Mediátor is az ügyvéd

 

Mediátor is az ügyvéd

Puskás Imre ügyvéd jelenlegi és egykori munkájáról is beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában.

Mint Puskás Imre elmondta, a közigazgatásban, ahol helyettes államtitkár, államtitkár is volt, eltöltött évek után is dolgozik, mint hozzátette, azt szereti, ha zajlik az élet, hiszen most is olyan dolgokkal foglalkozik, amelyek fontosak és érdekesek.

Jelenlegi munkája kapcsán azt emelte ki, az a szép benne, hogy az ügyvédre az emberek egy ügy kapcsán rábízzák az életüket, ez természetesen nagy és jelentős felelősség is. Döntéseket kell hozni egy ügyvédnek, ahogy egy állami vezetőnek is, persze állami emberként egészen más léptékű ügyekkel kellett foglalkoznia. Amikor az örökségvédelem területén dolgozott, akkor számára az is fontos volt, hogy vidékiként mit tudott tenni a fővárosért és láthatta is a munkája eredményét.

Mint egykor az örökségvédelemben dolgozó szakembert nemrégiben meghívták a Karmelita kolostorba egy bejárásra, itt működik a Miniszterelnökség. Arra a kérdésre, hogy a korábbi ígéreteknek megfelelően vannak-e a falakon kortárs művészeti alkotások, Puskás Imre megjegyezte, az épület hangulata meghatározza azt a stílust, ami oda kívánkozik. Az épület története is egy olyan történelmi hangulatot kell sugározzon, ami arra utal, hogy ez a magyar államiság számára egy fontos létesítmény, egy nagyon fontos hivatal. Ezért az a meghatározó, hogy a magyar történelem kiemelkedő politikusairól, miniszterelnökeiről, a magyar történelmet ábrázoló festmények legyenek ott.

Ami az épületet illeti, Puskás Imre megjegyezte, aki látott képeket, aki járt benn, annak is az lehet a benyomása, ez egy puritán hely, ami nem hivalkodó, vannak benne modern részek, megoldások is, de ezek szerencsére nem látszanak. A tervezőnek, Zoboki Gábornak is az volt a szándéka, hogy az épület őrizze meg az eredeti hangulatát, de feleljen is meg annak a funkciónak, hogy ez egy munkahely.

Puskás Imre most ügyvédként dolgozik, mint elmondta, sok családjogi üggyel keresik meg, ezekben az esetekben igyekszik nem rigid jogászként hozzáállni az egészhez, sokkal inkább mediátorként is működni. Elsősorban azért, mert ötgyermekes családapaként tudja, az a lényeg, hogy ne csak a jogszabályban, az ítéletben, hanem a mindennapokban is a gyerek érdeke legyen az első. A szülők ne a gyerek szeretetéért harcoljanak, mert így ő háttérbe szorulhat. Ezekre is mindig igyekszik felhívni az ügyfelei figyelmét.

Hozzátette, nem viszi haza az ügyeket, hiszen köti a titoktartás, de persze valamennyit beszél, amikor hazamegy. Persze nem sokat, hiszen legutóbb egyik kisebb gyermeke kérdezte tőle, arról, amit mesélt, hogy ez nem ügyvédi titok-e.

Arra a kérdésre, hogy a napi ügyei mennyire teszik más ügyvéddé, azt felelte, a közéletben eltöltött 12 évére teljesen igaz, hogy egészen más ügyvéddé vált, mint amikor a közigazgatásért hagyta ott ideiglenesen az ügyvédi pályát, ahogy természetesen a napi ügyek is hatással vannak rá. Elsősorban abból a szempontból, hogy a saját családjában is az odafigyelés, a gyerekek lelke a legfontosabb.