Nehéz helyzetben az olasz partiőrség, a katonaság, a csendőrség

Nehéz helyzetben az olasz partiőrség, a katonaság, a csendőrség

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a Fidesz alelnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az új olasz kormány rendelkezéseiről, de szóba került még az emlékezetpolitika is.

Az államtitkár elmondta, a katonáknak is biztosított a szavazati joga, ők is élhetnek állampolgári jogaikkal.

Ugyancsak a katonák kapcsán beszélt a politikus az olaszországi helyzetről, ahol az új kormány rendelkezése alapján már nem tartják fel a tengeren hozzájuk érkező, menekülteket szállító hajókat. Mint megjegyezte, nem lehet könnyű dolga a partiőrségnek, a katonaságnak, a csendőrségnek, hiszen gyakorlatilag két hét alatt megfordult a világ Olaszországban. Persze erre lehetett számítani – tette hozzá a képviselő, hiszen a volt olasz belügyminiszter Matteo Salvini előre megjósolta, ez várható, ha a baloldal összeragad, amivel egy bevándorláspárti politikai tömb került hatalomra. Az összes olyan rendelkezést, amivel Olaszország a tengeren megvédte Európa és ezzel a saját határait, azokat mára feloldották, megnyitották a kikötőket. Véleménye szerint ez egyértelmű üzenet az embercsempészek számára, valamint azoknak a Soros György által támogatott szervezetek számára, akik hajóztatják ezeket az embereket. Németh Szilárd a kora reggeli jelentésekre hivatkozva közölte, már most 10-11 hajó kóborol a tengeren. Hozzátette, azok, akik ezeket az embereket arra biztatják, hogy szálljanak be a lélekvesztőkbe, hogy majd úgyis felveszi őket egy nagyobb hajó, azok bizony gazemberek. De mi van akkor, ha éppen nem érkezik meg időben a várt hajó – tette fel a kérdést. Akkor az lesz, hogy a Földközi-tenger Európa legnagyobb temetőjévé válik.

Németh Szilárd szerint ez az új olasz rendelkezés közvetve ugyan, de érinti Magyarországot, ám van egy másik vetülete is, mert egyáltalán nem biztos, hogy a menekülteket nem fogják áthajóztatni Görögországba, ahonnan újra elindulnak a nyugat-balkáni útvonalon. Hozzátette, az új, bevándorláspárti olasz kormány elárasztja az országot illegális bevándorlókkal, s szinte rögtön megsegítik őket a többiek. Azonnal bejelentkezett mindenki, aki ebben lehetőséget lát, azaz újra megjelent a kötelező kvóta, a szétosztás ötlete. Azonban az is igaz – emelte ki a politikus, hogy ezt azért nem egyszerű átvinni az új Európai Parlamentben, az új Európai Bizottságon, ám ez utóbbi megalakulásához még kell egy hónap. Véleménye szerint a bevándorlást pártoló erők ezt az időszakot is ki akarják használni arra, hogy egész Európát elárasszák illegális bevándorlókkal.

A honvédelmi államtitkár a hétvégén megemlékezett Szurmay Sándorról, volt miniszterről, vezérezredesről, aki az I. világháborúban szolgálta a hazáját. Az erdélyi megemlékezésen elevenítették fel a nagyszerű katona életét, pályafutását, egy kis erdélyi faluban Boksánbányán, a helyi kis lélekszámú magyar református közösséggel. A politikus elmondta, Szurmay Sándorról nevezték el a Magyar Honvédség egyik dandárját. megjegyezte, a nagyon megható ünnepségen, a maroknyi magyar közösség tagjaival sikerült méltó módon megemlékezni erről a nagyszerű katonáról. A volt miniszter életét szerencsére egy nagyszerű történész, M. Tóth László dolgozza fel, már kiadott egy könyvet is róla, azonban nagyon hasznos lenne, ha Szurmay Sándor életéről szó lenne a hazai történelemoktatásban is.

Mint volt polgármester, Németh Szilárd megjegyezte, egy városvezetőnek az a dolga, kötelessége, hogy segítse a megemlékezéseket, azt kell megérezze, hogy ki az, aki méltó arra, hogy emléket állítsanak neki. Szerencsére Szurmay Sándorról a XVI. kerületben példaértékűen emlékeznek meg. Hozzátette, Csepelen is történtek ilyen folyamatok, hiszen a mostani városvezetés is méltóképpen ápolja a város egykori nagyiparosának, Weiss Manfrédnak az emlékét, legyen szó az új helytörténeti múzeumról, a különböző emlékezeti pontok felállításáról, az új emléktáblákról.

Németh Szilárd beszélt a Fidesz alelnökségéről is, mint elmondta, szeptember 29-én kerül sor pártja kongresszusára, a küldöttek döntik el, hogy folytassa-e a munkát.