Magyar konzuli tájékoztató és utazási tanácsok Izrael

Magyarország, Izrael és külföldre utazás

Magyar konzuli tájékoztató és utazási tanácsok

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Tegye biztonságosabbá utazását, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Nagykövetség és konzuli hivatal Tel-Aviv

 

A Gázai-övezet határvidékén azonban továbbra is feszült a helyzet, eseti tüntetésekre, demonstrációkra, fegyveres összecsapásokra kerülhet sor. A Golán-fennsík térségében szintén gyorsan változhat a biztonsági helyzet, ezért az oda utazók számára is javasoljuk, hogy fokozottan kövessék figyelemmel a helyi híreket.

Az Izraelbe utazóknak és az ott tartózkodó magyar állampolgároknak továbbra is javasoljuk, hogy kövessék figyelemmel a sajtóhíreket, tartsák be a helyi hatóságok biztonsági előírásait és a kiutazást megelőzően regisztráljanak konzuli védelemre.

Az izraeli Hátországvédelmi Parancsnokság tanácsai megtalálhatóak honlapjukon: www.oref.org.il/SIP_STORAGE/files/3/3253.pdf | A fájl az alábbi linken érhető el.

Aktuális:

2020. 03. 11.
2020.03.12. 20:00 óráig Izraelben külföldiekre részleges beutazási korlátozások vannak érvényben. A jelzett időpontig nem léphet be az a külföldi, aki az elmúlt időszakban Kínában, Hongkongban, Thaiföldön, Szingapúrban, Makaóban, Dél-Koreában, Japánban, Irakban, Iránban, Libanonban, Szíriában, Egyiptomban, Olaszországban járt. A Franciaországból, Németországból, Svájcból, Ausztriából, San Marinoból, Andorrából vagy Spanyolországból érkezők csak akkor léphetnek be, ha igazolják, hogy magánlakásban biztosítható számukra 14 nap kötelező karantén.

Március 9. este 20:00-tól (visszavonásig, várhatóan legalább 2 hétig) minden izraeli állampolgár és izraeli rezidens az országba való belépést követően köteles 14 napos karanténba vonulni.

Március 12. este 20:00-tól (visszavonásig, várhatóan legalább 2 hétig) külföldiek, állampolgárságuk és utazásuk kiindulási országától függetlenül nem léphetnek be Izraelbe. Ez alól kivételt képez, ha igazolni tudják, hogy magánlakásban (szálloda, AirBnB foglalás nem elfogadott) teljesítik a 14 nap otthoni karanténra vonatkozó előírást.

A belépés engedélyezésének a menete a következő:

Az illetékes izraeli nagykövetséget (Budapesten: [email protected]) 5 munkanappal a belépés dátumát megelőzően kell e-mailben értesíteni az alábbi szöveggel héber vagy angol nyelven:

„I, Mr/Mrs (név) intend to fly to Israel for a visit between the dates (dátum) on flight (járatszám) from (kiindulópont). I declare in full honesty and commit myself that upon arrival to Israel I will confine myself to home quarantine with (további személyek) at the following address: (cím Izraelben), Email: (email cím), Telephone/mobile phone: (telefonszám)”

A nagykövetség a kérelmet az izraeli Külügyminisztériumon keresztül továbbítja a határrendészetnek, majd az elfogadásról megerősítő visszaigazolást küld a kérelmezőnek. A fenti előzetes belépési engedély hiányában a beléptetést a határrendészet megtagadja.

Izraelben koronavírus járvány kapcsán az Egészségügyi Minisztérium honlapja irányadó. További kérdés esetén lépjen kapcsolatba az Egészségügyi Minisztérium által működtetett 8.00 és 21.00 óra között elérhető (*5400) ügyfélszolgálattal. Amennyiben Izraelben tartózkodik és tünetei jelentkeznek (láz, köhögés, orrfolyás, fejfájás, mellkasi fájdalmak) azonnal hívja az izraeli mentőszolgálatot a 101-es számon. NE menjen orvoshoz, vagy kórházba.

Az izraeli-jordán Jordan River/Sheikh Hussein és Yitshak Rabin/Wadi Arraba határátkelők 2020.03.09-től külföldiek által NEM vehetők igénybe Izrael elhagyásához. Allenby/King Hussein Bridge-nél a kiléptetés feltétele 6 órán belül induló járatra szóló repülőjegy foglalás bemutatása. A határátkelőhelyeken Izraelbe/Nyugati-partra külföldiek csak egyedi elbírálás alapján léphetnek be.

Taba határátkelőnél (Egyiptom-Izrael) külföldi nem léphet be Izraelbe. Ez alól kivétel, ha repülőgépe 6 órán belül indul Eilat repülőtérről. Tel-Aviv Ben Gurion repülőtérről induló járatokhoz NEM engedik be a külföldieket.

A korlátozások hatására a Wizz Air 03.12-03.23 nem üzemelteti járatait Magyarország és Izrael között. Az ElAl és a többi légitársaság is jelentősen ritkítja járatait. Javasoljuk, hogy minden utazó bizonyosodjon meg légitársaságánál a járata rendelkezésre állásáról még indulás előtt.

Utazásukat gondosan készítsék elő, amennyiben az nem feltétlenül szükséges, fontolják meg annak elhalasztását.

További tájékoztató az új koronavírusos (COVID-19) megbetegedésekkel kapcsolatban

További információk:

Izraelben 2020.03.11-ig hetvenhat (76) Covid-19 vírus által okozott megbetegedést erősített meg az Egészségügyi Minisztérium.

A Ben Gurion repülőtérről a repülőtéri tömegközlekedés (vonat) nemzetközi utasok által 2020.03.10-től határozatlan ideig nem vehető igénybe.

Izrael 2020.03.11-től betiltotta a 2000 főnél nagyobb létszámú rendezvényeket. Idősek otthonában a hozzátartozók látogatása kivételes esetben engedélyezett.

Hírügynökségek