A BZSH nem egy nagyvállalat, hanem egy hitközség

A BZSH nem egy nagyvállalat, hanem egy hitközség

Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke beszélt elképzeléseiről, a fővárosi közösség és a Mazsihisz kapcsolatáról.

A BZSH új elnöke elmondta, ő maga több zsinagógába is eljár, ezek közül is a legfontosabb a Nagyfuvaros utcai zsinagóga, ahova születése óta tagja a közösségnek, majd amikor az ottani főrabbit, Salgó Lászlót áthelyezték a Dohány utcai zsinagógába, akkor követte oda őt a családjával. Mindezek mellett még a Bethlen térre, a Dózsa György úti körzetbe is elmegy.

Mester Tamás kereskedelmi, üzleti tanulmányokat folytatott, de hozzátette, a budapesti zsidó életet nem úgy tekinti, mint egy kereskedelmi egységet. A BZSH nem egy nagyvállalat, hanem egy hitközség, ezért ennek megfelelően kell a működését is nézni.

A BZSH jövőjét illetően az elnök elmondta, a szervezet anyagilag biztonságban van, szerencsére a korábbi vezetők sem szórták a pénzt. A hitközség működését illetően arról beszélt Mester Tamás, nagyobb hangsúlyt szeretne fektetni az oktatásra, legyen szó a bölcsődéről, óvodáról, a Scheiber iskoláról és a nemrégiben elindult szakgimnáziumról. Ez utóbbi kivételével az intézményekben a vallási élet alapjainak az elsajátítására lehetne jobban fókuszálni az elnök szerint, hiszen szükség van a jövő generációjában is azokra, akik meggyőződésből járnak el a zsinagógákba. Persze ez nem jelenti azt, hogy baj lenne azokkal, akik batlenek, azaz pénzt kapnak azért, hogy eljárjanak imádkozni, mert ez is egyfajta adakozás feléjük – emelte ki Mester Tamás.

Az elnök fontosnak tartotta elmondani, a BZSH az ernyőszervezet, a Mazsihiszen belül képzeli el a jövőben is a tevékenységét, többek között erről is beszélgetett egy hosszabb tárgyaláson a Mazsihisz régi-új elnökével, Heisler Andrással, amelyet konstruktívnak ítélt Mester Tamás. Mint megjegyezte, az hangzott el a Mazsihisz elnökétől, hogy nem győztesekre, hanem sikeres jövőt építőkre van szükség, amivel mindenképpen együtt tudott érteni a budapesti közösség vezetője.

 

Az interjú a 2019. május 24-i Halljad Izrael! adásában elhangzó beszélgetés szerkesztett változata.