Budapest a zsidó sportvilág fővárosa

Budapest a zsidó sportvilág fővárosa

 

 

Hivatalosan is kezdetét vette ma a 15. Európai Maccabi Játékok rendezvénysorozat Budapesten, ahol a következő napokban 11 helyszínen 42 ország mintegy 2300 sportolója mérkőzik meg egymással. A legjobb az egészben, hogy ezen a versenyen nincsenek vesztesek – legalábbis abban az értelemben, hogy magával a részvétellel mindenki csak nyerhet.

– Mindenki, aki itt van, az győztes, hiszen részese lehet egy lenyűgöző eseménynek egy csodálatos városban – mondta Motti Tichauer, az Európai Maccabi Szövetség elnöke azon a nemzetközi sajtótájékoztatón, amelyet a  15. Európai Maccabi Játékok első napja alkalmából rendeztek ma a budapesti Nemzetvédelmi Egyetem Ludovika campusán. A tájékoztatón Motti Tichaueren kívül részt vett Deutsch Tamás, az MTK elnöke, a Játékok védnöki testületének vezetője, Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke és  Jusztin Ádám, a Maccabi VAC elnöke, a Játékok szervező bizottságának vezetője.

Az Európai Maccabi Szövetség elnöke méltatta Deutsch Tamásnak és Jusztin Ádámnak a budapesti Maccabi játékok előkészítéséért és megszervezéséért az elmúlt években végzett munkáját, egyúttal megköszönte a magyar kormány, a fővárosi önkormányzat, a Mazsihisz, az MTK és a Maccabi VAC támogatását. Motti Tichauer hozzátette: a magyar fővárosban megrendezett 15. Európai Maccabi Játékok részvételi adatai imponálóan magasak, és – mint mondta – ennek következtében ezekben a napokban mintegy 5 ezer vendég érkezik Budapestre a világ minden tájáról.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke azt mondta: a rendezvény a magyarországi zsidó közösség számára szimbolikus értékkel bír, hiszen ez a multisportesemény öt kontinensre  elviszi a magyar zsidóság hírét. Az elnök a sportesemények mellett fölhívta a figyelmet a kulturális és vallási programokra is. Emlékeztetett rá, hogy a mai napon Orbán Viktor miniszterelnök fogadta a a játékok szervezőbizottságát, aminek apropóján Heisler András a köszönetét fejezte ki a Maccabi VAC és a magyar kormány felé. Hiszen – mint fogalmazott – kormánygarancia hiányában a játékok megrendezésére esély sem lehetett volna.

Jusztin Ádám, a Maccabi VAC elnöke, a Játékok szervező bizottságának vezetője a magyar csapat legfontosabb jellemzőit emelte ki. Elmondása szerint a Maccabin 16 sportágban 208 magyar sportoló indul – ebből 177 férfi és 31 nő –, de a teljes létszám edzőkkel, orvosokkal, más szakemberekkel együtt eléri a 250-et. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a magyarok szerinte legalább 30 éremre esélyesek. Előadásából kiderült az is: a játékok legfiatalabb sportolója egy 13 éves litván sakkozó, a legidősebb nevező pedig egy 81 éves amerikai bridzsjátékos.

Deutsch Tamás, az MTK elnöke, a Játékok védnöki testületének vezetője hangsúlyozta: ez a multisportesemény azt mutatja meg, hogy az életünkben mindig több az olyan dolog, ami összeköt, mint ami szétválaszt. Mint fogalmazott: barátságos, sportszerű, izgalmas, jókedvű és vidám Maccabit kívántak szervezni, s reményei szerint ez meg is valósul. Deutsch Tamás elmondta: minden idők legnagyobb Maccabi-játéka ez a mostani, amelyen 42 ország több mint 2300 sportolója és 500 önkéntes vesz részt. A legnagyobb létszámú csapat Németországból érkezett, és 297 főt számlál. A sportolók és kísérőik 27 ezer vendégéjszakát töltenek 7 szállodában, és a rendezvény ideje alatt 78 ezer adag kóser étel készül. Hozzátette: nagy megtiszteltetés, hogy a kedd esti megnyitó ünnepségen az Új Hidegkuti Nándor Stadionban Polgár Judit lobbantja fel a játékok lángját, és beszédet mond Áder János köztársasági elnök.

Kérdésre válaszolva elmondta: a rendezvényre a magyar kormány 4,9 milliárd forintot adott, a mintegy 5 milliárdos költségvetés kisebb részét a nevezési díjakból teremtették elő. Arra az újságírói kérdésre, hogy a budapesti Maccabi tapasztalatai alapján elvállalná-e egy budapesti olimpia megszervezésének feladatait, Deutsch Tamás lényegében azt felelte: először mindig a következő feladatra kell koncentrálni, s mivel az olimpia megrendezése nincs napirendben, erre a kérdésre legfeljebb a Teremtő tudja a választ.

A rendezvény szervezői azt kérik, hogy a sportesemények iránt érdeklődők minden nap látogassanak el a játékokat szervező EMG2019 honlapjára, ahol a legfrissebb információkkal állnak a közönség rendelkezésére.

Forrás mazzsihisz.hu Hetitv.com