A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Az amerikai külügyminiszter jövő heti látogatása bizonyítja, hogy Magyarország megbízható NATO-szövetséges – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A politikus azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy John Bolton amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó Twitter-oldalán bejelentette: Budapestre látogat a jövő héten az amerikai diplomácia vezetője, Mike Pompeo. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke azt mondta, hogy hétfőn lesz a találkozó. Szijjártó Péter kifejtette: Magyarország és az Egyesült Államok politikai kapcsolatai a republikánus adminisztráció hivatalba lépése óta folyamatosan javulnak. „Mára el lehet mondani, hogy a politikai kapcsolatrendszerünk is lassan eléri a gazdasági és védelmi együttműködés szintjét” – fogalmazott. Úgy látja, ennek egyértelmű jele, hogy nyolc év után újra Magyarországra látogat az Egyesült Államok külügyminisztere.

 

Nem közös értékalapon, nem közös múlt alapon, hanem az orbáni rendszer megdöntéséhez szükséges közös front kialakításában keresi az MSZP az együttműködést a többi ellenzéki párttal – emelte ki Ujhelyi István, hozzátéve: néhány héttel ezelőtt még perben állt a Jobbik elnökével. Sneider Tamás öt évvel ezelőtt ugyanis beperelte a szocialista képviselőt azon kijelentéséért, miszerint ilyen múlttal rendelkező politikus nem lehet a magyar országgyűlés alelnöke.    „Értem és érzem a felelősségét annak, hogy kikkel és milyen mozgalmakkal, milyen politikusokkal lépünk együtt vagy emelünk fel zászlót” – jegyezte meg az EP-képviselő. A szocialista politikus hangsúlyozta: nem a közös listáról tárgyaltak a Jobbikkal. Hozzátette: ezeket az egyeztetéseket ő vezette. A tárgyalásokon arra hívta fel a figyelmet, hogy nem maradhat olyan szavazókör, ahol nincs ellenzéki delegált a szavazatszámláló bizottságban, mert szerinte „a Fidesz el fogja csalni a választásokat”. Szerinte ebben az ügyben akkor is szükséges technikai együttműködés, „ha soha nem leszek egy közös mozgalomban Sneider Tamással, mert annyira mást gondolunk a világról, és annyira más a politikai ízlésünk”.

 

Székesfehérvár a magyar katonák fővárosa lesz, miután a Magyar Honvédség Parancsnoksága, vagyis a honvédség szakmai irányítása odaköltözik – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter. Benkő rámutatott: keveset érnek a jól képzett katonák és a modern felszerelések, ha a vezetési módszerek elavultak. Ezért változott a honvédelmi törvény, és január elsejétől korszerű, a kihívásoknak megfelelő, felsőszintű stratégiai vezetést hoztak létre – mondta. Benkő Tibor emlékeztetett, korábban a miniszter irányította és vezette a Magyar Honvédséget, ám a katonai szervezetek szakmai vezetését nem politikai vezetőnek kell ellátnia, hanem az új szervezet parancsnokának, Korom Ferenc altábornagynak.

 

Nacsa Lőrinc, a KDNP országgyűlési képviselője, a párt szóvivője a Heti TV Pirkadat Extra című műsorában a megjelent napilapok cikkeihez fűzött kommentárt.

 

A politikus a Magyar Nemzet újbóli elindulása kapcsán megjegyezte, mindenképpen örömteli, hogy a Pethő Sándor által alapított lap visszatért a polgári oldalra. Hozzátette, ő maga azt várja, hogy ez az újság is megjelentesse a polgári, nemzeti, konzervatív oldalon a véleménycikkeket, fogalmazzanak meg építő kritikát a kormánnyal szemben.  A szóvivő beszélt arról, hogy látható a Jobbik háza táján egyfajta káosz, hozzátéve azt is, az nagyon szomorú, ha egy párt feladja az identitását és elmegy egy teljesen más irányba. Természetesen a szélsőséges cselekményeket, mondatokat, gondolatokat minden alkalommal el kell utasítani, erre fel is kell hívni a közvélemény figyelmét, ezt a Fidesz-KDNP rendszeresen meg is tette.  A kormánypárti képviselő emlékeztetett arra, az esetre, amikor a Jobbik jelenlegi frakcióvezetője még listázásról beszélt a Parlamentben, aminek a hatására tízezrek mentek tüntetni, ahol az összes demokratikus párt politikusa megszólalt, amikor nemzetközi tiltakozást váltott ki ez a gyalázatos eset. Ma pedig, amikor az derül ki, hogy ennek a pártnak a politikája fikarcnyit sem változott meg, az ellenzéki pártok mindezt a Jobbik belügyének tekintik.

Magyarországon zéró tolerancia van érvényben, az összes uszító cselekménnyel szemben feljelentést kell tenni, a hatóságoknak meg el kell járniuk – tette hozzá a szóvivő. Elfogadhatatlan, hogy a magyar parlamentben van egy olyan párt, amelyiknek a képviselői ilyen hangokat ütnek meg.

A szóvivő reagált a  a kormányzati médiaalapítvány elnökének a lemondására is.  A hírre Nacsa Lőrinc azt jegyezte meg, Varga István a megjegyzésével alapjában véve azokat az újságírókat támadta meg, akiknek a lapjai pont ebben az alapítványban vannak. A szóvivő azt tette hozzá, hogy ő maga egyáltalán nem ért egyet a lemondott alapítványi vezetővel, hiszen az újságírókat, akik néha kritikával is élnek, a jelenlegi helyzetben bajtársaknak kell tekinteni. Ezt írta meg – többek között – a Fidesz frakcióvezetője, aki bocsánatot kért az alapítványnál dolgozó újságíróktól, hiszen ők azok, akik kitartanak a kormány mellett.

 

Külföld:

 

Minden nagy döntéssel meg kell várni a májusi európai parlamenti (EP-) választást, az európai polgárok döntését – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a visegrádi országcsoport (V4) és Németország pozsonyi kormányfői találkozóján. A visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) kormányfői Angela Merkel német kancellárral tárgyaltak, majd a megbeszélést követően Orbán Viktor kiemelte: az EP-választás után folytatni kell a V4 és Németország együttműködését, amelyet most is „a pozitív hangvétel és őszinte hangvétel” jellemzett. A miniszterelnök úgy látja, a mostani találkozón az EU magállamai vettek részt, mert Európa magját azok az országok adják, amelyek a teljesítményükkel kiemelkednek. Márpedig az államadósság, a költségvetési hiány, az export, a munkanélküliségi ráta, a bankrendszer és a strukturális reformok alapján ezek Európa magálllamai, a V4 Németországgal kiegészülve pedig a Európa gazdasági motorja – vélekedett Orbán Viktor.

 

A nehézségek ellenére a tárgyalások folytatásáról állapodott meg brüsszeli találkozóján Theresa May brit kormányfő és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke annak érdekében, hogy elkerülhető legyen az Egyesült Királyság rendezetlen európai uniós kiválása. A tárgyalást követően kiadott közös közleményben arról számoltak be, hogy a két fél tárgyalódelegációi tovább fognak egyeztetni, hogy olyan megoldást találjanak, amely a lehető legszélesebb támogatottságot nyerheti el a londoni parlamentben, ugyanakkor tiszteletben tartja a bennmaradó tagállamok által lefektetett irányelveket. Február vége előtt pedig újabb találkozóra kerül majd sor Theresa May és Jean-Claude Juncker között, hogy értékeljék az előrelépést.

 

Az orosz diplomácia és hadsereg mindent megtesz annak megakadályozására, hogy az amerikai rakéták megjelenjenek a Baltikumban – jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes. „Mindent megteszek, hogy ez ne következzen be. Biztos vagyok benne, hogy mindenki, akinek részünkről köze van a külpolitikai tevékenységhez, a védelmi szférához és a biztonság szavatolásához, egy csapatként fog dolgozni azon, hogy megakadályozza egy olyan helyzet kialakulását, amely mindannak az összeomlását jelentené, ami évtizedeken át az európai biztonság lényegét jelentette” – fogalmazott a diplomata. Elmondta, Oroszország kész arra, hogy fontolóra vegye azokat az amerikai javaslatokat, amelyek a szárazföldi telepítésű közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló (INF) orosz-amerikai szerződés kiszélesítésére és más országoknak az abba történő bevonására vonatkoznak.

 

Megtagadta Klaus Iohannis román államfő a Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik legbefolyásosabb alelnökének, Lia Olguta Vasilescu volt munkaügyi miniszternek a kinevezését a miniszterelnök-helyettesi ranggal együtt járó regionális fejlesztési tárca élére. Viorica Dancila kormányfőhöz címzett levelében Iohannis azzal érvel, hogy Vasilescu semmilyen tapasztalattal vagy szakképesítéssel nem rendelkezik azokon a területeken, amelyek irányítására jelölték, ezért másik jelölt kiválasztására szólította fel a kormányfőt. A bukaresti kormány átalakítása körüli politikai csata még tavaly novemberben kezdődött. A jobboldali államfő a PSD nyílt bírálatával és jelöltjeinek sorozatos elutasításával a kormánypárt egyedüli hatékony ellensúlyaként készül újabb mandátumra pályázni az idei elnökválasztáson.

 

A Sin Bét belbiztonsági szolgálat bejelentette, hogy az izraeli biztonsági erők a közelmúltban őrizetbe vettek három palesztint, akiket egy 9 hónapos csecsemő megsebesítéséhez vezető kődobálós támadással gyanúsítanak. A gyanúsítottakat, kettő közülük 17 év körüli kiskorú, múlt hónapban a Hebron közelében lévő Sza’ir faluban fogta el egy közös akció keretében a Sin Bét és az Izraeli Védelmi Erők. „A kihallgatás során kiderült, hogy a gyanúsítottak részt vettek a kődobálásban, ami a csecsemő megsebesítéséhez vezetett,” nyilatkozta a biztonsági szolgálat. Az incidens december 18-án a 60-as útvonalon történt, Kirját Arba és Karmei Tzur zsidó közösségek között Júdea és Szamáriában (Ciszjordánia). Egy izraeli pár kisgyermekükkel haladt az úton, amikor kőzápor zúdult járművükre, betörve a szélvédőt. A csecsemőt a jeruzsálemi Saare Zedek Orvosi Központba szállították enyhe sérülésekkel, más nem szorult orvosi ellátásra.

 

Gazdaság:

 

A kabinet az adócsökkentés kormánya kíván maradni, és a legnagyobb adócsökkentő cím mellé néhány éven belül szeretné megszerezni a legnagyobb adóadminisztráció-csökkentő címet is – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) évértékelőjén. Elmondta: a gyermekes családok megerősítését, illetve a gyermekvállalás ösztönzését szolgáló családvédelmi akciótervben foglalt intézkedéseket a miniszterelnök mutatja be a hétvégén. Beszélt arról is, hogy évek óta minden makrogazdasági adat jól alakul, a 2018-as növekedés akár a 4,6 százalékot is meghaladhatja – a tavalyi harmadik negyedévi 5,2 százalék a harmadik legmagasabb ütem az EU-ban -, és egyes elemzők szerint az idei is nagyobb lehet a vártnál. A világgazdaság azonban kezd túljutni növekedési csúcspontján, amire érdemes felkészülni, és olyan intézkedéseket kidolgozni, amelyek megvédik az eddigi eredményeket.

 

Időjárás:

 

Hazánkban pénteken délelőtt erősen felhős vagy borult lesz az ég, a Dunántúl északi részein helyenként alakulhat ki gyenge eső, záporeső. Délután nyugat felől megkezdődik a felhőzet felszakadozása, a Tiszántúlon maradhat erősen felhős az ég. Csapadékra nem kell számítani. A szél napközben mérsékelt északnyugati lesz. Hajnalban -5, 0 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 4, 9 fok között alakul. Késő este -4, 1 fok lesz. Pénteken hidegfront érinti térségünket. Az arra érzékenyek országszerte tapasztalhatnak fokozódó göcsös panaszokat, a legintenzívebb tüneteket a Dunántúlon és az északi tájakon élőknél jelentkezhetnek. A borús időben csökken a hő-és komfortérzet, ajánlott az évszaknak megfelelő réteges és vastag öltözet. A közlekedés során veszélyes időjárási jelenség nem várható. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.