Ez egy zsidó rendezvény, ám olyan, amit Magyarország szervez

Ez egy zsidó rendezvény, ám olyan, amit Magyarország szervez

György Bence, a Maccabi Európa Játékok kommunikációs vezetője beszélt a rendezvény jelenlegi állásáról, valamint arról is, hogy mi is fog majd épülni Zuglóban.

György Bence beszámolt arról, hogy a Maccabi Európa Játékok megnyitó ünnepségére megkezdődött a jegyek árusítása, az ünnepi eseményen természetesen ott lesznek a versenyzők, a vendégek, de várják az érdeklődőket is, akik az emg2019.hu oldalon vehetik meg a jegyeket.

A verseny szervezői még mindig várják az önkéntesek jelentkezését a játékokra, de a toborzó kampány már véget ért. Az önkéntesek felkészítésére júniusban kerül sor. A játékokra már a sportolók jelentkezése is lezárult, a vége3leges létszámról a jövő héten tartanak a szervezők sajtótájékoztatót, de azt már lehet tudni, hogy több mint kétezren jelentkeztek a Maccabi Európa Játékokra, megközelítőleg negyven országból, ez utóbbi szám rekordot jelent a játékok történetében.

György Bence a versenyről elmondta, a Maccabi Játékok, akár csak az olimpiák, egy fantasztikus élményt jelentenek minden résztvevőnek, hiszen több ezren vesznek rajta részt, több ezer szurkoló előtt. Arról nem is beszélve, hogy minden este egy közösségi térben gyűlnek össze a versenyzők, a kísérők, ahol más kiegészítő programok is zajlanak. Ez egy hatalmas dzsembori, ahol hasonló érdeklődésű, habitusú emberek jönnek össze.

A Maccabi Játékok egy közösségi sportrendezvény, ami félig amatőr, félig profi, sok profi sportoló is elindul, például az izraeli Maccabi vízilabda válogatott egyben az izraeli nemzeti válogatott is egyben. De Dániából, Franciaországból, az Egyesült Államokból is jönnek olyanok, akik válogatott sportolók is. Persze a játékok szervezői figyelnek arra is, hogy egyből ne kelljen egy teljesen amatőr sportolónak egy profival megmérkőznie.

György Bence beszélt arról is, hogy a kormány támogatásával Zuglóban épülhet majd meg az a zsidó sport- és rendezvényközpont, ami sokat jelenthet majd a magyarországi zsidó közösségnek. Kérdésre válaszolva azt tette hozzá, ennek a felépülte nem fogja befolyásolni, hogy Magyarország ismételten rendezhessen Maccabi Európa Játékokat a jövőben, ám pont a mostani játékok is arra ösztönözték a kormányt, hogy szükség van erre a sportintézményre. Ha megépül, akkor a Maccabi VAC egy valódi sportegyesületként működni a későbbiek során, akár több száz sportolót is magához vonva. De ez a közösségi sportkomplexum arra is alkalmas lesz majd, hogy más eseményeket, esküvőket, koncerteket is lehet majd itt rendezni. Eddig – és ez nagyon is fontos – a zsinagógák és a fesztiválok tartották és tartják össze a zsidó közösségeket, a sportkomplexum felépültével egy olyan közösségi tér jön létre, ami sokkal tágabb értelemben is tudja a magyarországi zsidóságot szolgálni.

 

Az interjú a 2019. május 24-i Halljad Izrael! adásában elhangzó  beszélgetés szerkesztett változata.