Ilyen támogatási formára még a világban sehol nem volt példa

Ilyen támogatási formára még a világban sehol nem volt példa

 

Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) kuratóriumának az elnöke beszélt munkájukról, a diákok támogatásáról, a badacsonytomaji üdülőről, valamint a legfontosabb projektjükről, amely során a Holokauszt túlélők második generációját támogatják.

 

A közalapítvány fontos feladatának tartja, hogy idén is, ahogy eddig minden évben, támogatja a szociálisan rászoruló zsidó diákokat, közel 100 gyereknek fogják megkönnyíteni a tanulási körülményeit. A tanév kezdetével egy időben kapják majd meg a diákok szülei azt a vásárlási utalvány csomagot, amit a szükséges eszközök megvásárlásához használhatnak majd fel.

A Mazsök fenntart egy üdülőt Badacsonytomajon, a nagy felújítási munkák után ma már közel húsz légkondicionált apartman áll rendelkezésre, saját parttal, úszómedencével. Idén sikerült megnyitni egy negyven fős diákszállót is, ami azért is volt fontos, mert így már ki tudják elégíteni a legnagyobb igényt. Most úgy néz ki – mondta el Szabó György, hogy idén több vendéget tudnak fogadni, mint tavaly, amikor is több mint négyszázan jöttek el az üdülőbe. Itt egyébként a konyha kóser ellátást tud biztosítani a nyaralóknak, itt az üdülő csoportok főznek, természetesen vallási felügyelő ellenőrzése mellett.

A Mazsök legutóbbi döntése kapcsán, amikor is a Holokauszt túlélők második generációját  támogatták, nagy a várakozás, néha túlságosan is nagy. A kuratórium elnöke szerint több pozitív támogatást érdemelne a Mazsök, ahogy a nyertesek is egy olyan pályázat esetében, amilyenre még a világban sehol nem volt példa. Szabó György szerint szeptember elején indulhat el a támogatási rendszer, azért sem korábban, mert ez a munka egy hatalmas előkészületet, szervezést igényel, elég csak az új adatkezelési szabályok betartására hivatkozni. A pályázat nyertesei nem készpénzben, hanem szolgáltatásokban nyújtanak támogatásokat, mint például egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzájuttatás, jogi tanácsadás, élelmiszercsomagok biztosítása, takarítás, otthonápolás és mások.

A kuratórium elnöke azt emelte ki, ehhez a pályázathoz a forrásokat a Mazsök saját költségvetéséből biztosította.

Szabó György megjegyezte, ennek a fontos programnak folytatódnia kell, ám azt, hogy erre milyen forrásokat tudnak majd biztosítani, azt még nem tudta megmondani, véleménye szerint nem lehet kizárni, hogy a Mazsök erre a célra kaphat valamilyen kormányzati támogatást.

 

Az interjú a 2019. augusztus 9-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.