Akik a közösségi létben, a közösségért akarnak dolgozni, azoknak nagyon elkötelezettnek kell lenni

Akik a közösségi létben, a közösségért akarnak dolgozni, azoknak nagyon elkötelezettnek kell lenni

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője az önkormányzati választási kampány előtt értékelte az ellenzéki pártok tevékenységét, de szóba került még a helyi politizálás jelentősége is.

A politikus értékelte az ellenzék helyzetét az önkormányzati választások kampánya előtt. Mint kifejtette, azt a kezdetektől fogva lehetett tudni, hogy ami létrejött, az nem egy valódi szövetség, nem egy értékeken alapuló összefogás, hanem egy olyan koalíció, amelyben néha összeegyeztethetetlen ellentétek vannak. Példaként hozta fel a Jobbikot, amelyről véleménye szerint nemrégiben még úgy fogalmaztak, hogy velük biztosan nem fognak együttműködni, mert ennek a pártnak antiszemita nézetei vannak, rasszista megmozdulásokat szervez, ezekkel a gondolatokat terjeszt. Bajkai István hozzátette, az egy fogalmi ellentmondás és a politikában megbocsáthatatlan, hogy egy olyan párt, amelyik kifejezetten antidemokratikus nézeteket vall, egyáltalán egy asztalnál ülnek a magukat demokratikusnak valló ellenzéki erők.

Arra a felvetésre,  hogy minek köszönhető az a tendencia, mely szerint vannak olyan települések, ahol például egyre több polgármesterjelölt jelenik meg, a képviselő azt felelte, az önmagában önmagában a demokrácia egyik fokmérője, hogy vannak emberek, akik igenis szeretnék magukat megmérettetni a választáson. Az, hogy ezen egyéni döntések mögött milyen háttéralkuk vannak, miért és kiknek a támogatásával, felhatalmazásával indulnak egyes személyek, az már egy egészen más kérdés.

Erzsébetvárosban is az ellenzéki összefogás ellenére már két független polgármesterjelölt is van, egyikük a kerület volt első embere, Hunvald György, a másikuk, Moldován László, aki az LMP politikusa volt. A hírek szerint már fenyegetések is érték őket. Bajkai István kijelentette, a Fidesz biztosan nem fenyegette meg egyiküket sem, ez nem fér bele a kormánypárt filozófiájába, ahogy a demokratikus gondolkodásba sem. Hozzátette, azt lehetett olvasni, hogy például Hunvald Györgyöt a baloldalról érte fenyegetés, ami véleménye szerint jellemzi is azt az oldalt. Azt is hozzáfűzte a kormánypárti politikus, hogy a zuhanyhíradó szerint személyesen Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely fenyegette meg a volt szocialista polgármestert. Mindezekből azt a következtetést vonta le a képviselő, hogy egyáltalán nem demokratikus gondolkodás, viselkedés, amit a Demokratikus Koalíció bemutat, hiszen még a saját oldalán lévőket is maga alá akarja gyűrni, hogy mindenhol az ő akaratuk érvényesüljön.

A nemrégiben feltűnt különböző jelöltek kapcsán arról beszélt Bajkai István, akik a közösségi létben, a közösségért akarnak dolgozni, azoknak nagyon elkötelezettnek kell lenni. Ugyanakkor az is igaz, erősítette meg az általa korábban elmondottakat, ha minél többen vesznek részt a közéletben, a politikában, annál több, színesebb gondolat tud a felszínre jutni. Ez a sokszínűség jellemzi például Erzsébetvárost is, ahol pár száz méteren belül lehet egymástól teljesen eltérő emberekkel, civil szervezetekkel találkozni.

Az önkormányzati választásokkal kapcsolatban Bajkai István arról beszélt, itt a helyi politikára, a helyi politikusokra közvetlen rálátása van a választóknak, könnyebben le tudják mérni, hogy a polgármester jó intézkedéseket hozott-e, az egyéni képviselő valóban elmegy-e a társasházak közgyűléseire, érzi-e, megérzi-e az emberek problémáit, ezért is már a helyi politika, mint az országos.

Visszatérve egy korábbi interjú kapcsán elmondottakra, a képviselő elmondta, szerencsére Magyarországon szigorúak a fegyvertartás szabályai, nem is történtek olyan események itthon, mint Amerikában. Hozzátette, az Egyesült Államokban a fegyvertartás egy alapjog, aminek történelmi hagyományai vannak, ugyanakkor a közelmúlt tragédiái mögött Bajkai István nem a fegyverek tartását látja, hanem azt, miként változott agresszívabbá a világ.