Trump elnök rendkívüli bejelentései: korlátozzák az USA-ba történő beutazást

New York-i tudósítónk jelenti: Az Egyesült Államok elnöke március 11-én este rendkívüli bejelentéseket tett. Az egyik legfontosabb ezek közül: “Annak érdekében, hogy új esetek ne kerüljenek be az országba, felfüggesztjük az Európából az Egyesült Államokba irányuló összes utazást a következő 30 napra. Az új szabályok péntek éjfélkor lépnek hatályba.”

Trump elnök arra hívatkozva, hogy az Egészségügyi Világszervezet hivatalosan bejelentette, hogy globális világjárvány alakult ki ezért az amerikai kormányzat drasztikus intézkedéseket vezet be.

Trump kijelentette, hogy biztos abban, hogy a kemény intézkedések hatására jelentősen csökkenteni fogják az amerikai állampolgárokat fenyegető veszélyt, és “végül és gyorsan legyőzzük ezt a vírust” – mondotta Trump, majd hozzátette: “A korai intenzív fellépés miatt drasztikusan kevesebb vírus-esetet tapasztaltunk az Egyesült Államokban, mint jelenleg Európában. 

Trump bejelentette: “Annak érdekében, hogy új esetek ne kerüljenek be az országba, felfüggesztjük az Európából az Egyesült Államokba irányuló összes utazást a következő 30 napra. Az új szabályok péntek éjfélkor lépnek hatályba”, majd kiegészítette:Kivételek lesznek azok az amerikaiak, akik megfelelő átvilágításon estek át.”

Egészségügyi bejelentések

Trump az amerikaiak számára fontos egészségügyi bejelentéseket is tett. Elmondta, hogy megállapodott az amerikai egészségügyért és az egészségbiztosításért felelős vezetőkkel, hogy kiterjesztik a biztosítási fedezetet a koronavírus-fertőzések miatt szükséges kezelésekre.

Bejelentette azt is, hogy csökkentik a bürokratikus eljárást annak érdekében, hogy a vírusellenes gyógymódok rekord idő alatt elérhetőek legyenek.

Fontos bejelentése volt az is, hogy a múlt héten aláírt egy 8,3 milliárd dolláros finanszírozási törvényt, amely segít a CDC-nek (a CDC az Egyesült Államok betegség ellenőrzési és megelőzési központja) és más kormányzati ügynökségeknek a vírus elleni küzdelemben, valamint az oltások, kezelések és az orvosi ellátás terjesztésének támogatásában.

Trump bejelentésében azt is világossá tette, hogy a legnagyobb a kockázata az időskorú népességnek van. Ezért felhívta a figyelmet arra, hogy az idős embereknek nagyon-nagyon óvatosnak kell lenniük. Ezért azt javasolta, hogy az idős otthonok szüneteltessék az orvosi szempontból szükségtelen látogatásokat. Majd hozzátette: “Az idõsebb amerikaiaknak el kell kerülniük a szükségtelen utazást zsúfolt területeken.”

Fontos, a fiatalokra vonatkozó bejelentést is tett az elnök. Útmutatást adtak ki az iskolák, egyetemek bezárására, a társadalmi távolodásra és a nagy összejövetelek csökkentésére.

Trump felhívta a figyelmet arra, hogy alapvető fontosságú, hogy mindenki tegye meg a szükséges óvintézkedéseket és kövesse a megfelelő higiéniát.

Trump kiemelte: “Mindannyian szerepet játszunk a vírus legyőzésében.”

Trump ugyanazt tanácsolta, amit az amerikai egészségügyi hatóságok már napok óta mondanak. “Mosson kezet, tisztítsa meg a gyakran használt felületeket, takarja el az arcát és a száját, ha tüsszent vagy köhög, és mindenekelőtt ha beteg vagy rosszul érzi magát, maradjon otthon.”

Gazdasági természetű bejelentések

Az amerikai gazdasággal kapcsolatos bejelentéseket is tett az elnök. Többek között annak érdekében, hogy támogatást nyújthassanak az amerikai munkavállalóknak, családoknak és vállalkozásoknak,a következőt jelentette be: utasította az amerikai kormányügynökséget, az SBA-t, (Small Business Administration) hogy az érintett államokban és területeken gazdasági kölcsönöket nyújtson. Ezek az alacsony kamatozású kölcsönök segítik a kisvállalkozásokat a vírus által okozott átmeneti gazdasági zavarok leküzdésében.

Trump kijelentette: “E célból arra kérem a kongresszust, hogy további 50 milliárd dollárral növelje e program finanszírozását.”

Trump felszólította az amerikai Pénzügyminisztériumot, hogy halassza el az adófizetést kamatok vagy büntetések nélkül. Ez több mint 200 milliárd dollár további likviditást biztosít az amerikai gazdaság számára.

Az elnöki bejelentés végén Trump elnök hangsúlyozta, hogy: “Soha nem fogok habozni, hogy megtehessek minden szükséges lépést az amerikai emberek életének, egészségének és biztonságának védelme érdekében. Amerika jólétét mindig előtérbe helyezem. Ha éberünk vagyunk – és csökkenthetjük a fertőzés esélyét, amit fogunk -, jelentősen akadályozzuk a vírus terjedését. A vírusnak nincs esélye ellenünk.”

Trump bejelentését így zárta: “Részvéttel és szeretettel cselekszünk a betegeket, gondoskodunk a rászorulókról, segítünk polgárainkon, és erősebben és egységesebben kilábalunk ebből a kihívásból, mint valaha.”

A koronavírus elterjedése az USA-ban

Trump elnök bejelentését a rendkívüli amerikai helyzet alaposan indokolja.

Jelen tudósítás írásának idején 1312 igazolt betegről érkezett jelentés és már 38 amerikai halálesetről számoltak be. A legtöbb halálesetről Washington államból érkezett hír, 30 esetet jelentettek, Kalifornia államban 4, Floridából két, és egy-egy halálesetet jelentettek New Jersey és Dél Dakota államokból. A mai napig összesen nyolc beteg felépüléséről érkezett beszámoló.

Forrás: Johns Hopkins Egyetem jelentése

Az USA Centers for Disease Control and Prevention (az Egyesült Államok betegség ellenőrzési és megelőzési központja) vonatkozó jelentése a koronavirus, a COVID-19 ügyében nagyon egyszerűen fogalmazott: “Jelenleg nincs olyan oltás, amely a COVID-19 ellen védelmet nyújtana, és a kezelésére nincs jóváhagyva egyetlen gyógyszer sem.”

Ez a megfogalmazás egyértelműen meghatározza az amerikaiak hozzáállását a vírus terjedéséhez. Alapvetően kétféle emberrel találkoztam az elmúlt napokban ennek a tudósításnak az elkészítése kapcsán. Az egyik típus komolyan pánikba esett, a másik típust vagy nem érdekli a téma, vagy fatalista, ami azt jelenti, hogy ezek az emberek úgy vélik, hogy semmi hatalmuk, sem reményük sincsen arra, hogy a jövőjüket befolyásolják. Ezek az emberek azt vallják, hogy “ami elkerülhetetlen az elkerülhetetlen, tehát nyugodjunk bele, abba ami történni fog velünk!”

A helyzetet alapvetően a pánikra való hajlam jellemzi, bár komoly felvásárlásról New York és New Jersey államokból nem tudok beszámolni. Jelen tudósítás készítése során ebben a két államban jártam személyes tapasztalatokat szerezni.  Az üzletek tele vannak áruval és vásárlóval. Az átlagos hétköznapi forgalom jellemzi a szupermarketeket.

A hatóságok többszörösen is felhívták a figyelmet a megelőzés fontosságára.

Az amerikai Egészségügyi Minisztérium fontos óvintézkedéseket javasol mindenki számára  a COVID-19 terjedésének lassítására. A legfontosabb óvintézkedések, amelyeket egy állampolgárnak meg kell tennie:

  • Maradjon otthon.
  • Kerülje a szoros érintkezést betegekkel.
  • Fedje le az orrát és a száját – használjon maszkot, különösen tüsszögés vagy köhögés estén. Nem megfelelő, ha csak a kezével takarja el az arcát.
  • Mosson kezet gyakran szappannal és vízzel legalább 20 másodpercig, vagy használjon alkohol alapú kéztisztítót.
  • Ne érintse meg arcát mosatlan kezekkel.
  • Ne fogjon kezet senkivel.
  • Ha családjában vagy baráti körében van idős, károsodott immunrendszerrel, esetleg krónikus légúti vagy koszorúér betegséggel rendelkező, akkor ne látogasson el hozzájuk.
  • Ha lehetséges, vegye fontolóra a távmunkát, a kerékpározást vagy a gyaloglást.
  • Fontolja meg a szokásostól eltérő munkaidőt. Például a szokásos 9:00–17: 00 helyett ha teheti dolgozzon 10.00 és 18:00, vagy 8:00 és 16:00 óra között
  • Tisztítsa meg és fertőtlenítse a gyakran megérintett tárgyakat és felületeket szokásos háztartási tisztító spray-vel vagy fertőtlenítő kendővel.

New York város egészségügyi hatósága konkrétabban fogalmazott:

  • Maradjon otthon ha influenza-tünetei vannak, mint például köhögés, nehéz légzés, láz vagy torokfájás.
  • Ha nem érzi magát jobban 24–48 órán belül, keresse fel orvosát.
  • Kerülje a nyilvánosságot. Ne járjon iskolába vagy ne menjen dolgozni, amíg legalább 72 órán keresztül lázmentes nem volt. (Lázcsillapítónak a Tylenol-t vagy Ibuprofent javasolnak.)
  • A tömegközlekedés elkerülését is javasolják. Például a kerékpározást, vagy a gyaloglást. A metró használata esetében javasolják, hogy az utazók kerüljék el a túlzsúfolt szerelvényeket. Azaz, türelmesen várják meg a következő járatot.

New York város egészségügyi hatósága a munkáltatók számára is javaslatokat nyújtott a megelőzés érdekében. Többek között azt kérik, javasolják:

  • A magánszektorbeli munkáltatóknak fontolóra kell venniük, hogy engedélyezzék az alkalmazottak számára a távmunka lehetőségét, ha a munka jellege ezt lehetővé teszi.
  • A város arra is felkéri a magánszektor munkáltatóit, hogy fontolják meg a normálistól eltérő munkaidő beosztást.

Lemondott események, felfüggesztett programok

Nemcsak az egészségügyi hatóságok elővigyázatosak, az iskolák és a vallási intézmények is komolyan gondolják a megelőzést.

Komoly, tömegeket érintő eseményeket mondanak le, halasztanak el későbbi időpontokra. Például a vasárnapra tervezett New York félmaraton futóversenyt lemondták, s bejelentették, hogy elhalasztják az egyik legnagyobb New York-i kiállítás, a New York AutoShow megrendezését.

New Yorkban működő két egyetem, a SUNY és a CUNY bejelentette, hogy további intézkedésig felfüggeszti a személyes megjelenést szükségessé tévő órák megtartását.

A  kialakult vírus helyzetre való tekintettel a mai napon a szervezők bejelentették, hogy a március végére tervezett Első Hungarian Summit eseményét is elhalasztják.

Az NBA (az amerikai Kosárlabda Szövetség) további értesítésig felfüggesztette a 2019–20-as bajnokságot, miután az egyik játékosnak a koronavírus-tesztje pozitív lett.

Az elmúlt két napban a zsidó vallás gyakorlói számára fontos vallási ünnep volt. Az egyik rendkívül veszélyeztetett negyedben, New York Riverdale negyedében az egyik zsinagóga rabbija a Bronx 12-es televíziós csatorna híradójában hívta fel a figyelmet arra, hogy ne jöjjenek el személyesen a zsinagógába, helyette a zsinagóga honlapján élőben kövessék a zsinagógában történteket.

Egy fontos kérdés: mi várható?

Az amerikai helyzetet jól jellemzi az amit Washington állam kormányzója Jay Inslee sajtótájékoztatóján jelentett ki: “Ha meg akarjuk állítani ezt a járványt vagy komolyan lassítanunk azt, akkor arra kell összpontosítanunk, hogy mi jön – nem az, ami itt van ma. Noha a megerősített esetek száma 162” (Washington államban) “a szakértők szerint a tényleges szám jelenleg 1000 vagy annál nagyobb lehet. A szakértők azt mondják, hogy … a fertőzött személyek száma 5-8 nap alatt megduplázódik … hacsak nem valós lépéseket teszünk” – mondta a kormányzó, s hozzátette: “Ha ma ez az 1000 fertőzés létezik, akkor hét-nyolc héten belül 64 000 ember fertőzött lehet Washington államban, ha nem lassítjuk le ezt a járványt És a következő héten 120 000 lehet, a következő héten pedig negyed millió. “

Inslee kormányzó felhívta a figyelmet a társadalmi távolságokból fakadó veszélyekre és arra, hogy a megelőzés érdekében a társadalmi érintkezések számát komolyan csökkenteni kell.

Trump bejelentései, az amerikai hatóságok, intézmények és a magáncégek  intézkedései is, egyaránt az amerikaiak számára azt mutatják, hogy egy komoly válság idején a társadalom tagjai, az illetékeseknek össze kell fogniuk a válság megszüntetése és a károk lehetséges csökkentése érdekében.

WBPI / New York (Barát Tamás)