A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Eredetileg július végére várta a magyar kormány az Európai Unió Bíróságának álláspontját, a várható ítéletet előrevetítő dokumentum nyilvánosságra hozását a kvótaperben, ám erre már csak ősszel kerülhet sor. A perben Magyarország álláspontja továbbra is világos: hazánk nem kér a bevándorlásból, ezt pedig egy népszavazáson is megerősítették a magyar emberek. – A kvótaper eredményét előrevetítő főtanácsnoki vélemény július 29-re készül el, és ősszel várható a bíróság döntése – nyilatkozta még májusban Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium (IM) államtitkára. A július végi időpont tehát már tavasszal ismert volt, azonban az Európai Unió Bírósága azóta sem mutatta be a főtanácsnoki véleményt, amely a hasonló ügyekben tulajdonképpen előrevetíti az ítéletet. Mint ismert, a Jean-Claude Juncker által vezetett Európai Bizottság 2017-ben indított eljárást Magyarország ellen, mivel hazánk – Lengyelországgal és Csehországgal egyetemben – nem hajtotta végre az Európai Tanács határozatát, amely a migránsok befogadását kötelezővé tette volna.

A magyar kormány támogatja a magyar családokat és a nemzetet, így kiemelt fontosságú számára a Családháló Alapítvány és a Kárpátaljai Testvércsalád Mozgalom nemzeti összetartozásért végzett munkája is – jelentette ki a Miniszterelnökség helyettes államtitkára a Kárpátaljai Testvércsalád Mozgalom rendezvényén. Szalay-Bobrovniczky Vince elmondta: a Nemzeti Együttműködési Alap – a magyar kormány civil arca – évről évre növekvő támogatást nyújt, idén 5,9, jövőre pedig 7,7 milliárd forintot, a pályázatokat pedig október 1-jétől várják. Hozzátette: a testvércsalád mozgalom idén 3,8 millió forintot nyert el a pályázatokon. Az Ukrajnában tapasztalható feszült helyzettel és a gördülékenynek nem nevezhető együttműködéssel kapcsolatban a helyettes államtitkár arról beszélt, szeretnék, ha a magyar–ukrán kapcsolatok jobb irányt vennének. – Rajtunk nem fog múlni. Ugyanakkor a magyar kormány védi a határon túli magyar kisebbségeket – szögezte le Szalay-Bobrovniczky Vince.

Miklós Attila, az MSZP békéscsabai szervezetének elnöke, egyben a város önkormányzati képviselője is harcba indul ősszel a város irányításáért, ezzel ellenzéki oldalon kettő, összességében pedig három aspiráns lép a ringbe a város irányításáért. A szocialista politikust saját pártja, az MSZP, illetve az LMP, a Liberálisok támogatja, de a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) képviselője is mellette tette le a voksát. Vele szemben az ellenzéki oldalon Dancsó Tibor áll, akit már korábban bemutattak, őt a DK, a Jobbik és a Párbeszéd támogatja. Korábban a Momentum is őt látta volna szívesen a város élén, de Sebők Éva, a párt Békés megyei elnöke kedden nyílt levélben jelezte, hogy kiszállnak az ellenzéki együttműködésből, mert abból a fegyelmezettség és a jóindulat is hiányzik. Egyúttal azt is jelezte, hogy nem indulnak rá senkire az őszi választáson.

Vesztegetés miatt vádat emeltek az Országos Roma Önkormányzat elnöke, Balogh János ellen, szeptemberben ül majd a vádlottak padjára. A roma vezetőt egy titokban rögzített hangfelvétel buktatta le, ebben az hallható, hogy fiktív kampányrendezvényeket akar lepapíroztatni egy vállalkozóval, akinek pénzt ajánl cserébe. A felvétel még a 2018-as választások előtt készült, és akkor tette közzé a Magyar Nemzet, Balogh többek között azt mondja, hogy nyilván több településen kellene csinálnunk kampányt papíron. Papíron. Nem kell megcsinálni semmit. Az elhangzottak szerint két rendezvény kiszámlázásáért 3,5 millió forintot utalt volna Balogh a közpénzből működő Országos Roma Önkormányzat költségvetéséből, Balogh pedig azt is elmagyarázza, hogy csak annyit kell az ügyletről megírnia a szervezet gazdasági igazgatójának, hogy „elnök úrral egyeztetve”.

Dr. László Imre, a DK országgyűlési képviselője, az ellenzéki összefogás újbudai polgármester-jelöltje a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt terveiről, az ellenzéki összefogásról.

A politikus elmondta, egyrészt egy kihívást jelent számára az őszi megmérettetés, de mellette, mint a XI. kerület lakosának fontos az itt élők sorsa. Hozzátette, nem jelentkezett a polgármester-jelöltségért, hanem őt keresték meg, ennek az lett a végeredménye, hogy hat párt támogatását élvezheti. Itt ebben a kerületben minden párt együtt, közösen dolgozik, nincs hangoskodás, mindenki egyszerre húz, egyszerre dolgozik – tette hozzá László Imre.

A programja kapcsán azt emelte ki a polgármester-jelölt, hogy nem tud, ne is kíván kibújni a bőréből, így a legfontosabb részek egyike az egészségügy helyzete, de mellette szintén fontos az idős korosztály támogatása is. Példaként hozta fel a XIII. kerületet, ahol Tóth József polgármester irányítása mellett az önkormányzat saját pénzből rendezett be CT és MRI vizsgálót, 2020ra 580 millió forintot fordítanak az egészségügyi ellátásra.

 

Külföld:

Meghaladta az egymilliót azoknak az európai uniós állampolgároknak a száma, akik tartós letelepedési engedélyt kértek az Egyesült Királyságban a brit európai uniós tagság várható megszűnésének közeledtével. A brit belügyminisztérium tájékoztatása szerint ebből a legtöbben, 958 ezren Angliában nyújtották be kérelmüket. Skóciában 51 600-an, Walesben 15 600-an, Észak-Írországban 12 900-an kértek tartós letelepedési engedélyt. A július 31-ei adatok szerint a legnagyobb számban lengyel, román, olasz és portugál állampolgárok folyamodtak a tartósan letelepedett státusért: közülük rendre 179 800-an, 141 200-an, 121 600-an, illetve 92 900-an nyújtottak be igénylést. Magyar állampolgárok részéről 31 500 kérelem érkezett, ami növekedést jelez az előző hónapban közölt 27 800 ezer főhöz képest.

Bizalmatlansági indítványt nyújt be az ellenzéki brit Munkáspárt a miniszterelnök ellen és arra készül, hogy ideiglenes kormányt állít fel Jeremy Corbyn vezetésével. A britek a megállapodás nélküli brexittől tartva elkezdtek árukat felhalmozni. A vásárlók két harmada élelmiszerrel, fele gyógyszerrel és italokkal töltötte fel készleteit. Szakértők szerint ha alku nélkül hagyja el az Egyesült Királyság a Közösséget, akkor rövid távon fennakadások lehetnek az ellátásban. A Munkáspárt levélben összefogásra szólított, hogy a brit ellenzék közösen buktassa meg Boris Johnson kormányát, és akadályozzák meg a brexitet. Bizalmatlansági indítványt fogunk benyújtani a kormányfő ellen. A miniszterelnök ugyanis úgy tűnik, hogy kétségbeesetten ki akarja léptetni a szigetországot az Unióból. Ennek a kormánynak azonban nincs felhatalmazása a megállapodás nélküli kilépésre. A kemény brexit jelentős károkat okozhat az országnak. Az élelmiszer és gyógyszer ellátásban is fennakadások lehetnek. Remélem sokan fogják támogatni az indítványunkat – szögezte le Jeremy Corbyn.

 

Az iszlám világ radikalizálódhat, ha a nemzetközi közösség semmit nem tesz azon jogtalanságok ellen, amelyeket Kasmír India által ellenőrzött részén követnek el – figyelmeztetett Twitter-üzenetében Imran Hán pakisztáni miniszterelnök. Hán, aki több pakisztáni politikushoz hasonlóan fekete színnel takarta el a profilképét a Twitter internetes közösségi oldalon, egyebek közt az immár 12 napja tartó kijárási tilalmat rója fel az indiai hatóságoknak, amit Kasmír Újdelhi által ellenőrzött részén vezettek be. A kormányfő a második világháború utáni legsúlyosabb európai mészárláshoz, a srebrenicaihoz hasonlót sem zárt ki a vitatott hovatartozású területen. A Dawn című, angol nyelvű pakisztáni újság vezércikkének szerzője szintén azzal vádolja a nemzetközi közösséget, hogy cserbenhagyta a kasmíriakat.

 

Az izraeli kormány képviselői amerikai kollégáikkal is folytatott megbeszélésük során megfontolják annak lehetőségét, hogy nem hagyják jóvá két demokrata párti kongresszusi képviselő, Ilhan Omar és Rashida Tlaib belépését, akik a tervek szerint Izraelbe és palesztin területekre látogatnának. Az ok a provokációtól való félelem a Templom-hegyre tervezett látogatásuk kapcsán – tudta meg a Mako.il izraeli hírcsatorna.  Mindez két héttel azután történt, hogy az Amerikai Egyesült Államokba delegált izraeli nagykövet, Ron Dramer világossá tette: Izrael, a Trump-kormány tiltakozásai ellenére sem tagadja meg az Izrael elleni kirohanásaikról ismert demokrata kongresszusi képviselőknek a beutazást. A Demokrata Párt vezetői egyértelművé tették a külügyminisztérium vezető tisztviselői számára, hogy ha Izrael megtagadja Omar és Tlaib belépését, azzal egy vörös vonalat lépnek át a párttal fenntartott kapcsolatokban. Az izraeli álláspont azután változott meg, hogy az utóbbi napokban világossá vált, a látogatás mindössze a Palesztin Hatóság területeit és Kelet-Jeruzsálemet érinti, illetve, hogy valószínűsíthetően provokatív jellegű. Arie Deri belügyminiszter kijelentette, hogy a döntés a belügyminiszter hatásköre és felelőssége, ugyanakkor az ilyen nagy érdeklődésre számot tartó és ellentmondásos kérdésekben a végső döntést Netanjahu miniszterelnök hozza meg.

 

Gazdaság:

 

Év végére kiderülhet, melyik cég termelheti ki a budapesti kőolaj- és földgázmező kincsét. A készlet feltérképezése jövőre elindulhat – írja a G7 gazdasági portál. A kőolaj- és földgázkutatási és termelési pályázatot az Innovációs és Technológiai Minisztérium írta ki még márciusban, és az Európai Unió hivatalos lapjában közölte. Az érintett terület Alcsútdoboz határától Budaörsön, Érden és Dunaharasztin át egészen Dél-Pestig foglal magába 675 négyzetkilométert. A pályázat nyertese 20 évig termelheti ki az általa feltárt kőolajat és földgázt. Összességében 2 millió hordó kőolajra és félmilliárd köbméter földgázra lehet számítani, de egyelőre bizonytalan, hogy pontosan mennyi energiahordozó lehet a földben. Nem tudni azt sem, hogy ki lehet-e majd termelni gazdaságosan.

 

Időjárás:

 

Hazánkban pénteken délelőtt a több-kevesebb napsütés mellett gyakran erősen megnövekszik a felhőzet, de számottevő csapadék nem alakul ki. Délután változékony időre van kilátás. A napsütés mellett többször lesz erősen felhős az ég, helyenként kisebb eső, zápor is előfordulhat. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 12, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 16, 22 fok lesz. Pénteken a frontérzékenyeket kettősfronti hatás terheli. Gyakori lehet a fejfájás és a vérnyomás-ingadozás, romolhat a légzőszervi megbetegedésekkel küzdők állapota. Az arra hajlamosak körében kiújulhatnak az ízületi bántalmak. A szabadban növekszik a megfázásveszély, alacsony lesz a hőérzet.inagdozó a hőérzet, és az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.