Pénzügyileg is sikeres volt a Zsidó Kulturális Fesztivál

Pénzügyileg is sikeres volt a Zsidó Kulturális Fesztivál

Dr. Kunos Péter, a Mazsihisz és a BZSH ügyvezető igazgatója beszélt a Zsidó Kulturális Fesztiválról, az Együttélés Házáról, valamint a Holokauszt túlélők második generációjának a támogatásáról.

Kunos Péter pénzügyi szempontból értékelte a XXII. Zsidó Kulturális Fesztivált, amelyet már négy éve a BZSH szervez. Az idei rendezvény különösen kockázatos volt, elsősorban a tao rendszer kivezetése miatt. Mint megjegyezte, még nem végeztek a teljes elszámolással, de az előrejelzések szerint sikerült nullára kihozni a fesztivált, sőt, talán még egy enyhe plusszal is zárhatnak. Ebben szerepe volt az állami támogatásnak, az NKA-tól és a kerületi önkormányzattól érkezett összegeknek. Szerencsére az idei fesztivál látogatószáma meghaladta az összes eddigit.

Az ügyvezető igazgató beszámolt a Rumbach utcai zsinagógáról is, amelyről megjegyezte, műszakilag készen van, az átadás-átvételi eljárás lezajlott, sikerült visszaállítani az eredeti állapotot, mindezt modern eszközökkel, betartva a műemlékvédelmi előírásokat. A projekt összköltségvetése 3.2 milliárd forint volt, ebből 2.4 milliárdot tett ki az építési szakasz. Még ami visszavan, az a tervezett múzeum kiállítását, Toronyi Zsuzsa, a Zsidó Múzeum igazgatója vezetésével, valamint a szakrális tér kulturális rész alakítása, pontosabban olyan mértékű átalakítása, hogy akár szakrális, akár kulturális események fogadására legyen alkalmas. Kunos Péter szerint jövő év márciusában fogják teljes mértékben átadni az Együttélés Házát, minden támogatással elszámolva.

A hitközség oktatási rendszere kapcsán az ügyvezető igazgató megjegyezte, az általuk működtetett intézmények közül az óvodában mutatkoznak létszámgondok, azaz jóval kevesebben járnak oda, mint ahány gyereket fogadni tudnak. Az okokat illetően Kunos Péter megemlítette az óvoda elhelyezkedését, mint megjegyezte, kevesen viszik el Zuglóba a gyereküket.  A vezetés már gondolkodik egy esetleges óvodai busz indításán, új vezetése van az intézménynek, a remények szerint ezek mind segítik majd az óvodát.

A közelgő nagyünnepek kapcsán Kunos Péter elmondta, mindenhol lesz majd rabbi, kántor, persze ez nem könnyű feladat.

A Mazsihisz jelentős összeget nyert a Holokauszt túlélők második generációját támogató pályázaton, amit a Mazsök írt ki. A győztes pályázaton vállalták azt, hogy az elnyert összeg negyedét a vidéki hitközségeknek kell megkapni, az ottani munkatársakat már kiképezték, felkészítették őket a különleges munkára, de a fővárosban is megtörtént ez. Már most nagyon sok önkéntes jelentkezett, akik komoly munkát fognak végezni. Bár komoly összeget nyert el a Mazsihisz, több mint 70 millió forintot, de a munka jóval nagyobb, így Kunos Péter szerint elkerülhetetlen, hogy valamennyivel a saját forrásaik terhére is hozzátegyenek a programhoz.  Az ügyvezető igazgató beszámolt arról is, a program októberben indul, amit természetesen meg is hirdetnek majd a szükséges csatornákon.