A BreuerPress és a HetiTV hírei

A BreuerPress és a HetiTV hírei

 

 

Jó döntés volt „az ideológiai gerillákat távol tartani” és pragmatikus életösztönű vezetőket választani – nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök Ursula von der Leyennel Brüsszelben folytatott megbeszélését követően. Az Európai Bizottság új elnökével kapcsolatban a kormányfő úgy fogalmazott: „jó döntést hoztunk, eddig”. Orbán Viktor Ursula von der Leyent olyan politikusként jellemezte, „akinek a jövőről való gondolatai között ugyanazok a kérdések lebegnek, mint a mi fejünkben”. Ezek közé sorolta a gyermekek, a családok jövőjét és a biztonságot, de közös szándéknak nevezte egy közös európai haderő, hadiipar kifejlesztését is.    Ursula von der Leyen érzékenyen közelít az olyan kényes kérdésekhez is, mint a migráció, e tekintetben is képes a közép-európaiak fejével gondolkodni – tette hozzá Orbán Viktor. „Hogy ezután mi történik, majd meglátjuk”, de az ésszerű megoldások elérésére ma nagyobb az esély, mint korábban vagy bármely más jelölt esetén lett volna – mondta. Orbán Viktor eredményesnek értékelte a csütörtöki beszélgetést. Az új bizottsági elnökről kijelentette azt is: szenvedélyes meggyőződése, hogy az Európai Uniónak fenn kell maradnia, ezért „ösztönszerűen” utasít el minden olyan ügyet, amely távolítja egymástól a tagállamokat. Orbán Viktor ezt magyar érdeknek is nevezte, hiszen „mi is azt szeretnénk, ha úgy tudnánk összehozni az Európai Unió különböző országait, hogy közben minden ország az maradhasson, ami, hogy Magyarország Magyarország maradhasson”.

A heti kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter  beszélt arról a problémáról, amelyet nemrégiben pont a Heti Tv tárt fel a mozgáskorlátozottak igazolványainak megújítása kapcsán. Kijelentette, a problémát érzékelve a kormány úgy döntött, mostantól kezdve a lejárat előtt már 90 nappal meg lehet kezdeni az igazolványok megújítása iránti kérelmek beadását, hogy az érintettek ne csússzanak ki az időből. A Heti Tv ismételt kérdésére azt felelte a kancelláriaminiszter, a kormányhivataloknak a beadás után 60 napjuk áll az ügyintézésre, amennyiben valakinek ez nem elegendő, kicsúszik a határidőből, akkor a problémáját a kormányhivatal felé kell jelezni.

Gulyás Gergely ugyanakkor elmondta, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnöke enyhítheti az unió megosztottságát. Közölte, a megválasztott elnök alkalmas arra, hogy jól vezesse a bizottságot, konszenzust teremtsen a tagállamok között, hogy jól meghatározza az unió közös értékeit és enyhítse a közösség megosztottságát.

Az Erzsébet-táborok minden turnusában azokkal a hivatásokkal ismerkedhetnek meg a táborozók, amelyek biztonságukat szolgálják – mondta a hazafias és honvédelmi nevelésért, illetve az ezzel összefüggő beruházásokért felelős kormánybiztos a zánkai Erzsébet-táborban. Simicskó István kiemelte: fontos, hogy a gyermekek a táborban töltött egy hetet minél aktívabban töltsék, lehetőséget kapjanak arra, hogy kipróbálhassák önmagukat. Hangsúlyozta: a Hősök Napja nevű tematikus napok – ahol a fiatalok katonákkal, tűzoltókkal, mentőkkel, rendőrökkel is találkozhatnak – a haza védelmét és egyben a hazaszeretetet is erősítik.

Öntesztet állított össze a költségvetési támogatásban részesülő pártoknak és pártalapítványoknak az Állami Számvevőszék (ÁSZ) saját működésük és gazdálkodásuk szabályosságának ellenőrzésére. A számvevőszék még június elején jelentette be, hogy konzultációs lehetőséget és öntesztet biztosít a pártoknak és alapítványaiknak. Az erről szóló egyeztetéseken nyolc párt és hét pártalapítvány vett részt: a Demokratikus Koalíció (DK), a Fidesz, a Jobbik, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP), az Lehet Más a Politika (LMP), a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt és pártalapítványa, valamint az MSZP pártalapítványa nem reagált az ÁSZ megkeresésére. Az ÁSZ a konzultációk alapján véglegesítette öntesztjét, amelynek kitöltése önkéntes, visszaküldeni sem kell, mivel arra szolgál, hogy a költségvetési támogatásban részesülő pártok és pártalapítványok törvényes gazdálkodását támogassa, lehetővé tegye az esetleges hibák, hiányosságok önkéntes feltárását és kijavítását.

Külföld:

 

Kiszámíthatatlanná válik a világpolitika a közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló szerződés (INF) végével – hangsúlyozta Mihail Gorbacsov egykori szovjet államfő. A 88 éves orosz politikus szerint újabb fegyverkezési verseny várható, azt követően, hogy az Egyesült Államok pénteken hivatalosan kilép a megállapodásból. „Az Egyesült Államoknak ez a lépése kiszámíthatatlanná teszi a világpolitikát, a fejleményeket pedig átláthatatlanná” – jelentette ki Gorbacsov az Interfax orosz hírügynökségnek nyilatkozva. A Nobel-békedíjas politikus szerint nemcsak Európa, hanem az egész világ biztonsága veszélybe kerül azzal, hogy Washington felmondta az INF-szerződést. „A megállapodás vége aligha fog a nemzetközi közösség előnyére válni” – figyelmeztetett Gorbacsov.

 

Bocsánatot kért a nácik által elkövetett bűncselekményekért a lengyelektől Heiko Maas német külügyminiszter a varsói felkelés 75. évfordulóján Varsóban. A lengyel fővárosban egyperces néma csenddel emlékeztek a felkelésre. „Szégyellem magam azért, amit a németek, illetve a németek nevében az országukkal tettek” – mondta Maas a Varsói Felkelés Múzeumában, a lengyel fővárosban tett látogatásának második napján. „És szégyellem magam azért, hogy ezt a bűnt a háború után túl sokáig elhallgatták” – tette hozzá. A német diplomácia vezetője egyúttal szót emelt amellett is, hogy hozzanak létre a náci uralom lengyel áldozatainak szentelt emlékművet Berlinben. „Ez már régóta esedékes” – hangsúlyozta a szociáldemokrata politikus. „Egy ilyen emlékmű nem csak megbékélési gesztus lenne a lengyelek felé. Nekünk, németeknek is fontos lenne” – tette hozzá. Bár ezzel nem lehetne meg nem történtté tenni a bűnöket, „hozzájárulhatnánk ahhoz, hogy illően emlékezzünk az áldozatokra” – húzta alá.

 

Washington sohasem várta el az indiai- és a csendes-óceáni térség országaitól, hogy álljanak valamelyik fél oldalára a nagyhatalmi vetélkedésekben – szögezte le Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Bangkokban, a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) csúcstalálkozóján. „Az amerikai diplomáciát az ASEAN tagországaival évtizedeken át a partnerség és az országok szuverenitásának tiszteletben tartása vezérelte, továbbá a közös elkötelezettség a jogállamiság, az emberi jogok és a fenntartható gazdasági fejlődés iránt” – tette hozzá Pompeo. Az amerikai külügyminiszter – idén először – találkozott kínai hivatali partnerével, Vang Jivel is, aki pozitívan nyilatkozott megbeszélésükről. „Időnként felmerülhetnek vitás ügyek és problémák Kína és az Egyesült Államok között, de bármi legyen is az, a legfontosabb, hogy a felek leülhessenek egymással, és közvetlenül megvitathassák” – mondta nyilatkozatában Vang Ji a Pompeóval folytatott félórás megbeszélése után.

 

Politikai és morális szempontból egyaránt „illetéktelennek” nevezte Haszán Róháni iráni elnök az Egyesült Államok kormányának Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter ellen elrendelt szankcióit. „Az amerikaiak egyrészt folyamatosan tárgyalást emlegetnek, másrészt viszont szankciókat hoznak a külügyminiszterünk ellen” – áll az elnöki közleményben, amely a többi közt „gyerekesnek” nevezte a Fehér Ház döntését. Abbász Múszavi külügyi szóvivő a Tasnim iráni félhivatalos hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, a Zaríf elleni szankciók azt bizonyítják, hogy Washingtonban nagyon félnek a külügyminiszter diplomáciai képességeitől.

 

A SANA szír állami média szerint Izrael rakétát lőtt ki a Kuneitra tartománybeli Tel Bariqa területére a szíriai Golán-fennsíkon. Az anyagi kárt leszámítva sérülés nem történt. Az Izrael Védelmi Erők szóvivője azt nyilatkozta, a hadsereg – irányelvéhez hűen – nem kommentál külföldi riportokat. A brit székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja szerint a támadásban érintett környéken rezsim hű erők tartózkodtak. Az Al-Arabiya azt állította, hogy az izraeli támadást a libanoni Hezbollah terrorszervezet tevékenysége váltotta ki a térségben. Héber média jelentések szerint az izraeli Golán-fennsík lakosai hangos robbanásokról számoltak be. Egyelőre nem világos, hogy a támadást levegőből vagy egy föld-föld rakétával hajtották végre.

 

Gazdaság:

 

A kormány célja, hogy a magyar gazdaság felzárkózási pályán maradjon, azaz a gazdaság növekedése mindig meghaladja az Európai Unió átlagos növekedését – jelentette ki a pénzügyminiszter a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírlugoson. Varga Mihály a zöldség-gyümölcs feldolgozással és gyorsfagyasztásával foglalkozó AgroSprint Zrt. 2,2 milliárd forint beruházási értékű új gyáregységének avatásán elmondta, a kabinet célkitűzése szerint a növekedésnek legalább két százalékponttal magasabbnak kell lennie az európai átlagnál. A tárcavezető szavai szerint számos hibás döntés okozza azt, hogy Európa nem tud élni az adottságaival annak ellenére, hogy ezek lehetővé tennék a mostaninál jobb gazdasági teljesítmény elérését.

Maccabi sporthírek:

A junior Strbka Anna díjlovaglás egyeni döntő medium level, míg Kornis Krisztina  advanced level kategóriában lett ARANYÉRMES csütörtökön délelőtt.

Ezzel a lovas küldöttségünk már három aranyérmét szerzett.

Már tegnap is remek eredmény született a Nemzeti Lovardában, ahol csapat arany és ezüst érmeket gyűjtöttek be a versenyzők.

Futsalban  6:3-ra legyőzték a spanyolokat juniorjaink.

Szoros küzdelemben 75.69-re kapott ki a magyar kosárlabdacsapat  az izraeliektől.

 

Időjárás:

 

Hazánkban pénteken délelőtt fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, a Dunántúlon néhol kisebb eső, zápor is lehet. Délután sok lesz felettünk a felhő, elszórtan várható kisebb eső, zápor. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 15, 22 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul. Késő este 18, 25 fok lesz. Pénteken kezdetben frontmentes idő lesz, majd a déli óráktól gyenge, lassú hidegfront érkezik. A fokozottan érzékenyeknél görcsös panaszok is kialakulhatnak, ezen kívül többen tapasztalhatnak koncentrálási problémákat, fáradékonyságot, illetve fejfájást is. Az arra hajlamosaknál vérnyomáspanaszok is felléphetnek. A szabadban ingadozó a hő- és komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.