Netanjahut 55 képviselő javasolta miniszterelnöknek; Gáncot pedig 54.

A végső összesítésben a Likud nyert egy széket a Jahadut Hatora kárára

x

A végső összesítésben a Likud nyert egy széket a Jahadut Hatora kárára

 

A Központi Választási Bizottság éjfél után bejelentette, hogy a számos választási csalással kapcsolatos esetet felderítő vizsgálatot követően módosította a választási eredményeket, és a Benjamin Netanjahu miniszterelnök vezette Likud egyel növelte székei számát az ultraortodox Jahadut Hatora rovására.

A változás egy szék különbségre csökkentette a Likud és a Kék-Fehér közötti távolságot utóbbi javára, de ez nem változtat a hatalmi egyensúlyon a két párt vezetője, Netanjahu és riválisa, Beni Gánc között. Netanjahut 55 képviselő javasolta miniszterelnöknek; Gáncot pedig 54.

A késő esti értesítésben a bizottság azt mondta, a változtatást alapos vizsgálat előzte meg, mely hat szavazóhelyiségben „valódi bizonyítékot tárt fel a nyilvánvaló szavazat hamisításokra”.

A szeptember 17-i választásokra több mint 10 000 szavazóhelyiséget állítottak fel.

A választási bizottság elnöke, Hanan Melcer bíró úgy döntött, hogy a 6 szavazóállomáson leadott voksokat, a főleg arab izraeli és drúz közösségekben, nem veszik figyelembe az eredményeknél.

A múlt keddi szavazás végeredménye: Kék-Fehér 33; Likud 32; Egyesült (Arab) Lista 13; Sasz 9; Jiszráel Beitenu 8; Jahadut Hatora 7; Munkapárt-Geser 6; Demokratikus Tábor 5.

Sem Gáncnak sem Netanjahunak nincs meg a minimális 61 székes többségű koalíció lehetősége, ha blokkokban gondolkoznak.

Netanjahu hétfőn találkozott először a választásokon legtöbb széket nyerő Gánccal Reuven Rivlin elnök rezidenciáján, és megegyeztek, hogy tárgyalásokat indítanak egy egységkormány létrehozásának céljával.

 

Netanjahu és Gánc több mint két órát töltött a rezidencián, először Rivlin jelenlétében majd négyszemközt. A megbeszélések központját állítólag az képezte, hogy melyikük vezetné az egységkormányt, ha létrejönne. A találkozó végén Rivlin ismét csatlakozott hozzájuk.

Miután Rivlin magára hagyta Netanjahut és Gáncot azt nyilatkozta, hogy értésükre adta, hogy az izraeliek nem akarnak újabb választásokat és most rájuk hárul a feladat, hogy megoldást találjanak.

„A kormány létrehozásának felelőssége rajtatok áll, és a nép elvárja tőletek, hogy megoldást találjatok, és megakadályozzátok az újabb választásokat, még akkor is, ha ez személyes és akár ideológiai árat követel.”

Az elnök emlékezetette a két vezetőt, hogy egyikük sem szerezte meg a képviselők többségének támogatását a kormányalakításra, így Rivlinnek nagyobb mozgástere van a jelölt kiválasztásaban. Az elnök a jövő héten dönti el, hogy ki alakíthat kormányt.

Rivlin újabb találkozóra hívta a miniszterelnöki posztot két vezetőt szerdára.

A két párt tárgyalói kedden megbeszéléseket folytattak az egységkormány lehetőségéről.