Szolgálatot végezni mindig lehet

Szolgálatot végezni mindig lehet

Szili Katalin, az Országgyűlés volt elnöke, az autonómia ügyeiért felelős miniszterelnöki megbízott a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a fenntartható fejlődésről, de szóba került még a nemzet szolgálata is.

A politikus beszámolt arról, hogy a Virtuális Erőmű Program pályázatának díjátadóján fog megjelenni, ez azért is jelentős, mert az indulók is osztják azt a gondolatot, amit Áder János köztársasági elnök is megemlített legutóbbi new yorki beszédében, amely szerint az a legjobb energia, amit meg sem termelünk. Nagyon fontos a klíma, a környezet védelmében, amit a kormányok tesznek, de mindezek mellett legalább ilyen súlya van annak, hogy mit tesznek az emberek a cél érdekében. Hiszen az emberek a hétköznapokban vásárolnak, hulladékot halmoznak fel, vizet, energiát fogyasztanak, azaz fontos figyelni mindenre.

Szili Katalin hozzátette, a kimutatások szerint az emberiség ma 1.75 bolygót használ, miközben csak egy áll rendelkezésünkre, idén már július 29-én érte el az emberiség az egy évre elegendő energiafelhasználást, azaz ettől a naptól kezdve bármit is használnak fel az emberek, azt már a jövőtől veszik el.

Mint az Országgyűlés volt elnöke arról beszélt, a házelnököknek kell hogy legyen egy sajátosságuk, mégpedig a pártatlanság, hogy képes legyen egy asztalhoz leültetni jobb- és baloldaliakat. Emlékeztetett arra, hogy 2006-ban, az őszi zavargások idején sikerült az összes parlamenti párt frakcióvezetőjével kiadatni egy nyilatkozatot. Hozzátette, ha az ember egy szolgálatot végez, Szili Katalin a házelnökségségét is ennek tekintette, akkor ez nem ér véget az elnöki poszt megszűnésével, hiszen a leköszönő beszédének az utolsó mondatában is azt hangsúlyozta, ezután is a nemzetét fogja szolgálni. Véleménye szerint ezt teszi most is, amikor nemzetpolitikával, az autonómiával vagy éppen a fenntartható fejlődéssel foglalkozik. Jelenleg is aktívan tevékenykedik a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsban, aminek tiszteletbeli alapító elnöke, szerepet vállal a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumában. Mint megjegyezte, fontosnak tartaná, ha lenne egy-két olyan dolog, amiben van nemzeti egyetértés. A politikus elmondta, ő ezzel is igyekszik segíteni a közösséget, a nemzetet, azokat meg sajnálja, akik ezt árulásnak tekintik. Hozzátette, szerencsére megmaradtak az emberi kapcsolatai a baloldal több politikusával, mert véleménye szerint az a lényeges, hogy az emberi kapcsolatokat a politikai kapcsolatok ne írják felül. Szili Katalin ennek kapcsán azt mondta, ő maga nem változott, a politikai hitvallása is ugyanaz maradt, ez pedig a nemzet és a keresztény Európa szolgálata.

A politikus a nemzet szolgálatának tekinti azt is, amikor egy megemlékezésen vett részt Abdán, egy kiváló magyartanár, Tóth Péter Lóránd szervezésében, aki Bortól Abdáig szervezett egy verses zarándokutat Radnóti Miklósra emlékezve.