Németh Szilárd: az Európai Néppárton kívül is van élet

Németh Szilárd: az Európai Néppárton kívül is van élet

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a Fidesz alelnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a Magyar Honvédségről, az Európai Néppárttal folytatott vitáról, arról, hogy sok jelenlegi problémára adhatnak az emberek választ május 26-án.

Németh Szilárd elkísérte a miniszterelnököt Varsóba, ahol a NATO-hoz való csatlakozás huszadik évfordulóját ünnepelték meg. Az eseményen megtekintették a lengyel hadsereg bemutatóját, ahol a régi és az új fegyverek is bemutatásra kerültek, az államtitkár szerint a látottak alapján elmondható, a lengyel hadsereg egy erős, ütőképes képet állított ki magáról.

Ami a magyar honvédség fejlesztését illeti, a politikus leszögezte, a Zrínyi 2026 program az utóbbi évtizedek legerősebb haderőfejlesztési programja, ennek egy fontos eleme a magyar fegyvergyártás, a hazai honvédelmi ipar felépítése, pontosabban újbóli felépítése. Ezzel kapcsolatban azt jegyezte meg Németh Szilárd, hogy 2010-be egyetlen hazai gyártású töltény sem volt a Honvédség kezében, addigra szűnt meg teljesen a magyar fegyvergyártás, ami még egykor exportra is szállított különböző fegyvereket, eszközöket. A politikus szerint ez azért következett be, mert akkor azt fogadták el tévesen, hogy ha netalán valami baj fenyegeti az országot, akkor majd a NATO jön megvédeni minket.

A 2010 utáni kormányok már ezt az egészet újragondolták, újra kívánják építeni a magyar hadiipart, ennek első része a csehekkel közösen létrehozott üzem, ahol még jelenleg összeszerelés zajlik, de még ebben a félévben beindul a gyártás is. Az itt gyártott kézifegyverekkel nem csak a Magyar Honvédséget, a rendőrséget, a fegyveres szerveket szerelik fel, hanem utána még exportra is gyártanak majd. Mindezek mellett a kormány, a Magyar Honvédség vezetői arra készülnek, hogy a hazai legyen a környék, a régió legmodernebb, legerősebb hadserege.

Arra a kérdésre, hogy a kormánypárt végül tagja marad-e az Európai Néppártnak, a Fidesz alelnöke azt felelte, nem ez a fő kérdés, hanem az, mi lesz május 26-a után, azaz a bevándorlást támogató politikusok maradnak-e Brüsszelben és az EPP-ben a vezető szerepekben vagy pedig azok, akik ezzel ellenkező állásponton vannak. Németh Szilárd hozzátette, az Európai Néppárton kívül is van élet. A magyar kormány, a Fidesz egy dologban biztosan nem enged, ez pedig a bevándorlás, mert nem kívánják Magyarországot bevándorlóországgá, Európát pedig bevándorló kontinenssé tenni.

Arra a felvetésre, hogy mennyiben tudja a saját álláspontját érvényesíteni a Fidesz az EPP-n belül, a politikus elmondta, a Néppárton belül szeretnének maradni, most mindenki érdekeseket mond, de ezt a kampány részeként kell betudni. A napokban érkezik az Európai Néppárt csúcsjelöltje, hogy tárgyaljon Orbán Viktorral. A plakátkampány nem azért vesz fordulatot – Németh Szilárd szerint, mert ezt kérték többen is, hanem ez a kormány tájékoztatási akciójának a része. Hozzátette, a plakátokon egyértelmű az üzenet, az embereknek tudnia kell, mire készülnek a brüsszeli bürokraták, ki is áll Juncker mögött, erről kell beszélni május 26-án. Véleménye szerint most az tapasztalható, mintha kiiktatták volna az európai embereket, a választópolgárokat, ezzel ellentétben a magyar kormány kíváncsi az emberek véleményére, ezért osztja meg velük azokat a terveket, amelyeket jelenleg a bevándorlás kapcsán szeretne Brüsszel átnyomni. Példának hozta fel a politikus az ENSZ migrációs csomagját, amelyet egyébként kilenc EU tagország is elutasított, ahol mást mondanak, mint amiket leírnak.

Ebben a küzdelemben is, ahogy a NATO-ban való részvételben is, a V4-es országok egységesek. Erre szükség van, mert az államtitkár szerint jelenleg Európa biztonsága igen törékeny lábakon áll, ennek kivédésére számít Magyarország erre a szövetségre, hiszen az együtt csatlakozott országok, a V4-ek szorosabbra fűzik a kapcsolataikat ezen a téren is, hiszen ennek történelmi hagyományai vannak. A mostani lengyelországi találkozón is kiemelték, a NATO alapvető fontosságú szervezet, de a saját biztonságáért minden ország saját maga a felelős, ahogy aV4-es is magukért.

Arra a kérdésre, hogy ha vannak erős nemzeti hadseregek, van a NATO, akkor mi szükség van egy erős európai hadseregre, az államtitkár elmondta, új idők vannak, hiszen az amerikai elnök is elmondta, nem kívánják a saját hadseregüket teljes egészében Európa biztonságáért hadrendbe állítani, Európának saját magát meg kell tudni védeni, de jelenleg éppen attól gyenge, hogy nem tudja elhatározni saját magát. Erre a kérdésre is az emberek válaszolhatnak majd május 26-án, tette hozzá a politikus. Már azért is, mert véleménye szerint az EU jelenleg fel kívánja számolni a nemzeti határvédelmet, egy ügynökséget létrehozva.