A BreuerPress és a HetiTV hírei

A BreuerPress és a HetiTV hírei

Országszerte vizet osztanak, párakapukat működtetnek, locsolják az utakat és több helyen közterületi vízcsapokat is megnyitottak a hétfő éjfélig elrendelt hőségriasztás miatt. A MÁV-Start a főváros három főpályaudvarán és több vidéki vasútállomáson ad ingyen ásványvizet az utasoknak. A szakemberek felhívták a gazdálkodók figyelmét arra, hogy a hőségben több figyelmet kell fordítani a növényekre és az állatokra is. A rendőrség arra kéri az autósokat, álló gépjárműben ne hagyjanak bezárva gyermeket vagy házi kedvencet felhúzott ablak mellett.

Kövér László szerint a demográfiai helyzet javításához a gyermekvállalás útjában álló akadályok lebontásán túl mentalitásváltásra is szükség van. Az Országgyűlés elnöke Gyergyószentmiklóson beszélt az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) egyesület nyári táborában szervezett pódiumbeszélgetésen. Elmondta: Magyarország élen jár Európában abban, hogy a hazai összterméke (GDP) közel öt százalékát fordítja a népesedéspolitikára, de a kormány családpolitikája csak azt célozza, hogy elhárítsa a gyermekvállalás fizikai és anyagi akadályait a fiatalok útjából. Hozzátette: a munka neheze azonban csak ezután jön, mert a kedvezőtlen demográfiai folyamatok megfordításához mentalitásváltásra is szükség van. Divattá kell tenni a többgyermekes családmodellt. Hozzátette: erre Székelyföldön van már pozitív példa. Egy meg nem nevezett községben a születések száma meghaladta a temetésekét, mert divattá vált a 2-3-4 gyermekes család. Úgy vélte: a gyermekvállalási kedvet a közösség mintaadó ereje befolyásolja. Szerinte rá kell ébreszteni az embereket arra, hogy nem az a jó magyar, aki magyarul beszél, hanem az, akinek három-négy gyermeke, 9-16 unokája van, valamennyien magyarul beszélnek, és elkötelezettek a nemzet ügye iránt.

Kóbor József biofizikust indítja el az LMP Pécs polgármesteri címéért októberben. Ezt jelentette be a Szabad Pécs tudósítása szerint a baranya megyei LMP  Facebook-oldalán. A bejelentés mellé Kóbor rövid bemutatkozását is mellékelték, amely szerint a kutató a helyi és országos politikai helyzetet is mérlegelve jutott arra a következtetésre, ellenzékiként neki is indulnia kell ősszel a városban. Az ellenzéki pártok többsége – MSZP, DK, Momentum, Jobbik – Péterffy Attila jelöltsége mellé állt be, azonban Kóbor szerint – a fideszes jelölt mellett, ő sem a legalkalmasabb a posztra, hiszen nem született pécsi, így a mezőnyben szerinte azzal emelkedhet ki a többiek közül, hogy nemcsak 59 éve él a városban, de a közéletében is aktívan részt vesz, 2010 és 2014 között és 2018-tól is a pécsi városi közgyűlés LMP-s képviselője volt.

Elkészültek az október 13-i önkormányzati választások hirdetményei, amelyeket várhatóan a jövő hét elején helyeznek ki a helyi választási irodák. A Nemzeti Választási Iroda két különböző hirdetményt készített: az egyik a helyi, a másik a nemzetiségi önkormányzati választás kiírásáról tájékoztatja a választókat. Közben a posta elkezdte kézbesíteni a választás értesítőjét, amely arról tájékoztatja a választópolgárokat, hogy benne vannak a névjegyzékben, és melyik szavazókörben élhetnek választójogukkal. A mintegy 8 millió választópolgárnak legkésőbb augusztus 23-áig meg kell kapnia a tájékoztatót.

Újabb bejegyzést tett közzé a DK elnöke. Ebben arról ír Gyurcsány Ferenc, hogy ha helyenként viták közepette is, de alakul az ellenzéki egység, így „a centralis erőtérnek vége”. A volt miniszterelnök az összefogásban látja a Fidesz bukását. Igaz, hozzáteszi, hogy nem fognak mindenhol győzni, „de meg fog roppanni a Fidesz korlátlan hatalma. Létrejön Orbán kormányának érdemi ellensúlya.”

 

A hőségben dolgozók kiemelt védelmére hívja fel a munkaadók figyelmét a Pénzügyminisztérium munkavédelmi főosztálya. A tárca azt hangsúlyozza: a tűző napon figyelni kell a többi között a rendszeres pihenőidő beiktatására, illetve gondoskodni kell az ivóvíz ellátásról. Azt is közölte: a zárt munkahelyeken ellenőrizni kell a klímaberendezéseket és gondoskodni kell ezek rendszeres műszaki karbantartásáról, tisztításáról, fertőtlenítéséről.

 

Külföld:

 

Az Egyesült Királyság léte foroghat kockán a brit európai uniós tagság megállapodás nélküli megszűnése esetén Gordon Brown szerint. A volt munkáspárti kormányfő úgy véli, a Boris Johnson vezette konzervatív brit kormány alatt Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország uniója „holdkórosként” a feledés felé tart. A The Observerben közölt cikkében a szigetország 2007 és 2010 közötti miniszterelnöke a „destruktív nacionalista ideológia” veszélyeire figyelmeztetve azt írta, hogy Boris Johnson kormányát szerinte „nem a nemzet érdeke, hanem egy romboló populista, nacionalista ideológia” vezérli, és a tolerancia brit eszménye nem fogja túlélni a megállapodás nélküli Brexitet. „Fel kell ismernünk, hogy most már a nacionalizmus határozza meg a brit politikát” – vélekedett, és azt állította, hogy a július 24. óta hivatalban lévő Boris Johnson miniszterelnöksége alatt az Egyesült Királyság híján van az egyesítő erőnek, amely felül tudna kerekedni a skót, az ír, az angol és a növekvő walesi nacionalizmuson.  Egy közelmúltbéli közvélemény-kutatás eredményeit felidézve azt nevezte a leginkább aggasztónak: nem elég, hogy sokan úgy gondolják, az Egyesült Királyság fel fog bomlani, és ez ráadásul vajmi kevés embert nyugtalanít, legalábbis egyelőre. A YouGov felmérése, amelyre Gordon Brown utalt, azt mutatta ki, hogy a kormányzó Konzervatív Párt tagjainak többsége számára fontosabb az európai uniós tagság megszűnése az Egyesült Királyság egységének megőrzésénél.

 

Egy ukrán katona életét vesztette, egy társa megsebesült a Donyec-medencei fegyveres konfliktus övezetében kiújult harcokban – közölte az ukrán Egyesített Erők Parancsnoksága. A közlemény szerint a katona harci feladatok teljesítése közben esett el, egy másik pedig ellenséges tüzérségi támadásban sebesült meg. Az ukrán fél közlése szerint az „orosz fegyveres alakulatok és zsoldosaik” 13-szor sértették meg szombaton a tűzszünetet, 82 milliméteres aknavetőket, gránátvetőket, nagy kaliberű golyószórókat is bevetve. A támadások a frontvonal keleti és északi szakaszaira terjedtek ki. A donyecki szakadárok egy szakadár katonai tisztségviselőre hivatkozva arról számoltak be, hogy az elmúlt napban az ukrán fegyveres erők kilenc alkalommal sértették meg a tűzszünetet. Forrásuk állítása szerint az ukrán hadsereg lakott területeket lőtt, ugyanakkor károkról és áldozatokról nem tett említést a jelentés.

 

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető felügyelte annak az új fegyverrendszernek a kísérletét – írta a KCNA phenjani állami hírügynökség. A beszámoló szerint elkészültéről az alkotók korábban tájékoztatták az ország vezetőjét, aki elrendelte annak azonnali tesztjét. A kísérleti telepen Kim Dzsong Un előbb megszemlélte az indítóálláson elhelyezett fegyvert, majd a parancsnoki állásba ment, ahonnan levezényelte a próbát.  A hírügynökség azt írta, az országvezető nagyon elégedett volt a kísérlet menetével. Dicsérte jellemzőit, mondván, hogy kedvező taktikai tulajdonságai vannak és nagyban különbözik a meglévő fegyverrendszerektől. A KCNA jelentésében ugyanakkor nem tért ki a rakéta jellemzőire.

 

Öngyilkosságot követett el manhattani börtöncellájában Jeffrey Epstein amerikai milliárdos. A 66 éves férfit, akinek kiváló kapcsolatai voltak magas rangú politikusokkal, üzletemberekkel és a művészvilág hírességeivel, azzal vádolták, hogy éveken keresztül több tucatnyi kiskorú lányt rontott meg és kényszerített szexuális szolgáltatásokra másokkal, köztük ismert politikusokkal is.

 

Súlyos összecsapások törtek ki a Templom-hegyen, Jeruzsálemben a rendőrök és a muszlimok között vasárnap két fontos ünnep, egy muzulmán és egy zsidó egybeesésekor. Idén egybeesett íd al-adha, a muszlim áldozati ünnep és a tisea beav, a zsidó szentély római lerombolásának gyásznapja. Más években a tisea beav ünnepén a biztonságiak általában lehetővé teszik a zsidó látogatók számára a Templom-hegy megtekintését. Idén azonban a kettős ünnep miatt ezt megtiltották, de csak az utolsó pillanatban, és zsidó vallásos-nacionalista fiatalok gyülekeztek a számukra kijelölt kapunál. A Templom-hegyen, az al-Aksza mecset előtti téren a muszlim imádkozók tiltakozni kezdtek a zsidók belépése ellen, székeket és köveket dobáltak és harcra buzdító nacionalista szlogeneket kiabáltak. Válaszul a rendbontásra a biztonságiak megkezdték tömegoszlató fegyverekkel, könnygázzal a tér kiürítését. Összecsapások törtek ki, melyekben könnyebb-közepes sérüléseket szenvedett a rendőrség szóvivője szerint négy rendőr, és tizenöt muszlimot kórházba szállítottak. Egy 18 éves zsidó fiatalt egy felé dobott üvegpalack sebesített meg az óváros egyik utcáján. Az összecsapások után a kiürített teret a rendőrség lezárta, majd később megnyitotta a zsidó látogatók előtt. A rendőrség egyik illetékese arról tájékoztatta a ynetet, hogy a tér muzulmánok előli lezárása politikai szinten született döntés volt, de a miniszterelnök környezetében ezt cáfolták, és rendőri határozatnak nevezték.

 

Gazdaság:

 

Az uniós átlagot meghaladó, tíz százalékos növekedés várható az év végéig az idegenforgalomban, amely a gazdaság húzóágazata – mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója. Guller Zoltán elmondta, hogy az év első hat hónapjában 9,3 százalékos növekedést tapasztaltak az ágazatban, az év végére ez elérheti a 10 százalékot. Kiemelte, hogy 2010 óta folyamatos a bővülés, 2016 óta évi 10 százalékos mértékű, mára elérte a GDP növekedési ütemének kétszeresét. Ismertette: a Balaton térségében a jövő év végéig összesen 18 uniós fejlesztést hajtanak végre 20 milliárd forintból, közülük kiemelkedik a Balatonfüredet, Hévízt, Tihanyt és Badacsonyt érintő beruházás. Országszerte 700 panziót fejlesztenek majd, közülük 120 a Balaton közelében van. Emellett 10 szállodát újítanak fel, és 13 új szálloda is épül, valamint az összes balatoni csúszda megújul.

 

Időjárás:

 

Hazánkban ma délelőtt felhőtlen, száraz lesz az idő. Délután Zavartalan napsütésben lehet részünk, csapadék nem érkezik. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 18, 23 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 33, 38 fok között alakul. Késő este 24, 29 fok lesz. Hétfőn nem érkezik front. Forróság várható, ez pedig az egészséges szervezetet is megviseli majd. A tikkasztó hőségben intenzív migrénes panaszokra kell készülni. A déli órákban nem javasolt a napon tartózkodni, nagy a hőguta a kiszáradás és a napszúrás veszélye. A krónikus betegek és az idősek különösen veszélyeztetettek. A közlekedést a forróság és a tompa reflexek nehezítik. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.