A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A miniszterelnök szerint Magyarországon az elmúlt években felépült a kereszténydemokrata állam. Orbán Viktor a jobboldali Olasz Testvérek római párttalálkozóján sikeresnek nevezte a kidolgozott politika- és államelméleti modellt, amellyel a kormánypártok háromszor egymás után kétharmados többséggel nyerték meg a parlamenti választást, és ami a gazdasági életben is eredményes. A kormányfő olasz kollégája bírálatára azt válaszolta: Magyarország kész segíteni Olaszországnak a határok megvédésében és a migránsok hazaszállításában. Giuseppe Conte előzőleg azt mondta: a visegrádi államok nem segítenek országának, mivel nem hajlandók migránsokat befogadni.

 

A köztársasági elnök szerint felkérése az ENSZ klímacsúcsán való felszólalásra azt jelenti, hogy a szervezet szövetségesként tekint Magyarországra a klímaváltozás elleni harcban. Áder János elmondta, most először fordult elő, hogy komoly hatalmi súllyal bíró, nagy országok nem kapnak szólási lehetőséget az ENSZ klímacsúcsán. Véleménye szerint ez összefügghet Antonio Guterres ENSZ-főtitkár korábbi kérésével, amely szerint nem ünnepélyes beszédeket vár a tagországoktól, hanem konkrét cselekvési terveket, amelyek ráadásul a korábbi párizsi vállalásoknál nagyobb elköteleződést mutatnak. Magyarországnak elismerés, hogy felkérték a felszólalásra, és ezek szerint szövetségesként tekintenek rá a klímaváltozás elleni harcban – emelte ki az államfő.

 

A Demokratikus Koalíció (DK) azonnali béremelést követel a kórházi háttérmunkát végző dolgozóknak – mondta László Imre, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője, az ellenzék XI. kerületi közös polgármesterjelöltje. A politikus úgy fogalmazott, az „Orbán-rezsimnek” láthatatlanok azok a szakemberek, akik a kórházak működtetéséhez szükséges munkákat végzik, így ők kimaradtak az ágazat eddigi béremeléseiből. Az adminisztratív, pénzügyi, informatikai és karbantartói feladatokat ellátó személyzet munkája nélkül azonban működőképtelenné válhatnak a kórházak – tette hozzá.  László Imre megismételte, a DK szerint vészhelyzet van az egészségügyben, amit csak egy európai egészségügyi minimum bevezetése oldhatna meg.

 

Az innovációs és technológiai miniszter szerint az autómentes nap célja nem az, hogy kirekesszék az autókat a forgalomból, hanem hogy a közlekedési eszközök tudatos választására ösztönözze a lakosságot. Palkovics László az Európai Mobilitási Hetet lezáró autómentes hétvége megnyitóján kiemelte: a világ és Magyarország gazdaságában meghatározó autóipar jövőjét a digitalizáció, az önvezető autózás, az alternatív meghajtású autók térnyerése alakítja. Tarlós István főpolgármester a fenntartható közlekedési intézkedések között említette a BKV-járműflotta folyamatos cseréjét, a 4-es metró átadását, a budai fonódó villamos forgalomba állítását és az 1-es villamos vonalának meghosszabbítását.

 

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) szervezésében fejezték be azt a két tóratekercset, amelyet Újlipótváros és Szentendre új zsinagógájában helyeztek el vasárnap délután nagy ünnepségek keretében. Az ünnepségen több százan vettek részt. Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija az esemény megnyitójában kiemelte: „A természet rendje szerint ugyan a víz és a folyó az életet szimbolizálja, de 75 évvel ezelőtt a Duna nem a tökéletességet és életet szimbolizálta, hanem a halált”. Köves szerint ugyanakkor ma a folyó újra az életet jelképezi, és a mai történelmi esemény keretein belül újra összeköttetik a víz azzal, amivel össze kell lennie kötve: az élettel.  Dr. Fónagy János, nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár jelenlevőkkel megosztott visszaemlékezése szerint családjának egy részét Auschwitzban érte a halál, és hiányzó gyerekkori emlékeit szerettei sem tudták pótolni. Eliezer Simcha Weiss rabbinak az Izraeli Főrabbinátus képviseletében elmondott beszédében a Dunába lőtt áldozatok emlékéről szóló szavait a reménység üzenete követte. „Bár embereket meg lehet ölni, az ideológiát és szellemiséget nem ölték meg” – fogalmazott a rabbi, aki szerint ma az Izrael és Magyarország között fennálló kapcsolatok különlegesen pozitívak.

 

Külföld:

 

A visegrádi országok migrációs politikáját bírálta Giuseppe Conte olasz miniszterelnök szombaton Rómában, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párttalálkozóján, amelyen délután Orbán Viktor magyar miniszterelnök is felszólal – írta az MTI.  Giuseppe Conte kijelentette Olaszország „ritkán kapott támogatást a visegrádi országoktól”. Úgy vélte, ez azzal magyarázható, hogy a visegrádi országok „nacionalista iránya nagyon zárt”, már-már az „elszigetelődést” súrolja. „Ez az út pedig a gyakorlatban nem járható, mivel ha akarjuk, ha nem, ma már integrált politikai, gazdasági, kulturális rendszerben élünk Európában” – mondta az olasz miniszterelnök.  Giuseppe Conte a FdI római párttalálkozóján vett részt, ahova még a szeptember eleji olasz kormányváltás előtt kapott meghívót. Az Atreju nevű jobboldali politikai találkozó szombat délutáni szekciójába Orbán Viktor magyar miniszterelnök kapott meghívást.

 

Az Európai Bizottság elnöke szerint nem nyitható újra a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételeiről szóló megállapodás, és katasztrofális következményei lennének, ha az Egyesült Királyság rendezetlen módon lépne ki az Európai Unióból. Jean-Claude Juncker a Sky Newsnak adott interjúban közölte azt is, hogy az ír-északír határon hosszú évek óta nem létező fizikai ellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülését célzó tartalékmegoldást (backstop) fel lehet váltani alternatív megoldásokkal, de csak olyanokkal, amelyekkel maradéktalanul elérhetők a backstop-záradék eredeti célkitűzései. Juncker szerint ha ugyanezek a célkitűzések hiánytalanul teljesülnek, akkor „nincs szükségünk a bakcstopra”.”Engem nem fűz erotikus viszony a backstophoz” – fogalmazott. Hozzátette: a backstop-záradék garanciát nyújtó eszköz, és nem öncélú módon került be a Brexit-megállapodásba. Ha a backstop célkitűzései teljesülnek, „engem nem érdekel, hogy ezt milyen eszközzel (érjük el)” – mondta az Európai Bizottság vezetője. Határozott igennel válaszolt ugyanakkor arra a kérdésre, hogy ha az Egyesült Királyság a Brexit jelenleg érvényes október 31-i határnapján megállapodás nélkül lép ki az EU-ból, akkor ismét megjelenik-e a fizikai határ Írország és Észak-Írország között.

 

Régiós béketervet fog benyújtani a stratégiailag fontos Hormuzi-szorosról az ENSZ-közgyűlés idei ülésszakán New Yorkban – közölte Haszan Róháni iráni elnök. Az iráni vezető egy teheráni katonai díszszemlén beszélt kijelentette, a terv összehozza majd és a remény koalíciójába tömöríti az öböl menti államokat, hogy külföldi hatalmak beavatkozása nélkül szavatolják a hajózást a térségben. A béketerv a Perzsa(Arab)-öbölre és a Hormozi-szorosra vonatkozna. A külső beavatkozás nagyon vitatható és veszélyes a Perzsa-öböl térségére nézve. Teherán barátságot és testvériséget szeretne elérni az öböl menti térség államaival, amelyeknek „kezet nyújt” – mondta Róháni, aki szerdán mondja el beszédét az ENSZ-ben.

 

Reuven Rivlin elnök új és kreatív lehetőségeket fog felvetni az újonnan megválasztott Knesszet-frakciókkal folytatott konzultációk keretében, amelyek során eldönti, kit fog megbízni a múlt heti választások után a kormány megalakításával. A választások nem hoztak egyértelmű győzelmet sem a Benjamin Netanjahu vezette Likud, sem a Beni Gánc vezette Kék-Fehérnek. Harel Tubi, az elnöki rezidencia vezetője a katonai rádióban folytatott beszélgetésen azt mondta, hogy a mostani forduló a pártokkal nagyban különbözik az előző két alkalomtól, mivel mind 2015-ben, mind áprilisban volt egy olyan jelölt, Benjamin Netanjahu miniszterelnök személyében, aki megkapta 61 képviselő támogatását. Ez azt jelentette, hogy az elnöknek nem kellett nehéz döntést hoznia. Ezúttal azonban a megbeszélés úgy tűnik, nem fog meggyőző eredményt hozni, és valószínűleg az elnökre marad a döntés, mondta Tubi. Rivlin feladata kinevezni a kedden megválasztott 120 képviselő egyikét Izrael következő miniszterelnökének. A kijelölt törvényhozónak ezután össze kell állítania egy koalíciót a Knesszet-tagok többségének támogatásával. Az elnök először meghallgatja a pártok javaslatait a miniszterelnök személyére vonatkozóan, majd találkozni fog az ajánlott jelöltekkel. Bár hivatalos végleges eredmény még mindig nincs, a szavaztok 99 százalékának feldolgozása alapján a Beni Gánc ex-vezérkari főnök vezette Kék-Fehér lett a legnagyobb párt 33 székkel, míg a Benjamin Netanjahu miniszterelnök vezette Likud 31 mandátumot szerzett. A Gánc vezette centrum-baloldal és az arab pártok 57 széket, míg a Netanjahu vezette jobboldal 55 széket kapott. A királycsináló Avigdor Liberman Jiszráel Beitenu pártja pedig 8 mandátumot kapott.

 

Gazdaság:

 

Magyarország díszvendégként vett részt a húsz ország fiatal vezetői számára a kelet-kínai Hangcsouban rendezett vállalkozói konferencián, amelyet három éve a legnagyobb kínai internetes kiskereskedelmi vállalatnak számító Alibaba társalapítója, Jack Ma hívott életre. A World Youth Leaders’ Summit (A világ ifjú vezetőinek csúcstalálkozója) nevű egynapos esemény megnyitóján elmondott beszédében György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára hangsúlyozta: a 21. század egyik legnagyobb kihívása a technológia robbanásszerű fejlődése, ami alapjaiban változtathatja meg gondolkodásunkat a munkáról, tudásról, családról, illetve az egymáshoz való viszonyainkról. Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása a feltörekvő fiatal generáció vezetőire hárul, akik szüleik bölcsességét és saját kreatív energiáikat, valamint frissességüket felhasználva nézhetnek szembe a feladattal – tette hozzá.

 

Időjárás:

 

Hazánkban hétfőn délelőtt az ország nagy részén erősen felhős vagy borult lesz az ég. Délnyugat felől egy csapadékrendszer éri el térségünket, emiatt a Dunántúlon többfelé számítani kell esőre, záporesőre, néhol zivatarra. A Tiszántúlon elszórtan alakulhat ki lokális csapadék. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, országszerte készülni kell esőre, záporesőre, néhol a csapadékrendszerbe ágyazott zivatarok is kialakulhat. A szél napközben élénk délkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 23 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Hétfőn kettős fronti hatás érvényesül. A frontra érzékenyek görcsös panaszokat tapasztalhatnak, a változékony időben vérnyomás-ingadozás és keringési problémák is felléphetnek. A borult, esős időben mentális panaszok léphetnek fel, többen levertséget és fáradékonyságot tapasztalhatnak. A hő- és komfortérzet jelentősen romlik, nagy a megfázásveszély. A pollenszint csökken az UV-sugárzás gyenge lesz. A közlekedés során nagy a balesetveszély. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.