A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta a 15. Maccabi Európa Játékok küldöttségét, Motti Tichauert, az Európai Maccabi Szövetség elnökét és Jack Terpinst, a Maccabi World Union alelnökét. A hétfőn kezdődött és augusztus 7-ig zajló budapesti Maccabi Európa Játékok minden idők legnagyobb magyarországi multisport rendezvénye, amelyre 42 országból 3000 résztvevő érkezik, köztük 2300 versenyző. Ez rekordrészvételnek számít az esemény kilencvenéves történetében. A Karmelita kolostorban folytatott megbeszélésen – amelyen részt vett Deutsch Tamás, az MTK elnöke, Deutsch Péter, az MTK ügyvezető elnöke, Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetség elnöke és Jusztin Ádám, a Maccabi VAC Hungary elnöke is – elhangzott: a Maccabi Európa Játékok több mint egy sportesemény, Európa legnagyobb zsidó kulturális, közösségi és vallási rendezvénye is egyben.

Kilencmilliárd forint értékben, újabb négy pályázati felhívást tesz közzé a kormány a Magyar falu programban – közölte Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Elmondta: két pályázati felhívást egyházi és önkormányzati fenntartású temetők fejlesztésére írtak ki, erre a célra hárommilliárd forint áll majd rendelkezésre. Emellett – folytatta – szintén három-három milliárd forint értékben pályázhatnak települések óvodaudvarok fejlesztésére, illetve közterület karbantartási eszközök beszerzésére. Az augusztusban induló négy felhívásra az 5 ezer lélekszám alatti kistelepülések pályázatait várják, a temetők fejlesztése esetében pedig a helyi egyházközségek is pályázhatnak – ismertette.

A jövő évi költségvetés módosítására szólított fel a Demokratikus Koalíció (DK) frakcióvezető-helyettese, hogy több pénz jusson az oktatásra, az egészségügyre és a nyugdíjakra. Arató Gergely azt mondta: a kormányzati propaganda dicshimnuszokat zeng arról, hogy minden területre több jut a Fidesz kilencéves kormányzása után. A számok azonban makacs dolgok – jelentette ki, azt hangsúlyozva, hogy 2010 óta 31 százalékról 25 százalék alá csökkentek a jóléti kiadások. Ez egyaránt érintette az oktatást, az egészségügyet és a nyugdíjakat – folytatta -, a Fidesz kormányzásának legnagyobb veszteseiként említve ezeket a területeket.

Magyarországon nyolcszázezer ember alkoholbeteg, tehát szinte minden családra jut egy – közölte Zacher Gábor toxikológus. A szakember azt mondta, tiszta szeszben kifejezve (96 százalékos alkohol) fejenként átlagosan 14 liter alkoholt isznak a magyarok egy évben, és évente harmincezren halnak meg valamilyen alkohol okozta megbetegedésben.  Magyarországon a kábítószer nem okoz akkora gondot, mint az alkohol: húszezer kábítószerfüggő van, kábítószer okozta megbetegedésben pedig évente negyvenen halnak meg – ismertette. Úgy gondolja, ez azért van, mert a kábítószerről többet beszélnek, az alkoholproblémákról viszont alig. Javaslata szerint Magyarországra kellene egy alkoholfogyasztással kapcsolatos stratégia, amely egy felmérésből és egy jövőképből áll

 

Törvénysértő volt az alsóbb fokú bíróságok döntése, hogy óvadékot engedélyezett a 28 halálos áldozatot követelő dunai hajóbaleset miatt meggyanúsított hajóskapitány ügyében – mondta ki a Kúria elvi jellegű határozatában. A konkrét ügyben a kényszerintézkedés változatlan maradt. Május 29-én a Hableány sétahajó a Margit híd közelében összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval és elsüllyedt. A Hableányon 33 koreai turista és a kéttagú magyar személyzet utazott, és csak hét embert sikerült kimenteni közülük. Az ügyben vízi közlekedés – halálos tömegszerencsétlenséget okozó – gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt indult büntetőeljárás a Viking Sigyn kapitánya ellen. Az alsóbb fokú bíróságok úgy döntöttek, hogy a gyanúsított 15 millió forintos óvadék ellenében Budapestre kiterjedő bűnügyi felügyelet hatálya alá kerül, nyomkövetőt kell viselnie, és hetente kétszer köteles jelentkezni a nyomozóhatóságon. Ezután kérte a legfőbb ügyész a Kúriát, hogy mondja ki: törvénysértő a bíróságok kényszerintézkedéssel kapcsolatos döntése.

 

Külföld:

 

A brit külügyminiszter kizártnak nevezte, hogy Nagy-Britannia a Hormuzi-szorosban az iráni Forradalmi Gárda által lefoglalt brit tartályhajó elengedéséért cserébe visszaszolgáltassa a korábban Gibraltárnál lefoglalt iráni tankert. Dominic Raab kijelentette, nem lesz „quid pro quo” megoldása a helyzetnek, azaz kormánya nem hajlandó egyenrangúként kezelni a két különböző esetet. Az iráni vezetés a múlt héten tett utalást a két ország közötti lehetséges cserére, amelynek értelmében Irán elengedte volna a brit lobogó alatt közlekedő Stena Impero nevű hajót, amennyiben Nagy-Britannia beleegyezett volna, hogy elengedi a július elején a brit királyi tengerészgyalogság által Gibraltárnál lefoglalt Grace 1 iráni tankert.

 

Az ukrán nyelvpolitika sérti a kisebbségi jogokat, és beemeli diszkrimináció elemeit – jelentette ki Lamberto Zannier, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosa. Zannier felhívja a figyelmet arra, hogy az általa vezetett főbiztosság foglalkozik kisebbségi oktatási és a nyelvhasználati kérdésekkel egyaránt. Ma a problémák egyikét jelenti az Európa Tanács ajánlásainak elfogadása. Példaként hozta fel azt, hogy az ukrán nyelvtörvény különválasztja az Európai Unió nyelveit a többi nyelvtől, ami arról árulkodik, hogy Kijev nem egyforma politikát folytat különféle kisebbségek irányában, beemelve ezzel a diszkrimináció elemeit. Zannier azt mondja, hogy a főbiztosság az ukrán nyelvtörvény elfogadása előtt konzultációkat folytatott az ukrán parlamenti bizottságokkal, és most is foglalkozik egyes „torzítások” kijavításával az elfogadott törvényben.

 

„Bárki, aki Izrael oldalán áll, tudja meg mindenki, mi ellenük vagyunk,” mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök. Erdogan megjegyzései a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja vezető tartományi tisztviselői előtt hangzottak el Ankarában. Nem hagyjuk csendben jóvá az állami terrort, amit Izrael szemmel láthatóan Palesztinában végez,” mondta Erdogan. A török elnök hangsúlyozta, hogy országa továbbra is támogatni  fogja a palesztin ügyet, függetlenül az aláására tett erőfeszítéseknek, elsősorban az izraeli rezsim támogatói részéről. Erdogan nyilatkozatát megelőzően Izrael múlt hét hétfőn megkezdte az illegális arab otthonok lerombolását Jeruzsálem peremén. Az intézkedést számos ország és nemzetközi szervezet, köztük Franciaország, Jordánia, Katar, az EU és az ENSZ is elítélte.

 

Rálőttek egy zsidó férfire egy miami zsinagóga előtt. A 69 éves Yosef Noach ben Leah Tzivyah-ra egy arra elhaladó autóból hat lövést adtak le a Young Israel of North Miami Beach zsinagóga előtt, ahol a délutáni ima megkezdésére várt.  Egy azonosítatlan járműből ismeretlen tettesek az ablakon át tüzelve célba vették a zsinagóga előtt békésen várakozó ortodox férfit. Az áldozatot négy golyó találta el a lábán, amit a helyszínen önkéntesek láttak el, majd kórházba szállították, ahol stabilizálták az állapotát. North Miami Beach rendőrsége egy sötét színű Camaro vagy Impala típusú autó után indított hajtóvadászatot. A helyi média szerint a rendőrnyomozók a támadást „lehetséges” antiszemita gyűlölet bűncselekményként kezelik A Jewish Agency igazgatósági tagja, Isaac Herzog felvette a kapcsolatot a helyi zsidó közösség vezetőivel, és a hozzá beérkezett információk alapján arra hajlik, az incidens mögött antiszemita motiváció húzódhat.

 

A legfrissebb közvélemény-kutatások változatlanul azt jelzik, hogy Avigdor Liberman nélkül ismét kudarcba fulladhat Benjamin Netanjahu szeptemberi kormányalakítási kísérlete. A felmérések ugyan a választók jelenlegi politikai hangulatát tükrözik, a számokból azonban arra lehetett következtetni, hogy amennyiben mindkét oldalon nem történnek jelentős összevonások, a szeptemberi választásokig akár több neves párt is a kiesés szélére sodródhat. A jobboldali pártok vallásos-cionista unióját vezető Rafi Peretz néhány nappal a szeptemberi pártlisták végső leadási határideje előtt hasonló patthelyzetben találta magát, mint az áprilisi választások előtt. Mindkét sorsdöntő pillanatban a kiesés szélére sodródott pártjának megmentésére, elveit feladva szövetséget kellett kötnie az életben maradásért.  Most pedig, az ortodox rabbiközösség — és állítólag a miniszterelnök — határozott javaslata ellenére hajlandóságot mutatott vezetői pozíciója átadására Ajelet Sakednek, azért hogy a választásokig az Új Jobb párttal szövetségbe tömörülhessen a vallásos jobboldali blokk.

 

Gazdaság:

 

A Brit Iparszövetség (CBI) figyelmeztette Boris Johnson új brit miniszterelnök kormányát, hogy sem az Egyesült Királyság, sem az Európai Unió nincs felkészülve arra, hogy október 31-én, a Brexit jelenleg érvényes határnapján megállapodás nélkül szűnjön meg a brit európai uniós tagság. A szövetség ugyan üdvözölte a brit kormány által tett előkészületeket, de hangsúlyozta, hogy a Brexit egyes következményeit – a kilépés példa nélküli jellege miatt – nem lehet enyhíteni. Állásfoglalásában a Brit Iparszövetség a megállapodás nélküli Brexit várható legsúlyosabb következményeinek enyhítésére szolgál tanácsokkal, amelyeket a brit kormány, az Európai Bizottság, az európai uniós tagországok és a vállalatok által készített tervek összesítése alapján állított össze. „Noha a vállalatok már így is milliárdokat költöttek a megállapodás nélküli kilépésre való felkészülésre, még mindig gátolják őket a homályos útmutatások és menetrendek, a költségek és a Brexit sokrétűsége” – fogalmazott a CBI.

Időjárás:

Hazánkban kedden délelőtt napos időre készülhetünk, csapadék nem várható. Délután a többórás napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, ezekből főként északkeleten alakulhat ki futó zápor, néhol zivatar. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 16, 21 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul. Késő este 21, 27 fok lesz. Kedden nem érvényesül fronthatás, kedvező lesz a humánmeteorológiai helyzet. A fokozottan érzékenyek körében azonban kisebb alvásproblémák jelentkezhetnek, illetve az arra hajlamosak enyhébb vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Estétől fokozódik a migrénhajlam, illetve napközben átmenetileg ingerlékenyebbek, nyugtalanabbak lehetünk a megszokottnál. A hőérzet ingadozó, a szél kissé rontja, míg a napsütés hatására magasabb lehet a mért értékeknél. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.