint kétezerrel 12 462-re nőtt. A gyógyultak száma valamivel több mint ezer.

 

Az emberek 60-70 százaléka megfertőződhet, ezért időt kell nyerni, hogy ne terhelődjék túl az egészségügyi ellátórendszer – jelentette ki Angela Merkel német kancellár Berlinben a koronavírus-járványról tartott rendkívüli nemzetközi sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta: tudomásul kell venni, hogy az új típusú koronavírus „megérkezett” Európába, és ebben a helyzetben a tudomány megállapításai alapján kell cselekedni a politikában. A tudomány jelenlegi állása szerint az új vírus nem kellően ismert, nincs ellene oltás, nincs gyógymód az általa okozott betegségre, és a lakosság 60-70 százalékát megfertőzi. A határok lezárása nem állítja meg a koronavírust, a járványt máshogy, az emberek közreműködésével kell feltartóztatni – jelentette ki a német szövetségi egészségügyi miniszter egy szerdai interjúban. Jens Spahn a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádióban rámutatott: más módszerre van szükség, méghozzá arra, hogy minden egyes ember járuljon hozzá a járvány lassításához a tisztasági előírások és az óvintézkedések betartásával, legfőképpen a tömegrendezvények mellőzésével.

Az Egyesült Államok 30 napra felfüggeszt minden beutazást Európából – jelentette be Donald Trump amerikai elnök szerdán este a Fehér Ház ovális irodájából sugárzott beszédében.

    A koronavírus-járvány terjedése miatt elrendelt utazási tilalom péntek éjféltől lép életbe, de a tiltás nem érinti az Egyesült Királyságból érkező utasokat.
    Az elnök elsődlegesen Kínát, majd az Európai Unió országait okolta a vírus gyors elterjedéséért, mert szerinte nem léptek időben és megfelelően. Az új típusú koronavírust „külföldi” vírusnak nevezte, és azt hangoztatta, hogy az Európából érkezett utasok „szórták el a magvát” az Egyesült Államokban kialakult gócpontok fertőzéseinek.
    Leszögezte, hogy az amerikai kormány „életmentő lépéseket” tett, amikor a járvány kezdetekor betiltotta az utazásokat Kínából. „Most ugyanezt kell tennünk Európával” – mondta. Hozzáfűzte, hogy Washington folyamatosan figyelemmel fogja kísérni a helyzet alakulását annak érdekében, hogy esetleg megrövidítse a beutazási tilalom időtartamát.
    Donald Trump leszögezte: nem pénzügyi válságról van szó. „Ez csupán egy átmeneti pillanat az időben, s nemzetünk és a világ is együttes erővel túl lesz rajta” – hangoztatta.
    Közölte, hogy a szövetségi kormányzat minden szükséges intézkedést meghoz a megbetegedett, karanténba került vagy elővigyázatosságból otthon maradó dolgozók anyagi nehézségeinek enyhítésére, és segíteni fogja a kisvállalkozásokat is. Elmondta, hogy a kisvállalkozásokat alacsony kamatú kölcsönökkel segítik majd, és egyes állampolgárok és vállalatok adóbevallási határidejét három hónappal meghosszabbítják.
    Megismételte korábbi felhívását a kongresszushoz: arra sürgette a törvényhozókat, hogy minél előbb fogadják el azt a gazdaságélénkítő csomagot, amely a személyi jövedelemadó átmeneti időre szóló csökkentését is tartalmazza. Ez a csomag hivatott enyhíteni a járvány terjedése okozta gazdasági nehézségeket.
    Trump javasolta az amerikai idősotthonoknak is, hogy átmeneti időre függesszenek fel minden látogatást.
    Az előzetes sajtóértesülésekkel ellentétben az elnök nem hirdetett az egész országra érvényes egészségügyi szükségállapotot.

Az amerikai képviselőház 227:186 arányban ismét megszavazta a törvénymódosítást az elnök Irán elleni, kongresszusi felhatalmazás nélküli katonai akcióinak megakadályozására.

A képviselőház január végén egyszer már megszavazta a törvénymódosítási javaslatot, amelyet február közepén a szenátus is elfogadott. A képviselőház ezt követően ismét megtárgyalta, és némi módosítás után szerdán este 227:186 arányban igenlően voksolt. Ezzel a kongresszus mindkét háza véglegesen elfogadta a törvénymódosítást, amelyet most megküldenek a Fehér Házba. Az elnök azonban vétót helyezett kilátásba, így a javaslat várhatóan nem is emelkedik törvényerőre.
A törvénymódosítás értelmében az Egyesült Államok elnöke vagy kormányzatának tagja nem indíthat katonai akciót az Iráni Iszlám Köztársaság ellen a kongresszus „kinyilvánított felhatalmazása” nélkül.
A törvényjavaslatot demokrata párti és republikánus politikusok együttesen nyújtották be még januárban, azt követően, hogy az amerikai kormányzat Donald Trump elnök utasítására dróntámadással likvidálta Kászim Szulejmáni tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda különleges egységének parancsnokát. A dróntámadást Washington Bagdad mellett hajtotta végre, s a támadásban életét vesztette Abu Mahdi al-Muhandisz, a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatást élvező iraki milicistákat tömörítő ernyőszervezet vezetője is.
Akkor több amerikai törvényhozót felháborított, hogy az elnök előzetesen nem konzultált, és nem is tájékoztatott a készülő csapásmérésről. A törvényjavaslat előterjesztésekor a politikusok ugyanakkor hangsúlyozták, hogy nem az elnök kezét akarják megkötni, hanem csak a kongresszus alkotmányban rögzített jogát erősítik meg a háborús cselekmények felügyeletéről.
Steny Hoyer, a képviselőház demokrata párti frakciójának vezetője a szavazás után kijelentette: „Az amerikai nép képviselőinek joga a döntés, és nem egyetlen emberé azt illetően, hogy háborúba küldjük-e gyermekeinket.”
Eliot Engel, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke azt hangsúlyozta, hogy a döntéssel a törvényhozók egyértelmű üzenetet küldtek arról, hogy „az amerikai nép nem akar háborút Iránnal, és a kongresszus nem adott felhatalmazást Irán elleni háborúra”. A külügyi bizottság vezető republikánus politikusa, a texasi Michael McCaul viszont azt állította, hogy a döntés „megosztó és felelőtlen”, és szerinte hamis a kiindulópontja is.
A Fehér Ház szerdán este közleményben tudatta, hogy az elnök vétót emel, és hangsúlyozta: a kongresszusi döntés „megpróbálja megakadályozni az elnököt abban, hogy megvédje az Egyesült Államok polgárait, diplomatáit, haderejét, szövetségeseit és partnereit”, továbbá „az amerikai érdekeket” az Irán és a vele szövetséges milíciák folyamatos fenyegetésétől.

 

Idahóban Joe Biden, az Obama-kormányzat volt alelnöke, Észak-Dakotában pedig Bernie Sanders vermonti szenátor győzött az amerikai Demokrata Párt tartott előválasztásain. Az elnökjelöltségre pályázó két politikus Washington államban továbbra is fej-fej mellett áll a részeredmények szerint. Biden idahói győzelmét elemzők azért ítélik jelentősnek, mert ott 2016-ban Bernie Sanders aratott győzelmet Hillary Clinton felett, aki később a párt elnökjelöltje lett. Ez a tagállam viszonylag kevés, 20 delegátust küld a Demokrata Párt nyáron, Wisconsinban tartandó elnökjelölt-állító konvenciójára. Joe Biden Mississippiben, Missouriban és a sok – 125 – delegátust adó Michigan államban győzedelmeskedett. Ezzel jelentősen megnőtt az esélye arra, hogy ő legyen pártja elnökjelöltje. David Axelrod, Barack Obama egykori főtanácsadója a CNN hírtelevízióban egyenesen azt mondta, hogy matematikailag már egyértelműen Biden az elnökjelölt. Noha Bernie Sanders 53,3 százalékos szavazataránnyal győzött Észak-Dakotában, ahol nem előválasztást, hanem jelölőgyűléseket tartottak, és akár még esélyes lehet a washingtoni győzelemre is, ám elnökjelöltségét az amerikai elemzők csaknem egybehangzóan esélytelennek tartják.

 

Benjamin Netanjahu miniszterelnök 100 főre korlátozta a zárt terekben való gyűléseket a koronavírus terjedése elleni küzdelem részeként. A miniszterelnök szerint ugyanakkor kivételt fognak tenni a biztonság, közszükséglet és más ügyekkel kapcsolatban. De „azt kérjük, ha a konferenciák, rendezvények nem szükségesek, ne tartsák meg őket, és ne menjenek el rájuk.”

Netanjahu azt mondta, Izrael jó helyzetben van a koronavírus-krízis kezelésére, sok más országhoz képest, mivel minden külföldről érkező személy számára 14 nap házi karantént szabott ki. A miniszterelnök arra kérte a polgárokat, hogy az ölelkezést, kézfogást és a puszilkodást kerüljék, mossanak kezet, köhögjenek zsebkendőbe és nincs szükség maszk viselésre. „Pandémiában – egy globális járványban vagyunk.” Netanjahu szerint a fiatalokat nem fenyegeti a vírus, ám az idősebbeket viszont annál inkább, ezért meg kell akadályozni a vírus terjedését.

 

Gazdaság:

 

A koronavírus-járvány miatt a kormány megtiltja a járvány elleni védekezéshez szükséges eszközök exportálását hat hónapig, az erről szóló kormányrendeletet hamarosan megjelenik a Magyar Közlönyben – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A közlemény szerint a tilalom vonatkozik a védőeszközökre, a fertőtlenítőszerekre, a testhőmérőkre és egyéb termékekre (gyógyszerek, vércsoport-reagensek, fecskendők, transzfúziós eszközök, altatási eszközök, orvosi gázok). A korlátozást a folyamatban lévő kereskedelmi forgalomban történő kivitelre is alkalmazni kell. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a rendelet szerinti tilalmat megszegővel szemben 1 millió forinttól akár 1 milliárd forintig terjedő bírságot szabhat ki – áll a közleményben. A tilalom nem vonatkozik a kormány külön engedélyével a nemzetközi kötelezettségeken alapuló humanitárius segítségnyújtás keretében végzett kereskedelmi forgalomban történő kivitelre – tették hozzá.

 

Időjárás:

 

Csütörtökön szép késő-tavaszi, helyenként már-már kora nyárias időben lesz részünk, de csak ezen a napon. Keleten megerősödik a délnyugati szél, másutt mérsékeltebb légmozgás várható. A hőmérséklet helyenként eléri, délen meg is haladhatja a 20 fokot. Mindemellett sok napsütésben lesz részünk, csapadék nélkül. Éjszaka erősen megnövekszik a felhőzet, reggelig északnyugaton már előfordulhat kisebb eső is.

A jellemző hőmérséklet átlaga  csütörtök reggel +6 – +9, csütörtök délután északon +17, délen +22, péntek reggel +7 – +10 fok körül alakul.