A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei

A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint az afrikai országok talpra állását nehezíti a kivándorlás növekedése. Bakondi György azt mondta, az ENSZ-paktum és az EU migrációs politikája hibásan közelíti meg az afrikai országokban történő segítségnyújtást. Nem azt kell ösztönözni, hogy minél több mobilis, több nyelven beszélő és szakképesítést szerző fiatal eljöjjön a kontinensről, hanem a tehetséges fiatalok képzése révén az ottani értelmiségi réteget kell megerősíteni – tette hozzá. Elmondta: a magyar kormány a többi között azzal segíti ezt, hogy több száz afrikai diák tanulhat itt magyar ösztöndíjjal. A Magyarországon megszerzett magas szintű tudást, tapasztalatot a fiatalok később a saját országukban, az értelmiségi réteg tagjaként

hasznosíthatják.

 

A migráció veszélyezteti leginkább az európai emberek biztonságát – nyilatkozta Benkő Tibor honvédelmi miniszter. Kifejtette: Európa – és benne Magyarország –  biztonságpolitikai szempontból új szakaszba lépett. Európa biztonsága jelentősen romlott és az új típusú biztonsági problémákra nem lehet rutinszerűen reagálni. Európa vezetőinek komolyan kell vennie a kontinens és az európai emberek biztonságát fenyegető veszélyeket, amelyek közül legsúlyosabb a migráció, amely kapcsán mielőbbi irányváltásra van szükség – hangsúlyozta. Benkő Tibor szerint olyan új kihívások jelentek meg a világban, mint például a terrorizmus, a migráció, vagy a kiberhadviselés, amelyekre közös válaszokat kell adni biztonságunk megőrzése érdekében.

 

A következő év elejétől jár a GYED azoknak a nevelőszülőknek is, akik két év alatti gyermekeket nevelnek – közölte Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára. Az államtitkár elmondta, hogy a magyarországi gyermekvédelmi ellátás intézményeinek 38 százalékát egyházi fenntartók üzemeltetik, ezért rendkívül fontos, hogy olyan oktatás legyen a rendszer mögött, amelyből kikerülők később egyházi intézményekben is tudnak szolgálni. A nevelőszülői hivatást támogató kormányzati programról szólva kiemelte: azt szeretnék elérni, hogy bátran jelentkezzenek nevelőszülőnek azok, akik elhivatottságot éreznek az iránt, hogy segítsenek egy családon, gyermeken átmeneti neveléssel.

 

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a Fidesz nem védi meg a kisgyermekes családokat és az időseket a kilakoltatástól – mondta Oláh Lajos, a DK országgyűlési képviselője. A politikus elmondta: a DK korábban parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte a kilakoltatások ügyében és törvényjavaslatot nyújtott be a gyermekes családok védelmében, azonban a Fidesz mindkét kezdeményezést elutasította, a kormány pedig nem válaszolt érdemben a kilakoltatásokról szóló DK-s írásbeli kérdésre. Oláh Lajos felháborítónak nevezte, hogy a Fidesz nem akarja megvédeni a gyerekeket és a szépkorúakat a kilakoltatástól, hanem „bárkit bármikor az utcára tesz, a kisgyermekes családoktól az idősekig, hogy kiszolgálja a bankok érdekeit”.

 

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt vietnami útjáról, az ott szerzett tapasztalatokról, de szóba került ismét a két romániai fiatal ügye is.

A képviselő beszámolt arról, hogy nemrégiben egy delegációval járt Vietnamban, ahol egy hivatalos szemináriumot tartott a politikus a törvényalkotásról, a jogalkotásról és a parlamentarizmusról.  Hozzátette, a vietnami képviselők, szakértők nagyon tájékozottak, érdeklődőek voltak a magyarországi történésekkel kapcsolatban. Azt is megjegyezte, a mai napig is nagyon hálásak Vietnamban, hogy az amerikaiakkal folytatott háborújukban segítséget, támogatást kaptak az egykori szocialista Magyarországtól. Arról nem is beszélve – fűzte hozzá, hogy nagyon sok vietnami fiatal tanulhatott egykor Magyarországon, most is közel kétszázan vesznek részt különböző felsőoktatási képzéseken. Az ott szerzett élmények kiegészültek egy különleges színházi előadással is, ahol megismerkedtek a vietnami színjátszással, zenével. Bajkai István elmondta azt is, hogy a mostani látogatásuk viszonzásaként legkésőbb a jövő év elején fogadják majd a vietnami parlament küldöttségét Budapesten.

A politikus kérdésre válaszolva beszélt arról a két romániai magyar fiatalról, akiket – Bajkai István szerint – jogellenesen ítéltek el terrorizmus vádjával többéves börtönre Romániában. Mint megjegyezte, nem tud jó hírekről beszámolni, még mindig börtönben vannak a fiatalok. Közben azért már az Európai Emberi Jogi Bíróságra beadták a román bírói döntés felülvizsgálatára vonatkozó kérelmüket. A képviselő Lomnici Zoltán volt főbíróval és Tőkés László EP képviselővel a nyilvánosság előtt fogják a bírói ítéletet vizsgálat alá vonni. Addig is azon dolgoznak, hogy a román köztársasági elnök éljen az egyéni kegyelemmel, de mellette igyekeznek az EU-ban is nyomást gyakorolni, ahol éppen Románia a közösség soros elnöke. Hozzátette azt is, addig a két bebörtönzött fiatalember saját magát politikai fogolynak tekinti, amit egyébként rettenetes kimondani egy uniós tagállam esetében a XXI. században. A politikus szerint a román hatóságok megsértették a két magyar fiatal emberi jogait, de még a saját törvényeiket sem tartották be, ezeket kell bebizonyítani az európai bíróság előtt, de azt is el kell érni, hogy a román állam elismerje ezeket a jogsértéseket.

 

Külföld:

 

Több szempontból is komoly aggodalomra ad okot a sárgamellényes tüntetések körüli helyzet Franciaországban, sürgősen a feszültség csillapítására lenne szükség – jelentette ki az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa. Dunja Mijatovic párizsi látogatását követően arról számolt be, hogy a legnagyobb problémát a tiltakozások során megsebesültek magas száma jelenti a demonstrálók, illetve a rendőrök részéről egyaránt. Elismerte, hogy a rendfenntartó erők tagjai nehéz körülmények között dolgoznak, főleg a tüntetők egy részének ellenségessége, részben pedig a túlzott munkateher, a megfelelő kiképzés hiánya miatt, de leszögezte, ettől függetlenül súlyosan aggasztó a rendőri fellépések sebesültjeinek száma.

 

Partra szállhattak szerdán Olaszországban a Sea Watch 3 nevű mentőhajón több mint egy hete veszteglő bevándorlók, akiket hét európai uniós ország között fognak szétosztani – jelentette be Giuseppe Conte olasz kormányfő.  A menekülteket Olaszország mellett Németország, Franciaország, Portugália, Románia, Málta és Luxemburg fogja befogadni. A Sea Watch német civil szervezet mentőhajója még január 19-én vette fel a 47 bevándorlót a líbiai partok közelében. Az olasz hatóságok múlt pénteken engedélyezték, hogy a hajó lehorgonyozzon Szicíliánál, de az olaszországi kikötők zárva maradtak előttük. Róma eredeti elképzelése szerint Hollandiának kellett volna befogadnia a bevándorlókat, ugyanis holland felségjelzésű hajóról van szó, Hága azonban ezt visszautasította, mondván, a jármű egy német civil szervezet tulajdona. A nemzetközi jog szerint a tengeren bajba került embereket a legközelebbi biztonságos kikötőbe kell szállítani.

 

Az amerikai hatóságok elkezdték a szomszédos Mexikóba kitoloncolni azokat a közép-amerikai bevándorlókat, akik menedékkérelmük elbírálására várnak – közölte a mexikói bevándorlási hatóság egyik szóvivője. Elsőként egy hondurasi férfit szállítottak át Tijuana határvárosba, ott kell kivárnia, amíg egy amerikai bíróság döntést hoz az ügyében. Az amerikai belbiztonsági minisztérium tájékoztatása szerint december végén állapodtak meg Mexikóval arról, hogy a szomszédos országba küldik vissza az Egyesült Államokba illegálisan belépő külföldieket, hogy ott várják ki kérelmük elbírálását. A tárca közlése szerint naponta akár 20 bevándorlót is visszaszállítanának Mexikóba az eljárás keretében.

 

Nicolás Maduro venezuelai elnök óva intett egy katonai beavatkozástól Latin-Amerikában. „Ne engedjük, hogy Vietnam megismétlődhessen Latin-Amerikában!” – mondta az amerikai népnek szánt, négyperces videoüzenetében, amelyet a Facebookon tett közzé.  Maduro szerint országa médiaháború és lélektani hadviselés célpontja. „Készülőben van egy kampány, amelynek célja, hogy igazoljon egy, Donald Trump amerikai elnök kormánya által előkészített, pénzelt és aktívan támogatott államcsínyt Venezuelában” – állította. A venezuelai vezető az amerikai nép támogatását kérte Trump beavatkozásának megakadályozásához. Maduro szerint a helyzet nagyon hasonlít a 2003-as iraki háború felvezetéséhez, amelynek során az Egyesült Államok Szaddám Husszein akkori iraki elnök állítólagos tömegpusztító fegyvereivel indokolta a katonai közbelépés szükségességét. Ezeket a fegyvereket aztán sohasem találták meg.

 

Az izraeli hadsereg 2018-ban 40 millió sékelt (3 milliárd Ft.) költött a gázai határ mentén zajló zavargások és tiltakozások kezelésére. A március 30 óta megrendezésre kerülő “Visszatérés Menete” határ menti tüntetéseken a gázaiak az izraeli katonákkal való összecsapások mellett több száz lángoló sárkányt és robbanó eszközzel ellátott léggömböt reptettek át Izraelbe, elpusztítva az erdőket, tönkretéve a termőföldeket és megölve az állatokat. Izraeli tisztviselők szerint a mintegy 3000 hektárnyi földterületen okozott kár több millió sékelre rúg. A múlt év kiadásait feltáró adatok szerint a 40 millió sékelre rúgó kiadást a hadsereg éves költségvetésétől elkülönített speciális alap biztosította. A kiegészítő források nagy részét tömegoszlató fegyverekre és drónokra költötték, amelyeket széles körben alkalmaztak a rendszeres tüntetésekre és összecsapásokra reagálva. A Gázai övezetből folyamatosan Izraelbe küldött lángoló sárkányok és bombát szállító hélium lufik leküzdésére a kormány több millió sékelt fizetett védelmi vállalkozóknak, mind állami, mind magánszemélyek számára. Ezenkívül a Honvédelmi Minisztérium 45 milliárd sékelt költött izraeli gyártmányú fegyverekre és anyagokra. Ebből 11,6 milliárd sékelt az Izrael Aerospace Industries kapott.

 

Gazdaság:

 

A külgazdasági és külügyminiszter szerint sikeres volt a magyar gazdaság dimenzióváltása: a termelésen alapuló gazdaságfejlesztés után egyre nagyobb hangsúlyt kap a kutatás, fejlesztés, innováció a gazdaságban. Szijjártó Péter erről a német Diehl Aviation cég új mérnöki és szolgáltató központjának átadásán beszélt Debrecenben. Elmondta: a szolgáltató központ 2,76 milliárd forint értékű beruházását a magyar kormány 968 millió forint vissza nem térítendő támogatással segítette. A beruházással 151 új munkahely jön létre Debrecenben, amiből 121 felsőfokú végzettséggel rendelékező, magasan képzett munkaerőnek biztosít elhelyezkedési lehetőséget.

 

Időjárás:

 

Hazánkban csütörtökön délelőtt túlnyomóan borult lesz az ég, nyirkos, párás lesz a levegő. Számottevő csapadék nem valószínű, de szitálás, ónos szitálás, hószállingózás kialakulhat. Délután sokfelé folytatódik a borongós, nyirkos idő, de nyugatton némi időre a nap is kisüthet. Helyenként hószállingózás előfordulhat. A szél napközben változó lesz. Hajnalban -4, 1 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke -1, 4 fok között alakul. Késő este -3, 2 fok lesz. Csütörtökön nem érkezik front, a nyirkos idő okozza a legtöbb panaszt. Reggel az ízületi bántalmak fokozódására lehet számítani, a tünetek néhol egész nap jellemzőek lehetnek. Napközben többen lehangoltságot, rosszkedvet tapasztalhatnak, csökken a teljesítőképesség. Nagy a megfázásveszély, fontos a réteges, vastag öltözet. A hőérzet több fokkal a mért értékek alatt alakul. A kórokozók terjedésének is kedveznek a körülmények, emellett a légúti panaszok is egyre gyakoribbá válhatnak. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.