A győzelmet a közösségi élmény adja?!

A győzelmet a közösségi élmény adja

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke értékelte a XV. Maccabi Európa Játékokat.

 

Mint az nemrégiben kiderült, a Mazsihisz elnöke is elindul a Maccabi Európa Játékokon, 1500 méteres úszásban. Mint elmondta, már a játékok szervezésekor megtudta, hogy van szenior kategória is úszásban, ezért döntött úgy, hogy megméretteti magát.

Magáról a Maccabiádáról azt emelte ki Heisler András, a versenyeken megjelent 2500 zsidó sportoló, miközben a világban 15 millió zsidó él, ez olyan arány, mintha egy olimpián majdnem másfél millióan indulnának el. A játékok egy nagyszerű happening volt, egy tömegsport rendezvény, ahol nem születnek világcsúcsok, ám az adja a különlegességét, hogy egyszerre van jelen a sport, a kultúra és a tradíció. Összességében elmondható, sikeres, ám nagyon fárasztó tíz napon vannak túl a szervezők, persze voltak problémák is, ám mégis az marad meg mindenkiben, ez egy fantasztikus tíz nap volt.

Külön beszélt a Mazsihisz elnöke a Dohány utcában megrendezett Szombatfogadásról, ahol a látogatók megtöltötték a zsinagógát. 43 országból érkeztek ide, túlnyomórészt huszonévesek. Nagyon felemelő, megható ünnepség volt, az este legnemesebb pillanata az volt, amikor a közel háromezer ember egyszerre énekelte el a Hatikvát, az izraeli himnuszt.

A szervezők nevében Heisler András megemlítette azt is, a játékok nagy dugókat okoztak a városban, de Budapest nagyon is tolerálta ezt, amiért mindenkinek csak köszönetét tudta kifejezni. Ugyanakkor azt is látni kell – tette hozzá, egy város életébe az ilyen rendezvények mindig nagy mozgást hoznak, ami csak jót tesz egy város életének.

A napokban megjelent hírrel kapcsolatban, mely szerint a játékokat biztosító rendőrök közül többen is rossz, romlott ételeket kaptak, az elnök elmondta, ezek a csomagok nem a szervezőktől származtak, a sportolók, a vendégek kóser ellátást kaptak. Mint megjegyezte, 78 ezer adag ételt osztottak ki a Maccabiáda alatt, a kiosztott ételekkel kapcsolatban semmilyen probléma nem merült fel.

Heisler András beszélt a Maccabi Európa Játékok biztonságáról, mint elmondta, amikor sikerült elnyerni a verseny rendezésének a jogát, akkor a szervezők megkeresték a belügyminisztert, Pintér Sándort, aki már akkor megjegyezte, a Maccabiáda biztonsági fokozata megegyezik a vizes világbajnokságéval, ám ezt is fokozni kell, hiszen itt egy vallási kisebbség eseményéről van szó. A különböző szervek, szolgálatok nagyon elővigyázatosak voltak minden program szervezése kapcsán, ami sikeres is volt. Biztonsági okokból kellett például a Maccabi Európa Játékok zárórendezvényének a helyszínét is megváltoztatni, erre végül a Ludovika Campuson került sor. A biztonsági munkák kapcsán azt külön megemlítette Heisler András, hogy a Mazsihisz saját biztonsági szolgálata is rendkívül nagy munkát végzett.

Végezetül azt hangsúlyozta a szervezet elnöke, hogy a Maccabi Európa Játékokkal mindenképpen sikerült értéket teremteni, hiszen egy olyan eseményt sikerült Magyarországra hozni, ahogy azt a megnyitón is kiemelte, ahol győzelem nélkül is lehet nyerni, mert itt mindenki nyertesen tudja elhagyni a pályát, mivel minden résztvevő egy páratlan közösségi élménnyel gazdagodott.

 

Az interjú a 2019. augusztus 9-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.