Semmilyen elnézés, semmilyen bocsánat nincs a gyűlöletbeszéddel szemben

Semmilyen elnézés, semmilyen bocsánat nincs a gyűlöletbeszéddel szemben

Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az ellenzéki együttműködésről, a mostani év legfontosabb feladatairól, így a bulinegyedről is.

A politikus beszélt pártja, a DK elnökének, Gyurcsány Ferencnek az év elején a közösségi oldalon tett bejegyzéséről, ahol azt javasolja, az ellenzéki pártok működjenek együtt, fogjanak össze a 2022-es választási siker reményében. Hozzátette, a DK elnöke csak azt mondja, amit a választók eldöntöttek a tavaly őszi önkormányzati választáson. Niedermüller Péter az ellenz6éki összefogás és az abban szereplő Jobbik kapcsán kijelentette, ő maga azon politikusok közé tartozik, aki nagyon nagy szkepszissel figyeli, ami az egykori radikális pártban történik, példaként hozta fel Erzsébetvárost, ahol már az egyeztető tárgyalások során kiderült, nem kérnek egymásból, így az a konszenzus alakult ki, hogy a Jobbik nem is indult el a kerületben.

Ugyanakkor visszatérve a DK elnökének a bejegyzésére, azt is kiemelte a politikus, hogy Gyurcsány Ferenc önálló pártok, széles választási szövetségéről beszélt. Ebben az együttműködésben szerepel a Jobbik is, amelynek a tevékenysége, pontosabban annak figyelése is a következő év egyik fontos feladata lesz az ellenzéken belül. Nem azt kell figyelni, hogy mit mondanak, hanem sokkal inkább azt, mit csinálnak. Azt is tudni kell, semmilyen elnézés, semmilyen bocsánat nincs a gyűlöletbeszéddel szemben, de azt is látni kell, nem csak a Jobbik kapcsán merül ez fel – hangsúlyozta Niedermüller Péter, hiszen manapság már a vízcsapból is egyfajta gyűlöletbeszéd folyik.

Ami az ellenzéki együttműködést illeti Erzsébetvárosban, a polgármester elmondta, egy ötpárti koalíció működik, ahol természetesen voltak viták, de az biztos, a kerületben nem a konfliktusok kiélezéséről van szó, hanem Erzsébetvárosról, az eddigi tapasztalatok alapján elmondható, hasonlóan gondolkodó felelős emberek dolgoznak együtt.

A választási ígéretek kapcsán a politikus elmondta, a kerület a bulinegyedről híres, hírhedt, ezt megszüntetni nem lehet, a cél egy kulturális negyeddé történő átalakulás. Ennek érdekében létrejött egy munkacsoport, ahol a környéken élők, civil szervezetek, önkormányzati képviselők dolgoznak együtt, akik a márciusi testületi ülésen tesznek egy megoldási javaslatot le az asztalra. Példaként hozta fel azt, hogy az önkormányzat, ahogy eddig, úgy ezután is az éjféli záróráról beszél, ugyanakkor azoknak, akik képesek biztosítani a kulturált szórakozás lehetőségét, legyen lehetőségük egyfajta kiútra ezen rendelkezés alól. Azaz, aki betartja a szabályokat, az megteheti, hogy akár hajnalig ott tarthassa a vendégeit, de ezt csak úgy teheti meg, ha ez csak a lakók nyugalmának biztosítása mellett zajlik.

Mindezek mellett a kerület teljes mértékben felkészült a téli időszakra, a napokban további eszközöket is beszereznek, újabb munkatársakat vesznek fel.

Az önkormányzat a jövő évben meg kívánja változtatni az eddigi szokásokat, például a tervek szerint a karácsonyfákat, amit eddig bárki megkaphatott, csak olyanoknak adnak, akik erre valóban rászorulnak és így tervezik az egyéb csomagokkal is. A jövőben abszolút prioritást élvez az akadálymentesítés is, erre külön keret lesz a költségvetésben.

Ami a további terveket illeti, Niedermüller Péter elmondta, nagyon szeretné, ha a kerületi lakáshelyzetben előrelépés történne, nagyon sok rettenetes állapotú önkormányzati bérlakásuk van, nagyon sokan várnak lakásra is. A következő hónapok legkiemelkedőbb feladata ezen lakások felújítása lesz. Egy kerületen, egy közösségen az is meglátszik, hogy miként bánik a nehézsorsú emberekkel – tette hozzá a polgármester.