A zene segíthet a világ jobbá tételében

A zene segíthet a világ jobbá tételében

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt egy különleges komolyzenei fesztiválról, de szóba került még az önkormányzati választási kampány és az erzsébetvárosi zsidó kultúra újjáélesztése is.

 

A politikus szeptember 11-re szervezte meg a Sárospatakon a V4-es országok zongorafesztiválját, amely az elképzelések szerint a zenei közösséget szolgálja. Több nagyszerű művész elfogadta a meghívást, Magyarországot – többek között – Balázs János, Liszt díjas zongoraművész képviseli. A fesztivál nyitókoncertjén pedig Bonnyai Apolka játszik, Mozart zongoraversenyeit adja elő Balázs János társaságában. Az ötnapos rendezvény során többféle koncertet is hallhat a közönség, például Szakcsi Lakatos Béla egy improvizációs estet tart.

A fesztivál házigazdája Bajkai István lesz, aki elmondta a nyitóbeszédében beszélni fog a 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadásról, annak kapcsán is, hogy a zene, a komolyzene elsősorban a lélekhez szól, a koncerteken megüzenik, a világ sosem felejti el az áldozatokat, a zene segíthet a világ jobbá tételében.

A politikus vezeti a Fidesz VI-VII. kerület választókerületi szervezetét, amelyik szintén nagyban készül az őszi helyhatósági választásra. Mint elmondta, felelősséget érez mindazért, ami ebben a két kerületben zajlik, az itt élőket képviseli a parlamenti munkájában is. Választókerületi elnökként sok feladata van, mint megjegyezte, sajnálatosnak tartja, hogy a kampány során számtalanszor találkoztak olyan jelenségekkel, amelyek nem összeférhetőek a választás tisztaságával. Példaként hozta fel a képviselő a Józsefvárosban történt esetet, ahol véleménye szerint a jogosulatlan adtakezelés bűntettének a gyanúja is felmerült. Hozzátette, ezt nem szabad megengedni, a választások szabályainak akkor lehet megfelelni, ha a felek tiszta eszközökkel küzdenek meg.

A hazánkból távozó izraeli nagykövet parlamenti búcsúztatása kapcsán Bajkai István arról beszélt, hogy a két ország kapcsolatai nagyon jók, ennek elérésében mindenki kivette a részét, így Amrani nagykövet úr is. A képviselő a nagykövet szavait idézte, mely szerint abban biztos, hogy volt nagykövet társaival együtt minden évben egyszer biztosan visszajönnek Magyarországra, Budapestre, mert nagyon jól érezték magukat itt.

A képviselő is megjelent a kötcsei Polgári Pikniken, a politikus elmondta, azért nem beszélt erről az eseményről senki, mert ennek a találkozónak éppen az egyik alapját az jelenti, hogy az ott elhangzottak abban a körben maradnak, akik ott voltak. Annyit elmondott azért Bajkai István, hogy itt a keresztény-konzervatív oldal embereinek arra van lehetősége, hogy kötetlen módon tudjanak beszélni, beszélgetni egymással.

A politikus számtalan feladatai közül beszélt a Magyar Ökölvívó Szövetségben végzett munkájáról, ahol pénzügyi biztosként tevékenykedik. Mint megjegyezte, mindenképpen szeretné a szövetséget támogatni, ez eddig sikerült, amikor is egyensúlyba hozták a pénzügyi helyzetet.

Bajkai István megerősítette, volt abban szerepe, hogy a Csányi utca 3-ban rövidesen megalakulhat egy zsidó előadóművészeti központ, ahol állandó játszóhelyet kap a Gólem Színház is. mint megjegyezte, a kultúrára egy országnak, egy kormánynak, egy önkormányzatnak mindig kell forrásokat találni, szerencsére Erzsébetvárosban stabil az önkormányzat, stabil költségvetéssel, így tudnak ilyen fontos célokra forrásokat biztosítani. Ez az új intézmény is segít abban, hogy a kerület feltámassza az egykori zsidónegyed kultúráját. A tervek szerint rövidesen a kerület nem a bulinegyedről lesz hírhedt, hanem a kulturális negyedéről lesz híres.