A nézőkkel akarnak kiszúrni elsősorban

A nézőkkel akarnak kiszúrni elsősorban 

Lendvai Ildikó, az MSZP volt elnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a magyar kulturális élet elleni kormányzati tervekről és az ellene ellépő tiltakozásokról.

A politikus szerint most az ellenzék elsősorban az önkormányzatokra koncentrál, de természetesen a parlamenti frakcióknak is van dolguk, hiszen például a kormánypártok egy új Házszabály tervezetével akarják az ellenzék súlyát csökkenteni. Ez ellen meg kell találni a megfelelő eszközöket, ez biztosan sikerülni is fog.

Mindezek mellett a hazai kulturális életet is át kívánja alakítani a kormány, ami ellen többen is tiltakoztak, tiltakoznak, ma estére egy tüntetést is szerveztek, amint természetesen Lendvai Ildikó is megjelenik. Mint hozzátette, fontos meghagyni az embereknek, hogy maguk válasszák ki a színházukat, az előadásokat. Nem lehet támogatni azt az elképzelést, mely szerint csak az a színház kap támogatást az államtól, amelyik elfogadja, hogy az igazgatót a kormányzat jelöli ki, mert ezzel elsősorban a nézőkkel szúrnak ki, akiknek a jegyárában szintén szerepel a színházak támogatása. A színházak eddigi normatív támogatása például a nézők számához, a jegybevételhez volt elsősorban kötve. Most ezt is át akarják alakítani, ami szintén érthetetlen.

Ugyanakkor azt is megjegyezte Lendvai Ildikó, hogy mindenféle zaklatást elítél, amit ráadásul a hatalmi helyzettel, fizikai fölénnyel követnek el, de például a legutóbbi, a változtatások indokaként szereplő zaklatási ügyet maga az érintett színház hozta nyilvánosságra. Most ezen háborodik fel a kormány, úgy téve, hogy ezáltal minden színház egyfajta „zaklatószínház”. Persze amikor egy a kormánytól nem messze álló színházban történt ilyen, akkor nem volt felháborodás, csak most, amikor egy ellenzékinek nevezett színház és alkotó került a reflektorfénybe.

Lendvai Ildikó szerint, ha a kormány az ilyen zaklatási ügyek ellen kíván fellépni, akkor például alá kellene írnia a Velencei Egyezményt, amit évek óta halogat, ami a zaklatások ellen szól. Arról nem beszélve – tette hozzá, hogy egyes fideszes politikusok szerint már egy éve dolgoznak ezen a javaslaton, azaz nem igaz, hogy a mostani zaklatási ügy volt a kirobbantója ennek az egésznek. Nem lehet álszent módon ürügyként használni ezeket az eseteket hatalmi játszmákhoz, főleg úgy, hogy már a könyvkiadók állami ellenőrzéséről is lehet hallani, ami magántulajdonú kiadók és szerzők viszonyát akarja ellenőrizni. Lendvai Ildikó szerint ezért is kell elmenni tüntetni.