Figaró a köbön

Figaró a köbön

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója beszélt az általa vezetett intézményről, az új Opera átadásáról, meg egy különleges jövő évi darabról a Heti Tv Pirkadat című műsorában.

A főigazgató beszélt arról a darabról, amelyik a theresienstadti koncentrációs tábor életéről szól, aminek a hazai bemutatásában az Operaház is jelentős szerepet vállalt. A Vígszínházban mutatták be az előadást, amit egyébként Vadas Vera, a Zsidó Művészeti Napok vezetője patronált. Ókovács Szilveszter hozzátette, jelenleg az Operában egy keresztény évad fut, de ezt – ahogy az meg is írta az évad elején a köszöntőjében – úgy kell elképzelni, hogy ez az időszak a görög-római, zsidó-keresztény kultúrán alapuló Európáról szól. Ennek köszönhetően legutóbb ezt a darabot a Pozsonyi úti református templomban mutatták be, ahol egyébként a Holokauszt alatt sok zsidó embert mentettek meg.

A főigazgató elmondta azt is, ebben az évben az Operaház átalakítása zajlik még, de már készülő az Eiffel Műhely átadása, amire a jövő év elején kerül sor, mint megjegyezte, egy hatalmas attrakcióval készülnek. Ami az Opera épületét illeti, várhatóan 2021 végén, 2022 elején kerülhet sor az átadásra.

A következő évadot december 6-án hirdetik meg, amelyik a Francia múzsa nevet viseli, azaz rengeteg francia művet állítanak színpadra, de lesz még egy saját maguk által összeállított opera is, ami Rossini Sevillai borbélyából, Mozart Figaró házasságából, valamint egy XX. századi francia szerző Bűnös anya című operájából áll, hiszen ezek mindegyike Beumarchais Figaró sztorijának három részét képezik, a darab munkacíme Figaró a köbön.

Szerencsére – mondta el a főigazgató, vannak új tehetségek, bár az is igaz, férfiszereplőben hiány mutatkozik, de Szemere Zita, Jónás Réka az, akire érdemes lesz figyelni.