Netanjahu megerősítette, hogy Izrael hajtotta végre a légicsapásokat Szíriában

Netanjahu megerősítette, hogy Izrael hajtotta végre a légicsapásokat Szíriában

Benjamin Netanjahu miniszterelnök a vasárnapi kabinetülésen megerősítette, hogy Izrael áll a Szíriában iráni célpontok ellen péntek este végrehajtott légicsapások mögött.

CAHAL „Az Izraeli Védelmi Erők több száz iráni és Hezbollah célpontot támadtak. Csak az elmúlt 36 órában a légierő iráni fegyverekkel teli iráni raktárakat támadott a Damaszkusz nemzetközi repülőtéren,” árulta el Netanjahu, miközben köszönetet mondott a távozóban lévő Gadi Eisenkot vezérkari főnöknek a hadsereg szolgálatában eltöltött 40 évért és a hadsereg vezetőjeként végzett elmúlt négy év munkájáért.

„Elszántabbak vagyunk, mint valaha, hogy fellépjünk Irán ellen Szíriában, ahogy azt ígértük. Éjszaka, a légierő Gázában is támadást hajtott végre, és ma reggel bejelentettük a talán legjelentősebb területünkre átnyúló alagút felfedezését északon.”

Netanjahu szerint Eisenkot irányítása alatt a hadsereg nagyszerű eredményeket ért el, de természetesen „még sok elvégezni való munka áll előttünk.”

„Lenyűgöző sikerrel intézkedtünk annak megakadályozására, hogy Irán katonailag megvesse a lábát Szíriában,” mondta a miniszterelnök.

„Intézkedtünk a precíziós fegyverek gyártása ellen Libanonban, az Északi Pajzs-hadművelet keretében a Hezbollah alagút-fegyverei megsemmisítésén dolgoztunk Libanonban, felléptünk a Hamász-alagutakkal szemben a gázai határon, megakadályoztunk több száz magányos farkas terrortámadást Júdeában és Szamáriában (Ciszjordánia), és még sok más nyilvános és fedett akciót hajtottunk végre.”

Eisenkot négy évre szóló hivatali ideje mint vezérkari főnök kedden jár le, helyét Aviv Kochavi vezérőrnagy fogja átvenni.

„A hivatalos búcsúztató ünnepségen még több mondanivalóm lesz, de jelen pillanatban megjegyzéseimet két szóra korlátoznám: Köszönjük, Gadi,” mondta Netanjahu.

A SANA állami hírügynökség  este közölte, hogy a szíriai légvédelmi rendszerek tüzet nyitottak az „ellenséges izraeli rakétákra” és többségüket elfogták.

A brit székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja szerint a harci gépek a reptér mellett és a Damaszkusztól délre fekvő Kisweh területén támadtak iráni és Hezbollah katonai pozíciókat.

Szombaton Szíria bejelentette, hogy panaszt nyújtott be az ENSZ Biztonsági Tanácsának és António Guterres ENSZ főtitkárnak az előző éjszaka végrehajtott izraeli légitámadás miatt.

A szíriai külügyminisztérium szerint Izrael csak azért tudta „megúszni a Szíria elleni támadásokat”, mert az Egyesült Államok támogatja.