Tusványoson a gondolatok szabad áramlása biztosított

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában értékelte a harmincadik Bálványosi Nyári Szabadegyetemet, de szóba került még a ma megnyíló Maccabi Európa Játékok is.

Tusványoson a gondolatok szabad áramlása biztosított

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában értékelte a harmincadik Bálványosi Nyári Szabadegyetemet, de szóba került még a ma megnyíló Maccabi Európa Játékok is.

A harmincadik alkalommal megrendezett Bálványosi Nyári Szabadegyetemről azt mondta el a politikus, hogy nagyon jól sikerült rendezvény volt, amiben az is különleges, hogy egyszerre szabadegyetem és egyszerre egy kulturális fesztivál is. Sok fiatal fordult meg a fesztiválon, az előadásokon és természetesen az esti koncerteken is. Bajkai István szerint azért is jó volt ez az esemény, mert itt azok is megfordulnak, akiknek egyébként a nézetei eltérnek a Fideszétől, példaként hozta fel Schiffer Andrást, az LMP volt társelnökét, aki egy színvonalas vitán vett részt Gulyás Gergely kancelláriaminiszterrel, azaz elmondható, Tusványoson a gondolatok szabad áramlása biztosított.

Persze az is igaz, hogy a különböző panelbeszélgetéseken kormánypárti politikusok, gondolkodók voltak többen, de ettől a képviselő szerint egyáltalán nem volt belterjes az egész, de az nem tagadható, Tusványos alapirányzata a kereszténydemokrácia. Olyan kérdésekben, mint a nemzet megmaradása, az ország, Budapest fejlődése, a társadalom gondjai, tudtak őszintén beszélgetni, beszélni az előadók. Ugyanakkor az is fon tos volt – tette hozzá Bajkai István, hogy a Tuisványoson megjelent kiemelt kormányzati szereplőknek, minisztereknek a hallgatóság, a megjelent fiatalok közvetlenül tehessenek fel kérdéseket, például az európai és a magyar gazdaság állapotáról, azaz nem egyoldalú kinyilatkoztatások hangzottak el, hanem valódi párbeszéd, valódi kérdezz-felelek program folyt.

A politikus beszélt arról is, hogy idén is, mint eddig minden alkalommal, a legtöbben a miniszterelnök beszédét hallgatták végig, aki az előadása után a neki írásban feltett kérdésekre is válaszolt. Bajkai István hozzátette, voltak köztük erős kérdések is, mint a külhoni magyarság összefogása, a magyar pártok rivalizálása kapcsán.

A képviselő is értékelte a KDNP frakcióvezetőjének nemrégiben kifejtett gondoltát, mely szerint a kereszténydemokraták egy zöldfordulatot kívánnak venni. Véleménye szerint a zöldebb gondolkodás hasznos, ami nem áll messze a konzervatív gondolkodástól, melynek az alapja éppen az értékek megőrzése, ezek közül pedig az élet megőrzése a legkiemelkedőbb. Nem szabad elfeledni – tette hozzá a kormánypárti politikus, a konzervatív állameszménybe, értékrendbe beletartozik az a gondolat, amit a zöldek szeretnének kisajátítani. Minden ellenkező véleménnyel szemben pont nem a konzervatívok azok, akik a környezettel szemben az ipart támogatják, hiszen éppen az a céljuk, hogy megőrizzék a Földet olyannak, amilyen és így átadni az utódoknak. Ezt hangsúlyozta Bajkai István az egyik tusványosi panelbeszélgetésen, felidézve egy régi mondást, mely szerint az ember, ha már az utolsó gyümölcsöt is leszedte a fáról, az utolsó halat is kifogta a folyóból, hogy a pénz nem ehető.

Bajkai István kérdésre válaszolva elmondta, valóban még a tavalyi országgyűlési választás kampányában tett ígéretet arra, hogy a társasházi törvény módosításával kapcsolatban lépéseket tesz. Hozzátette, a törvénymódosítás előkészítése jogi szempontból már megtörtént, most a kormányzati egyeztetés zajlik, ez nem fog sokáig tartani, hiszen fontos kérdésről van szó, persze most az önkormányzati választásra való felkészülés sok időt vesz el. Megjegyezte azt is, a fővárosról szóló tusványosi panelbeszélgetésen rá is kérdeztek a törvénymódosításra, itt egyébként több kormánypárti városvezetővel vett részt, minden érintett egyetértett a törvénymódosítás fontosságával, ahogy abban is, tenni kell valamit az Airbnb-s lakáskiadással is.

A kormánypárti politikus is ott volt a hétfő esti fogadáson, amelyet a Maccabi Európa Játékok megnyitója előtt tartottak, Bajkai István megjegyezte, itt is látszott, milyen sokan vannak, akik közösen, egy célért dolgoznak. Ahogy azt is fontosnak tartotta, a Maccabi Európa Játékoknak Magyarországra, a térségbe való érkezésének van egy fontos erkölcsi mondanivalója, ez pedig az a felértékelődött szerepe az országnak, Budapestnek, a zsidó-magyar együttélést illetően. Arról nem beszélve – és ezt a hétfő esti fogadáson többen is kiemelték -, hogy Magyarország, a főváros egy olyan hely, ahol ezt a játékot biztonságban lehet megrendezni, ahol a zsidó sportolók jól érzik magukat, ahova a remények szerint örömmel jönnek majd vissza. Ez a biztonság mutatja meg azt is, mennyire is van jelenleg egy igazi reneszánsza a zsidó kultúrának Magyarországon. A Maccabi Európa Játékok megnyitója előtti fogadáson Bajkai István szerint öröm volt hallani azoknak a nagyszerű zsidó sportolók nevét, akik nagyon sokat tettek a magyar sport hírnevéért.