Kormánydöntésekről a miniszterelnöki évértékelő előtt

Kormánydöntésekről a miniszterelnöki évértékelő előtt

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hollik István kormányszóvivő péntek délelőtt tartotta meg a Kormányinfót, ahol a kormány legutóbbi döntéseiről és aktuális ügyekről beszéltek, itt a Heti Tvés a BreuerPress is feltette kérdéseit.

A Heti Tv a Jobbik képviselőinek a nyilatkozata kapcsán azt szerette volna megtudni, hogy mi a kormány, a kormánypártok álláspontja egy esetleges képviselői etikai kódex bevezetéséről, a szélsőséges mondatok valamilyen retorziójáról.

Gulyás Gergely elmondta, a parlamenti szólásszabadság az korlátozottabb, mint az általános. Színvonalra van szükség, a kirekesztő mondatok más parlamentekben sem megengedett. Vitatkozni, még akár súlyos mondatokkal is lehet, de másokat kirekesztő hangot nem szabad megengedni. Ismételt kérdésre megerősítette, ez nem elsősorban jogi kérdés, a megoldás csak az lehet, ha a politikai élet szereplői visszatérnek az 1990 óta elfogadott és gyakorolt elvekhez. A jogi szankciók nem járhatók, mint megjegyezte a miniszter: Hülyékből nem szabad mártírt csinálni.

A Budapesten megrendezésre kerülő Maccabi Európa Játékok előkészítésével kapcsolatban a miniszter megerősítette, időarányosan nagyon jól áll a szervezés, ami során természetesen kiemelt szerepet kap a biztonság is, hozzátéve, bízik abban, hogy az eddigi legszínvonalasabb játékot rendezi meg a magyar főváros.

A Heti Tv a V4-es országok kormányfőinek izraeli látogatásáról is kérdést tett fel.

Gulyás Gergely elmondta, miután ez egy szűk másfél napos találkozó lesz, nem lesznek kétoldalú tárgyalások, azonban közös nyilatkozat kiadása meg fog történni.

Arra is kíváncsi volt a Heti Tv, miként áll a Zrínyi 2026 Program, vannak-e csúszások.

A miniszter válaszában arról beszélt, hogy Magyarország kötelezettséget vállalt arra, hogy 2023-ra egy közepes, 2028-ra egy nehézdandárt állít a NATO kötelékébe. Ehhez eszközbeszerzésre van szükség, legyenek azok helikopterek, páncélos járművek. Mindezek mellett a kézifegyvergyártás is beindul. A politikus szerint amit lehet, azt hazai gyártásban állítják elő, amit meg nem lehet, azt be kell szerezni.

Az Európai Unió és Törökország közötti vitára is rákérdezett a Heti Tv, megjegyezve, hogy a törökök szerint az EU nem teljesítette mindenben a szerződést, pedig ők jelenleg hárommillió migránst tartanak vissza.

Gulyás Gergely szerint a magyar kormány nagyra becsüli Törökország teljesítményét ebben az ügyben, majd hozzátette azt is, a szerződéseket be kell tartani.

Az észak-afrikai migráció kapcsán arról beszélt még Gulyás Gergely, hogy Magyarország képes a határainak a védelmére, ami sajnos az európai szervezet, a Frontex kapcsán nem mondható el. Különösen hangsúlyos ez azon országok esetében, amelyek nem csak a saját határaikat, hanem a schengeni határt is védik, mert nem szabad olyan helyzetbe kerülni, hogy az Unión belüli szabad mozgás lehetőségét korlátozzák.

A Kormányinfón elhangzott még:

Gulyás Gergely a migrációról azt mondta, hogy szerinte az Európai Bizottság már nem tudja megoldani a gondokat, legjobb, ha megvárja inkább a változást.

Merkellel a hét éves uniós költségvetésről is egyeztettek tegnap a V4-es vezetők. Két irány van: elfogadják, hogy ha mindenki ugyanannyit fizet be, mint korábban, a költségvetés fő összege csökken, hiszen a britek kilépnek. Így az agrár-, vagy kohéziós támogatások is csökkennének, durván 10 százalékkal.

A másik lehetőség, hogy növeljük a befizetéseket, így az elosztható torta nem lesz kisebb. A kormány ezt szeretné inkább. Mindkét út legitim, egy ellen tiltakoznak a V4-es miniszterelnökök – és mások -, hogy a brit kilépésből következő negatívumoknál nagyobb arányú negatív következményekkel járjon a következő költségvetési keret. Így a mostani terv elfogadhatatlan.

A kormány úgy döntött, a Corvinus egyetem ppp projekt keretében épült épületét kiváltja, ez 24 milliárdos költség. Azt mondja, a jövőben olyan fejlesztések lesznek, ahol a meglévő vagyon garantálja a fejlesztést.

A sport tao támogatásokról is döntött a kormány, sok félreértés keletkezett, a rendelet is okot adhatott erre. A miniszterelnök találkozott a hat látványsport vezetőjével, az 50 milliárdos összeg az infrastrukturális fejlesztésre elég, működési tao támogatást nem tartalmazza. Döntés születet arról, hogy 125 milliárdra emelik a tao-t.