Az igazság kimondása inkább tiszteletet érdemel

 

Az igazság kimondása inkább tiszteletet érdemel

Hollik István kormányszóvivő a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a mai kormányülésről, a március 15-i központi ünnepségről, de szóba került az EPP csúcsjelöltjének az ultimátuma is.

A kor4mányszóvivő tájékoztatott arról, hogy a kormány egy Európai Uniós tematikájú ülést tart a mai nap folyamán, szóba kerül a Brexit, az Európai Bizottság jogi szolgálatának az a dokumentuma, amiben olyan megfogalmazások vannak, amikkel Magyarország nem tud egyetérteni. Az szerepel ebben, hogy az ENSZ migrációs paktumát hatályossá kell tenni az EU-ban, annak ellenére, hogy több uniós tagállam is kilépett ebből a paktumból. A magyar kormány szerint egész egyszerűen ezt le kell venni a napirendről, hiszen nem lehet kötelezővé tenni olyasmit, amit több tagállam is elutasít.

Hollik István szerint a kormány nagyon reméli, hogy az Európai Bizottság másra már nem készül, az eddigi bevándorlást támogató terveit ismerik, amelyeket a kormány meg akar akadályozni.

Bár most nem belpolitikai témákat tárgyal a kormány, de arra a kérdésre, hogy mikorra várható a családvédelmi akcióterv pontjaiból parlamenti döntés, a politikus elmondta, a legfontosabb törvénymódosítást a kormány az EP választás miatti törvényhozási szünet előtt elfogadtatni, azaz április közepéig.

Hollik István beszélt a március 15-i központi ünnepségről, reggel 9-kor kezdődik az ünnepség a zászlófelvonással a Parlament előtt, innen indul a menet a Múzeum-kertbe, ahol fél 11-kor folytatódik az ünnepség. Itt köszönti majd az emlékezőket Morawiecki lengyel miniszterelnök, majd utána Orbán Viktor kormányfő mond ünnepi beszédet. Ezek után családi programok sokasága veszi kezdetét itt, de ugyanilyen események lesznek egész nap a budai Várban.

Arra a kérdésre, hogy Manfred Weber, az EPP csúcsjelöltje is jelen lesz-e a megemlékezésen, a kormányszóvivő nem tudott válaszolni, azt azonban hozzátette, ez egy olyan megbeszélés lesz, ahol a magyar kormányfő csak megerősíteni tudja álláspontját, ez a mostani helyzet, a Fidesz EPP-n belüli maradása, kizárása a bevándorlásról szól, Magyarország nem kíván engedni egy jottányit sem. A kifogásolt plakátokkal, az arra érkezett néppárti véleményekkel kapcsolatban azt mondta el a politikus, barátok között, családon belül nem szokás ultimátumokat adni, az igazság kimondásáért pedig nem bocsánatot kell kérni, inkább ez tiszteletet érdemel. Hollik István a Weber által elmondott ultimátumról azt nyilatkozta, nevetséges, hogy a Soros egyetem megléte lenne a kereszténydemokrácia egyik záloga. Hozzátette azt is, a határkerítés megépítésekor néppárti politikusok kritizálták Orbán Viktort, azt akkor meg lehetett tenni, de a mostani kritikát pedig elutasítják az EPP-n belül.

Arra a kérdésre, hogy az EPP csúcsjelöltjének nem lenne-e szükséges a fideszes EP képviselők szavazatára, a kormányszóvivő megjegyezte, ez harmadlagos kérdés, mert teljesen mindegy, hogy a Néppárton belül vagy kívül lesz a Fidesz-KDNP szövetség, így is nagy valószínűséggel Manfred Webert fogják támogatni az Európai Bizottság elnökének.

Arra a felvetésre, hogy nem alkalmaznak-e a német politikusok kettős beszédet, hiszen a CDU elnöke azt nyilatkozta, hogy több tiszteletet érdemelnek a közép-európai vélemények, közben az EPP csúcsjelöltje ultimátumot fogalmazott meg, a kormányszóvivő elmondta, sokat számít, hogy ki kinek akar megfelelni, a CDU elnöke a németeknek, míg Weber pedig a liberális sajtó mainstreamjének akar megfelelni Brüsszelben. Egy biztos, Németország Magyarország számára politikailag, gazdaságilag is stratégiai partner, Hollik István szerint amennyiben vége lesz a mostani kampányhevületnek, ez újra látszódni fog.

A hazai ügyekre visszatérve, londoni elemzők szerint gazdasági növekedést hozhat a kormány családvédelmi akcióterve, a kormányszóvivő szerint ezzel a programmal nem elsősorban ez a kormány célja, persze a gazdaság növekedésére szükség van, hiszen a kormány kétszer akkora növekedést vár, mint az uniós átlag, hogy folytatni tudják a terveket. A családvédelmi akcióterv célja az, hogy aki gyermeket szeretne vállalni, az vállaljon is, ne legyen előttük semmilyen akadály. A felmérések azt mutatják, a fiatal párok több gyermeket szeretnének, mint amennyi megszületik, a kormány a szándék és a megvalósítás közötti különbséget akarja csökkenteni a terveivel.

Az egyik napilap vezércikke szerint nincs ember az egészségügyben, erre a kormányszóvivő azt felelte, 2010-ben 33 ezer, ma már majdnem 40 ezer orvos dolgozik itthon.

Ugyancsak ebben a lapban azt jelentették, hogy a NATO varsói rendezvényén migránsozás folyt, erre azt válaszolta Hollik István, hogy bármilyen rendezvény van, ahol a V4-ek vezetői megjelennek, ott nem lehet nem beszélni a bevándorlás kérdéséről, hiszen ez az ügy jelenleg a legfontosabb Európában és ez így marad még évtizedeken keresztül.