A BreuerPress és a HetiTV szombati hírei 

A BreuerPress és a HetiTV szombati hírei 

Levelet írt Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter abból az alkalomból, hogy a napokban ünnepelték a 30. évfordulóját Magyarország történelmi határnyitásának az NDK-s állampolgárok számára.  „Szeretném ezt az alkalmat megragadni arra, hogy köszönetemet fejezzem ki Önnek azért, amiért Magyarország ilyen jelentősen hozzájárult a német és európai történelemhez – írta Seehofer, majd hozzátette: „visszatekintve a Páneurópai Piknik 1989. augusztus 19-én, majd a későbbi határnyitás 1989. szeptember 10-én mérföldkövet jelentenek az egyesült és szabad Európa felé vezető úton.” Mint fogalmazott: feledhetetlen marad számukra „az a bátorság, amiről Magyarország tanúságot tett, és amely országainkat mély barátsággal köti össze. Ez a bátor lépés egyúttal arra figyelmeztet bennünket, hogy közösen kiálljunk szabadságunkért”.

 

„A bírói függetlenség számunkra evidencia”, de 150 évvel ezelőtt nem volt az, a bírói hatalomról szóló 1869. évi IV. törvénycikk ezért mérföldkő a magyar jogtörténetben – mondta Varga Judit igazságügyi miniszter az Országos Bírósági Hivatal (OBH) budapesti konferenciáján. Az OBH a bírói hatalom kihirdetéséről szóló 1869. évi IV. törvénycikk 150. évfordulójára rendez kétnapos nemzetközi fórumot a bíróságtörténeti hét keretében, az Igazságügyi Palotában. Varga Judit úgy fogalmazott: a bírói hatalom gyakorlásáról szóló törvénycikk az első igazi állomása volt annak az igazságügyi reformsorozatnak, amely leszámolt a régi, feudális keretekkel és megvetette a jogállami igazságszolgáltatás alapjait. A bírák független ítélkezésének biztosítása felé vezető folyamat ugyanis a bírói elmozdíthatatlanság kimondásával vette kezdetét Magyarországon – tette hozzá a miniszter.

 

Az őshonos magyarországi nemzetiségek támogatása 2010 óta megnégyszereződött – mondta Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes. Semjén Zsolt az Ösztöndíjas Nemzetiségi Pedagógushallgatók I. országos konferenciáján, a Parlamentben hangsúlyozta, hogy az utóbbi években különösen jelentős volt a források bővülése. A miniszterelnök-helyettes kifejtette: míg 2010-ben 12 oktatási-nevelési intézmény volt nemzetiségi fenntartású, számuk az idei évre 91-re bővült, és összesen 15 ezer diák tanul ilyen iskolákban. Nagy az igény arra, hogy további intézmények kerüljenek nemzetiségi fenntartásba, és ezt a magyar kormány támogatja – jelezte Semjén Zsolt.

 

Folytatják a párbeszédet a pedagógus szakszervezetekkel, miközben „az eddigi béremeléseket garantálva, a 2020-as költségvetésben 355 milliárddal többet költünk a pedagógusbérekre 2010-hez képest” – mondta Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a Magyar Hírlapnak. Közölte, rendszerszinten nincs tanárhiány, a helyi problémák ellen pedig tesz is a kormány a pedagógusok bérének emelésével és a pedagógushallgatóknak szóló ösztöndíjakkal. Az interjúban az államtitkár kijelentette: „az álláshelyek egy százalékára keresünk kollégát, ami nem szokatlan hazánkban egyik ágazatban sem”. Hozzátette, hogy ez a nagyságrend is a nyári időszakra jellemző, a pedagógustársadalomban ugyanis ilyenkor szokás a munkahelyváltás.  A béremelésekről Maruzsa Zoltán azt mondta, hogy az elmúlt években átlagosan ötven százalékkal emelkedett a pedagógusok bére.

 

Az utóbbi időszakban tapasztalt európai antiszemita atrocitások számának emelkedése arra ösztönözte a Tett és Védelem Alapítványt (TEV), hogy az egész kontinensre terjessze ki működését — olvasható a szervezet honlapján. Így a V4 országok után (Szlovákia, Csehország, Lengyelországban) után, Ausztriában, Romániában, és az északi országokban (Svédországban és Norvégiában) is megkezdte monitoring tevékenységét a TEV, melynek budapesti székhelyén tartottak kétnapos tréninget a résztvevők számára. A 2019. szeptember 11-12. között tartott képzésen az alapítvány szlovák, cseh, osztrák, román, svéd és norvég munkatársai vettek részt, akik a jelentések módszertanával, tartalmi elemeivel és formájával, a kereső motor használatával, a sajtófigyelők működésével, az adatgyűjtési munkafolyamatokkal, valamint a grafikai megjelenítéssel és a kiadványszerkesztés alapjaival ismerkedtek meg.

 

Bácskai János, Ferencváros polgármestere, a Fidesz-KDNP pártszövetség polgármesterjelöltje a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a terveiről, a kerületéről. A politikus elmondta, mint egykori élsportoló, aki ma is kajakozik a ferencvárosi Duna-szakaszon, pont ez a rész, a kerület déli fele, a Déli Kapu Program keretében áll egy jelentős fejlesztés alatt, előtt. Persze a kerület nem elsősorban a kajaksportról híres, hanem az FTC futballistáiról, stadionjáról, Bácskai János elmondta, ma már rendszeresen lehet a József Attila lakótelepen is követni a meccseket kivetítőn, ez a hely is a kerület egyik nevezetessége, a legzöldebb lakótelepe a fővárosnak, ami 60 évvel ezelőtt épült az egykori Mária Valéria nyomortelep helyén. A polgármester elmondta, a kerületben jelentős az idősek száma, de nagyon sok gyermek él még itt, egymás után épülnek a lakóházak, amelyeknél eldöntendő kérdés, hogy hány bölcsődét, óvodát kell építeni ezek környékére. Jelenleg van elegendő férőhely, de az elkövetkezendő 10 évben további bővítésre, építésre van szükség. De az önkormányzat azon dolgozik, hogy egyre több kisgyermekes család válassza lakhelyéül Ferencvárost, számos kedvezményt biztosítva nekik, például kétszeresére emelték az iskolakezdési támogatást. Természetesen mellett az idősebb korosztályra is gondolnak, a kerület már kétszer is elnyerte az Idősbarát Önkormányzat címet, ez köszönhető a több mint ezer ingyenes évi programnak.

 

Külföld:

Írásbeli javaslatokat nyújtott be a brit kormány az Európai Unió és az Egyesült Királyság között megkötött, de nem ratifikált kiválási szerződés módosítására – közölte az Európai Bizottság szóvivője. Mina Andreeva arról számolt be, hogy London csütörtökön megküldte több javaslatát a brüsszeli testületnek. „Dokumentumok érkeztek az Egyesült Királyságtól, és ezek alapján ma és holnap technikai megbeszéléséket fogunk folytatni a vámokra, a késztermékekre, illetve az egészségügyre és növényegészségügyre vonatkozó szabályok bizonyos aspektusairól” – tájékoztatott. A brit javaslatokról egyelőre azonban nem árult el további részleteket, mondván, még nem volt idő a részletes tanulmányozásukra.

 

Összesen 408, Görögországba tartó illegális bevándorlót tartóztattak fel  az Égei-tenger törökországi partjainál – derült ki a török parti őrség adataiból. A jelentések szerint a hatóságok kedden 11 gumicsónakot fordítottak vissza. A szűkszavú beszámolókat összesítve Izmir tartomány partjainál aznap 160, Canakkalénál 141, Balikesirnél 42, Antalyánál 34, Aydinnál pedig 31 migránst fogtak el. A nemzetiségeket tekintve 201-en szíriaiak, 125-en afgánok, 36-an szomáliaiak, 18-an kongóiak, 13-an irániak voltak. Továbbá hat palesztin, öt közép-afrikai, három pakisztáni és egy mali bevándorló is utazott a csónakokban. A Törökországban élő szíriai állampolgárok úgynevezett átmeneti védelmi státusszal rendelkeznek, így ők valószínűleg az ország területén maradhatnak. A nem szíriai migránsokat, amennyiben nem rendelkeznek menekültstátusszal, Ankara rendszerint visszaküldi hazájukba.

 

A nyáron és kora ősszel az Interpol koordinálásával több országban végrehajtott tengeri határvédelmi művelet során több mint egy tucat esetben került elő olyan nyom, amely arra utal, hogy külföldi terroristák is átkelhetnek a Földközi-tengeren Észak-Afrikából Európába – közölte az Interpol. A nemzetközi rendőri szervezet július 24-étől szeptember 8-áig tartó Neptun II. nevű akciója kifejezetten a tengeri határokon átkelő terroristák ellen irányult, és célkeresztbe vette a Földközi-tengeren tevékenykedő drog-, ember- és fegyvercsempész bűnszervezeteket is.

 

Lezuhant egy F-16-os belga harci repülőgép az északnyugat-franciaországi Pluvigner városában, az egyik pilótát kimentették, a másik fennakadt egy nagyfeszültségű vezetéken – közölték helyi hatóságok. A prefektúra szóvivője szerint a szerencsétlenül járt pilóta mentése folyamatban van, a környéket lezárták, és kiürítették.

 

Beni Ganz, a Kék-fehér centrista párt elnöke bejelentette csütörtökön, hogy széles alapokon nyugvó, liberális nemzeti egységkormány létrehozására törekszik, amelyet ő vezet. A keddi választásokon legtöbb, harminchárom mandátumot szerzett centrista Kék-fehér párt elnöke úgy fogalmazott: nemzeti egységkormányt nem lehet „politikai blokkokkal és trükkökkel” létrehozni. A pártvezető Benjámin Netanjahu miniszterelnök javaslatát bírálta, amely szerint az ő vezetésével jönne létre egységkormány, és a jobboldali-vallásos tömbje tárgyalna más pártokkal, köztük a Kék-fehér párttal a kormány megalakításáról. Ganz válaszára reagálva Netanjahu azt mondta, hogy meglepte és csalódást okozott neki az elutasítás.

 

Gazdaság:

 

Indulása óta már 310 ezer család kapott támogatást az Otthon Melege programban, a program újabb kiírással folytatódik – tájékoztatott Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára. Hozzátette: a program vissza nem térítendő támogatással ösztönzi a háztartások energetikai korszerűsítését, hozzájárul a családok rezsiterheinek csökkentéséhez. A kormány döntéseivel segíti azt, hogy az embereknek kevesebbet kelljen fizetni rezsire. Ezt szolgálja az otthon melege program is. A 2014-ben indult programban csaknem 310 ezer háztartásban valósítottak meg energetikai korszerűsítést, összértéke elérte a 70 milliárd forintot. Ebből 36 milliárd forint a kormány által nyújtott vissza nem térítendő támogatás volt – tette hozzá.

 

Időjárás:

 

Szombaton kezdetben keleten, északkeleten lehet felhősebb az ég, de napközben már mindenhol a napsütésé lesz a főszerep. Csapadék nem várható. Az Alpokalján megélénkülhet a délies szél. A hideg reggelt követően napközben 17 és 22 fok közé melegedhet a levegő. Szombaton nyugodt, jelentős időjárási eseményektől, csapadéktól mentes, napos, kora őszi időre készülhetünk. Hajnalban párásság előfordulhat. A hideg reggelt, kellemesen, mérsékelten meleg délután követi.