A választások 2019.09.17. napjára a hadsereg lezárja a határátkelőket és az ellenörzőpontokat

Az izraeli hadsereg (CÁHÁL) választások napjára  lezárja a határátkelőket és az ellenörzőpontokat

בפעם השנייה בחמישה חודשים, 10,788 קלפיות ייפתחו בבוקר. 3,000 מפקחים עם מצלמות וכמעט 19 אלף שוטרים ידאגו לניהול תקין של יום הבחירות. סגר הוטל על יו”ש. הליכי בקרה קפדניים צפויים לעכב את התוצאות עד לרביעי בצהריים. תחבורה ציבורית תופעל בחינם במשך כל היום 

צילום: לשכת הפרסום הממשלתיתby Taboola.

 

 

 

Az Izraeli Védelmi Erők hétfőn délután Twitteren közölte, le fogja zárni az összes határátkelőt és átkelőhelyet Júdea és Szamária területén (Ciszordánia) és a Gázai övezetben a keddi 22. Knesszet-választások miatt.

A zárlat hétfő éjféltől kedd éjfélig tart.

A palesztinok számára a ki és belépés tilos lesz a fent említett időszakban, kivéve “humanitárius, orvosi vagy kivételes eseteket”, nyilatkozta a hadsereg.

A lezárás palesztin munkások tízezreit érinti, akik minden nap átjárnak Izraelbe (legálisan) dolgozni, főleg építési és karbantartási feladatokat végeznek.

A csütörtökön és pénteken közölt felmérések döntetletlent vagy egy szék különbségű győzelmet vetítettek elő a Likudnak vagy a Kék-Fehérnek. A kahanista elveket valló Otzma Jehudit szélsőjobboldali párt rendre bejutott a Knsszetbe a közvélemény-kutatásokon. A jobb vagy éppen a bal blokk azonban a Jiszráel Beitenu nélkül még mindig nem tudna kormányt alakítani. A harmadik legnagyobb párt úgy tűnik, az Egyesült (Arab) Lista lesz, míg a hatalmas bukást magáénak tudható Munkapárt a Geserrel való szövetség ellenére ismét a kiesés szélére sodródott.

Hogy mennyire mérvadóak ezek a felmérések jól mutatja, hogy legutóbb a 2015-ös választások előtt a Jichák Hercog vezette Cionista Unió a közvélemény-kutatásokon 4 székkel vezetett a Likud előtt, majd a Likud 6 székkel megelőzve győzött.

Szeptember 17-én a szavazók kezébe kerül a döntés, azt követően a pártokon a sor, hogy eldöntsék, kit ajánlanak miniszterelnöknek, amire a pontot Reuven Rivlin elnök fogja tenni.

Izrael történetében egyetlen egyszer, 2009-ben fordult elő, hogy nem a választásokat megnyerő párt alakított kormányt.

Az április 9-i választásokat követően Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek nem sikerült május 29-ig elsimítani a Jiszráel Beitenu és az ultraortodox pártok közötti vitát a besorozási törvénytervezet kapcsán és kihirdetni az új kormányt, a képviselők megszavazták a Knesszet feloszlatását.

Izrael történetében még nem fordult elő, hogy ilyen rövid időn belül újabb választásokra kerül sor.

A miniszterelnök a szavazás után Libermant tette felelőssé a történtekért, aki a “baloldali blokkhoz” tartozik.

A szeptemberi 17-i választások kapcsán Avigdor Liberman továbbra is egységkormányra sürget a két nagy párt, a Likud és a Kék-Fehér, valamint a Jiszráel Beitenu között, ultraortodox és más vallásos pártok nélkül.