A magyar ökölvívás jövőjét illetően Bajkai István , óvatosan szeretne fogalmazni, már annak is nagyon örülne, ha lenne magyar versenyző a tokiói olimpián, de a reális cél, a párizsi olimpián lehetnek eredmények.

A BreuerPress és a HetiTV 2020.01.04 Szombat reggeli hírei 

Tovább nőttek a nyugdíjak – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence közölte, hogy a 2020-as költségvetésben 2,8 százalékos inflációval számoltak, ezért januártól ennyivel magasabb ellátást kapnak az idősek. Jelezte, hogy novemberben nyugdíjkorrekcióra is sor került. Mivel az infláció tavaly 0,7 százalékkal magasabb lett a tervezettnél, ezért ekkora kiegészítésben részesültek az érintettek, egy összegben az egész évre. A korrekció beépül a nyugdíjakba, így tavaly januárhoz képest 3,5 százalékkal magasabbak az ellátások. Az államtitkár jelezte, hogy a nyugdíjnövekmény havonta átlagosan csaknem 4500 forint. A nyugdíjak értékének megőrzését továbbra is törvény garantálja, tehát ha idén 2,8 százaléknál magasabb lenne az infláció, a különbözetet ismét megkapják az idősek egyösszegű utólagos nyugdíj-kompenzáció formájában – hangsúlyozta Rétvári Bence.

 

Továbbra is nagyon leterheltek a fekvőbeteg-ellátásban dolgozó ápolók, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) adatai szerint csaknem 24-25 ezer ápoló hiányzik az egészségügyi ellátás rendszeréből – írta a Világgazdaság. Az ápolói létszám messze elmarad az OECD-államok átlagától, míg Magyarországon valamivel több, mint hat ápoló jut ezer lakosra, addig Németországban 12, Svájcban 16. A MESZK felmérése szerint Budapesten és Pest megyében a legalacsonyabb a folyamatos munkarendben dolgozó szakképzett ápolók száma, miközben itt a legmagasabb a szakképzetlen ápolók aránya. Balogh Zoltán, a kamara elnöke a lapnak azt mondta, a helyzet javításához kiindulási pontnak kell tekinteni a szakdolgozói bérfelzárkóztatás folytatását és az életpályaelemek bevezetését. Hozzátette, hogy csökkenteni kell a munkavállalók napi, heti és havi terhét, amit a létszám emelésével és innovatív technológiák bevezetésével lehet elérni.

 

Nőtt a légszennyezettség a magas szállópor-tartalom miatt – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Azt írták: Kazincbarcikán, Miskolcon, Putnokon és Sajószentpéteren egészségtelennek minősítették a levegőt. További öt helyen kifogásoltnak számít a levegő minősége, ezek: Debrecen, Eger, Nyíregyháza, Oszlár és Salgótarján. A meteorológiai előrejelzés alapján nem várható javulás a következő napokban – tették hozzá.

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a nem politikai jellegű munkáiról, szóba került a kultúra, a sport és a civil szervezetek támogatása is.

 

A politikus elmondta, hogy a Munkácsy Mihály Alapítványban is tevékenykedik, ebben a minőségében azon dolgozik többedmagával, hogy a nagyszerű festőművész híre olyan magaslatokba jusson, amit megérdemel.

Az alkotó nevét viselő alapítványban sokat dolgoznak azon, hogy egyre többen ismerjék meg Munkácsy műveit, igen nagy programsorozatot valósítottak meg eddig is, amit folytatni fognak mindenképpen. Megszervezték a Munkácsy vándorkiállítást, ahová eddig eljutottak, ott mindenhol hatalmas siker övezte azt itthon és külföldön egyaránt. Eddig több mint 40 helyre jutottak el, közel 5 millió látogatóval, legutoljára Mosonmagyaróvárott.

Bajkai István elmondta, az alapítvány többi kurátorával büszke arra, hogy a vándorkiállítással a nézők Munkácsy képein keresztül egy olyan világot, egy polgári idillt fedezhetnek fel, olyan életérzésekkel egyetemben, amire minden ember vágyik ma is.

A képviselő a sportban is megmutatkozik, hiszen – többek között – a Magyar Ökölvívó Szövetség elnökeként is dolgozik. Mint sportszövetségi elnök, legfontosabb célja, hogy ez a magyar sikersportág a régi fényében tündököljön, hogy ismét egy olyan sportág legyen, ami meghatározza a magyar sportot. Ugyanakkor azt el kell ismerni, a magyar ökölvívás jelen pillanatban nincs a legjobb helyzetben, ennek több oka is van.

A magyar ökölvívás jövőjét illetően Bajkai István azt mondta, óvatosan szeretne fogalmazni, már annak is nagyon örülne, ha lenne magyar versenyző a tokiói olimpián, de a reális cél, a párizsi olimpián lehetnek eredmények.

A politikus a Lámpás 92 Alapítvány munkáját is segíti, amelyik sérült fiatalokat támogat, segíti beilleszkedésüket. Az alapítvány minden évben egy díjjal igyekszik elismerni azoknak a munkáját, akik segítik a sérült fiatalokat, most a váci püspöki palotában került sor erre a rendezvényre, ahol egy kisebb koncertre is sor került, a képviselő felesége, Bonnyai Apolka zongoraművész főszereplésével. Hozzátette, ennek az alapítványnak a munkájára egy társadalomban nagy szükség van, ahogy az olyan emberek tevékenységére, akik képesek támogatni ezeket a szervezeteket.

 

Külföld:

Akár 250 ezren is elmenekülhettek az északnyugat-szíriai Idlíb tartományból Törökország irányába, de Ankara igyekszik megakadályozni, hogy átléphessék a határt – közölte Recep Tayyip Erdogan török elnök. Törökországban mintegy 3,7 millió szíriai menekült tartózkodik, ez az ország fogadta be az arab országból a legtöbb, a háború elől menekülő embert. Idlíb népessége 3 millióra duzzadt, amióta a Szíria más részeiben dúló harcok elől sokan menekültek ebbe az – utolsóként a kormányellenes lázadók kezén maradt – tartományba. Ankara újabb menekültáradattól tart, miután a szír kormányerők és orosz támogatóik decemberben fokozták a térség elleni légitámadásokat. „Most 200-250 ezer migráns közeledik a határainkhoz. Megpróbáljuk őket bizonyos intézkedésekkel feltartóztatni. Nem lesz könnyű, ők is emberek” – mondta a török elnök.

 

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Ádil Abdel Mahdi ügyvezető iraki kormányfővel és Benjámin Netanjahuval, az átmeneti izraeli kormány vezetőjével egyeztetett. Az amerikai diplomácia vezetője az iraki politikustól azt kérte, hogy kormánya tegyen eleget kötelezettségeinek és akadályozza meg az Egyesült Államok bagdadi nagykövetsége elleni esetleges újabb támadásokat. A külügyminisztérium közleménye szerint Pompeo erőteljesen elítélte a bagdadi nagykövetség ellen december 31-én elkövetett támadást. A tárcavezető „Irán támogatását élvező terroristák” támadásáról beszélt. Egyben kiemelte, hogy az iraki kormány által hozott biztonsági intézkedések jelentősen javították a biztonsági helyzetet. Pompeo az Ádil Abdel Mahdival folytatott beszélgetés után hívta fel Benjámin Netanjahut. Elismerését fejezte ki az izraeli politikusnak azért, mert szerinte „fáradhatatlanul küzd Irán térségbeli befolyásának ellensúlyozásáért”. Pompeo egyúttal megköszönte Netanjahunak, hogy határozottan elítélte az Egyesült Államok bagdadi nagykövetsége elleni támadást.

Próbálják megmenteni Nagy-Britannia egyik legszebb zsinagógáját. Vallási funkciókat már legalább 15 éve nem lát el a Brightonban található épület, de talán kulturális központként megújulhat. Az 1875-ben átadott, műemléki védelem alatt álló épületet 2015-ben választották be Nagy-Britannia 10 legszebb zsinagógája közé. A zsinagóga alapos felújításra szorul, ennek finanszírozására gyűjtést indítottak – olvasható a jewish-heritage-europe.eu cikkében. 100 ezer fontot szeretnének összegyűjteni a kezdeményezők, hogy az épület alkalmanként zsinagógaként is tudjon működni és bemutathassa a zsidó örökséget is. A zsinagógát most is sokan látogatják, az elmúlt pár hónapban 4 ezren keresték fel, így az adományok és a belépők fedezik a napi működést – nyilatkozta az egyik illetékes. A felújítás azonban elengedhetetlen, hogy az épület a jövőben is megfeleljen az előírásoknak.

 

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke állítólag üzenetet küldött Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek, figyelmeztetve őt, hogy Izrael azon döntése, hogy 149 millió sékelt levon a Rámalláh nevében begyűjtött adóbevételekből, miközben tűzszüneti megállapodásra törekszik a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezettel, növeli a haragot Júdea és Szamáriában (Ciszjordániában). A 13-as csatorna riporterének nyilatkozó izraeli tisztviselők szerint Hussein Al-Sheikh palesztin polgári ügyekért felelős miniszter kedden sürgős találkozót kért Mose Kahlon izraeli pénzügyminisztertől arra hivatkozva, hogy sürgős üzenetet kell átadnia Abbásztól. Az ülésre még aznap sor került. A találkozó előzménye, hogy Izrael vasárnap bejelentette, hogy a kormány 149 millió sékelt (mintegy 12,7 milliárd Ft) le fog vonni a Palesztin Hatóság nevében felszámított adóbevételekből. Az összeg megegyezik azzal, amit a Palesztin Hatóság fizet havi bérként az izraeli börtönökben ülő palesztin terroristáknak és családjaiknak. A jelentés szerint Al-Sheikh azt mondta Kahlonnak, hogy a Palesztin Hatóság nagyon súlyosnak tekinti a lépést, ami, állítása szerint aláássa a Palesztin Hatóság és Izrael közötti együttműködést.

 

 

Gazdaság:

 

Romániában átlagosan 32 banival (22 forinttal) csökkent január elsejétől az üzemanyagok literenkénti ára, miután január elsejétől eltörölték az üzemanyagokra 2014-ben kivetett többletadót. A Petrom román nemzeti kőolajtársaság töltőállomásainál jelenleg átlagosan 5,26 lejt (363 forint) kell fizetni egy liter benzinért, és 5,45 lejt (377 forint) egy liter gázolajért. Hasonlóak az árak a többi kőolajtársaság kútjainál is. Az árcsökkenés két ellentétes hatású törvénymódosítás együttes eredménye. A parlament decemberben törvényi úton eltörölte a Ponta-kormány által bevezetett többletadót, de a Pénzügyminisztérium meg is emelte a tavalyi infláció mértékével az üzemanyagok jövedéki adóját. Amint a Pénzügyminisztérium illetékesei magyarázták, a többletadó eltörlésével az EU által megszabott alsó határa alá csökkent volna az üzemanyagok jövedéki adója. Így a forgalmazóknak jelenleg ezer liter benzin után 1773,46 lej (122723 forint), ezer liter gázolaj után 1625,37 lej (112475 forint) jövedéki adót kell fizetniük.

 

Időjárás:

 

Szombaton változékonyabbra fordul térségünk időjárása. Erősen felhős, idő ígérkezik, csak átmeneti napsütéssel. Főként északnyugaton kisebb záporeső, míg északon, északkeleten hószállingózás, rövid ideig tartó gyenge hóesés fordulhat elő. Megélénkül, a középső tájakon megerősödik az északnyugati szél. A jellemző hőmérséklet átlaga szombat reggel     -5 – +2, napközben +3 – +10 fok körül alakul.