Ma Romániában a magyar kisebbséget naponta sértik meg az emberi jogaiban

Ma Romániában a magyar kisebbséget naponta sértik meg az emberi jogaiban

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt vietnami útjáról, az ott szerzett tapasztalatokról, de szóba került ismét a két romániai fiatal ügye is.

A képviselő beszámolt arról, hogy nemrégiben egy delegációval járt Vietnamban, egy hivatalos szemináriumot tartani, ahol a politikus a törvényalkotásról, a jogalkotásról és a parlamentarizmusról tartott előadást. Hozzátette a vietnami képviselők, szakértők nagyon tájékozottak, érdeklődőek voltak a magyarországi történésekkel kapcsolatban. Azt is megjegyezte, a mai napig is nagyon hálásak Vietnamban, hogy az amerikaiakkal folytatott háborújukban segítséget, támogatást kaptak az egykori szocialista Magyarországtól. Arról nem is beszélve – fűzte hozzá, hogy nagyon sok vietnami fiatal tanulhatott egykor Magyarországon, most is közel kétszázan vesznek részt különböző felsőoktatási képzéseken. Az ott szerzett élmények kiegészültek egy különleges színházi előadással is, ahol megismerkedtek a vietnami színjátszással, zenével. Bajkai István elmondta azt is, hogy a mostani látogatásuk viszonzásaként legkésőbb a jövő év elején fogadják majd a vietnami parlament küldöttségét Budapesten.

A kint szerzett tapasztalatok alapján az el lehet mondani, hogy Vietnam egy rendkívül fejlődő, energikus ország, persze a mindennapokat tekintve még van hova fejlődniük – tette hozzá a politikus. Ugyanakkor az is igaz, hogy az éves fejlődési rátájuk hét százalék felett van, és világszínvonalú termelés is folyik az országban, hiszen a legnagyobb cégek települnek meg az országban. Úgy tűnik, ez a 95 milliós ország a legfejlettebb része lesz a régiónak, az ország vezetőinek a célja, hogy behozzák Dél-Koreát. Vietnam vezetése egy rendkívüli fejlődő gazdaságot épít, komoly prioritásokat felállítva, ez is azt mutatja, komoly perspektívák vannak előttük, majd azt is hozzátette a képviselő, az is látszik, a vietnami emberek igenis akarnak dolgozni, előbbre akarnak jutni. Hozzátette, szerencsére a két ország között jók a kapcsolatok, élő államközi és egyéb szerződések vannak a felek között.

Visszatérve a hazai ügyekre, Bajkai István arról számolt be, hogy a Széchenyi Tudományos Társaságtól elismerést vehetett át. Azt tette hozzá, ennek a díjnak a létrehozói döntöttek arról, hogy azokat az embereket kívánják kitüntetni, akik a magyarságért, a hazafiasságért tettek rendkívüli erőfeszítéseket, akiket példaként lehet állítani a többi magyar ember elé. A díjátadáson arról beszélt a képviselő, hogy számára nagy megtiszteltetés a nagy elődök után átvenni az elismerést, amelyet egy megelőlegezett bizalomnak is tekint. Ezen a díjátadón a képviselőn kívül Dr. Latorcai János, az országgyűlés alelnöke is átvehette ezt az elismerést, akit egyébként példaképének is tekint Bajkai István. A korábbi díjazottak között ott szerepel egyébként Václáv Havel, Antall József, Göncz Árpád is.

A politikus kérdésre válaszolva beszélt arról a két romániai magyar fiatalról, akiket – Bajkai István szerint – jogellenesen ítéltek el terrorizmus vádjával többéves börtönre Romániában. Mint megjegyezte, nem tud jó hírekről beszámolni, még mindig börtönben vannak a fiatalok. Közben azért már az Európai Emberi Jogi Bíróságra beadták a román bírói döntés felülvizsgálatára vonatkozó kérelmüket. A képviselő Lomnici Zoltán volt főbíróval és Tőkés László EP képviselővel a nyilvánosság előtt fogják a bírói ítéletet vizsgálat alá vonni. Addig is azon dolgoznak, hogy a román köztársasági elnök éljen az egyéni kegyelemmel, de mellette igyekeznek az EU-ban is nyomást gyakorolni, ahol éppen Románia a közösség soros elnöke. Hozzátette azt is, addig a két bebörtönzött fiatalember saját magát politikai fogolynak tekinti, amit egyébként rettenetes kimondani egy uniós tagállam esetében a XXI. században. A politikus szerint a román hatóságok megsértették a két magyar fiatal emberi jogait, de még a saját törvényeiket sem tartották be, ezeket kell bebizonyítani az európai bíróság előtt, de azt is el kell érni, hogy a román állam elismerje ezeket a jogsértéseket.

Arra a felvetésre, hogy az Európai Parlament ezen eset kapcsán miért nem indít eljárást Románia ellen, Bajkai István elmondta, ez leginkább politikai, mintsem jogi kérdés, hozzátéve, Brüsszel csak addig kívánja képviselni az emberi jogokat, amíg a saját politikai érdekei ezt megkívánják. Pedig ma Romániában a magyar kisebbséget naponta sértik meg az emberi jogaiban, ezzel pedig valamiért az Európai Parlament nem akar foglalkozni. Ezeket a jogsértéseket egyébként a Fidesz EP képviselői minden alkalommal szóvá tették, ám az uniós atombomba, a hetes cikkel elindítását nem kezdeményezték, aminek elsődleges oka az, hogy Magyarország továbbra is szeretné a jó viszonyt fenntartani szomszédjával. Ugyanakkor az is egy erős európai kritika, hogy az EU nem foglalkozik érdemben a határon túl élő magyarok helyzetével, nem csak Romániát, hanem más országokat, így Ukrajnát is beleértve, véleménye szerint ez is amiatt van, hogy Magyarországot a jelenlegi brüsszeli vezetés nem kedveli. Pedig a magyar kormány többször is kijelentette, minden magyarért felelős, éljenek azok bárhol a világban, ám sajnos az Európai Bizottság, az EU nem kíván ezzel foglalkozni, ami mutatja is – a képviselő szerint a jelenlegi európai viszonyokat is. Bajkai István szerint a megoldás egy más Európai Unió, egy más összetételű Európai Parlament és Bizottság lehet, ahol az emberi jogok iránt valóban elkötelezett döntéshozók ülnek.

Mellékletek terület