Dr. Haraszti György, az Erzsébetvárosi Zsidó Örökségért Alapítvány kuratóriumi elnöke

Fontos, hogy Erzsébetvárosban kialakult egy nagyon jelentős zsidó kulturális központ

Dr. Haraszti György, az Erzsébetvárosi Zsidó Örökségért Alapítvány kuratóriumi elnöke a Zsidó Történeti Tárról, az intézmény terveiről beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában.

A történész elmondta, az általa vezetett alapítvány felügyeli a Zsidó Történeti Tárat, amelyről az alapításkor remélte, hogy egy nagyon pezsgő életet hoz a kerület, a főváros életébe, de szerencsére az intézmény az ő előzetes elvárásait is meghaladta. Arról is beszélt, hogy Erzsébetvárosban más projektek is elindultak, például az egyetlen európai, magyar zsidó társulat, a Gólem Színház a Zsidó Történeti Tár melletti épületet kapta meg, ami azt is jelenti, ez a két intézmény a jövőben még szorosabban fog majd együttműködni.

Haraszti György szerint nagyon fontos, hogy Erzsébetvárosban kialakult egy nagyon jelentős zsidó kulturális központ, ami segítheti a zsidó reneszánszot, ami ugyan létezik, de a professzor szerint ez számos problémát vet fel. Példaként azt hozta fel, hogy ma Magyarországon a zsidó vallás kevés embert ér el, nagyon sok embernek vannak valamilyen zsidó gyökerei, de valahogy nem érzik magukban a zsidó tudatot. Véleménye szerint ennek megváltoztatásához elsősorban nevelésre, oktatásra van szükség, Összességében úgy véli, a zsidó reneszánsz vallási megújulás nélkül nem fog megvalósulni. Minden vallási irányzatnak megvan a jogosultsága a zsidóságon belül, igaz az is, hogy nem kéne ezeknek egymással szemben a végkimerülésig harcolni – fűzte hozzá a professzor, ahhoz, hogy legyen ebből valami, még több generációváltásnak kell bekövetkezni.

Haraszti György a Zsidó Történeti Tár jövőjével kapcsolatban elmondta, több kihívás is van az intézmény előtt, ezek egyike az elhelyezése, hiszen ez a bulinegyed közepén van, azaz valahogy meg kell szólítani azokat is, akik nem ennek a múzeumnak a meglátogatása céljából jönnek ebbe a városrészbe. Ezen kívül szeretnének egy állandó jellegű gettókiállítást is létrehozni, de szorosabbra akarják fűzni a kapcsolatot a Róth Miksa Emlékházzal is.