A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei 

A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei 

A Fidesz szerint Soros György emberei dróton rángatják az Európai Bizottság vezető politikusait, és erre a párt magyarázatot követel. Deutsch Tamás, a nagyobbik kormánypárt európai parlamenti képviselője ezt arra reagálva közölte, hogy a Magyar Idők értesülései szerint Soros György legalább húsz alkalommal találkozott az unió vezetőivel, Jean-Claude Junckerrel, Frans Timmermansszal, Emmanuel Macronnal és Dimitrisz Avramopulosszal is egyeztetett. A képviselő erre reagálva megdöbbenésének adott hangot és kijelentette: nonszensz és képtelen az a helyzet, amikor egy magát filantrópnak beállító, egyetlen ország hivatalos álláspontját sem képviselő ember többet találkozzon az unió vezetőivel, mint bármely tagország miniszterelnöke, vagy államfője.

 

Brüsszel tovább erőlteti a kötelező betelepítési kvótát – közölte Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője. Halász János azt mondta: több politikus közelmúltbeli nyilatkozata utal arra, hogy a „bevándorláspárti” Európai Bizottság és az Európai Parlament (EP) még a májusi EP-választás előtt tető alá akarja a migránsok kötelező elosztásának mechanizmusát. Ez az EP-választás tétje – hangsúlyozta Halász János, hozzátéve: a Fidesz továbbra is küzd az illegális migráció és a kötelező betelepítés ellen.

 

A munka törvénykönyvének módosítása, valamint a kormány ellen tüntettek parlamenti és azon kívüli ellenzéki pártok szombat este Békéscsabán. A tömeg az ellenzéki pártok zászlaival, „Ellenállás!” molinóval felvezetve, „Nem félünk!”-et skandálva vonultak fel a város főutcáján, majd a városháza előtt hallgatták meg a Békéscsabára érkezett ellenzéki politikusokat. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő arról tájékoztatta hallgatóságát, hogy már 400 ezer aláírás gyűlt össze annak érdekében, hogy Magyarország csatlakozzon az európai ügyészséghez. Bősz Anett, a Liberálisok ügyvivője arról szólt, hogy az ellenzéket összeköti a „valódi köztársaság” igénye. Ezért közösen fogják a továbbiakban is követelni a demokráciát, és az ellenzéki pártok, a civilek és a szakszervezetek közösen fogják kivívni az „új rendszerváltást”. Vadai Ágnes, a DK képviselője arra bíztatta hallgatóságát, hogy kérdezzenek. Példaként – egyebek mellett – azt hangsúlyozta: hogyan lehet, hogy a családok évében fogadta el a fideszes többség a „rabszolgatörvényt”. Nika István, a Magyar Dolgozók Szakszervezetének elnökségi tagja pedig arról beszélt, hogy száz munkavállaló közül legfeljebb ketten vállalnának túlórát, és ők is csak azért, mert nem tudják eltartani a családjukat. Szerinte a dolgozókat a nyolc órás munkavégzés alapján kellene rendesen megfizetni.

 

Már korábban értesítette a Momentumot és a Párbeszédet a költségvetési támogatásuk felfüggesztéséről az Állami Számvevőszék – közölte a szervezet azután, hogy a két párt illetékesei a Népszavának jelezték: tömörülésük nem kapta meg az esedékes, első negyedéves állami támogatást. Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd pártigazgatója hangsúlyozta: pártja december 11-én beadta az új székhely bejegyzését igazoló papírokat, valamint a kampánypénzek elszámolásához szükséges szerződéseket, de az ÁSZ erre nem reagált. Az ÁSZ szerint a Momentum Mozgalom és Párbeszéd Magyarországért Párt nyilatkozatai azt bizonyítják, hogy nem ismerik az általuk felvett kampánypénzek felhasználásával és elszámolásával kapcsolatos jogállami kereteket, törvényi előírásokat, eljárási szabályokat. Az ÁSZ tavaly október 4-én közölte, kezdeményezte a Párbeszéd és a Momentum Mozgalom költségvetési támogatásának felfüggesztését, mert a két jelölőszervezet nem biztosította a kampánypénzek ellenőrzésének feltételeit, a két párt nem biztosította az ellenőrzés lefolytatását, a közhiteles nyilvántartásban rögzített székhelyén többszöri megkeresés ellenére sem volt elérhető.

 

A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH), a budapesti gettó felszabadításának 74. évfordulója alkalmából megemlékezést tart 2019. január 18-án (pénteken) 10:00 órakor a Dohány utcai zsinagógában. Megemlékező beszédet mondanak: Ács Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke, Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség államtitkára, Kardos Péter főrabbi Énekel: Zucker Immánuel főkántor. Közreműködik: Dobszay Péter orgonaművész és a Dohány utcai zsinagóga kórusa. A szervezők tisztelettel kérik a férfi résztvevőket, hogy a megemlékezésen fejfedőt viseljenek.

 

Külföld:

 

Theresa May brit miniszterelnök szerint a demokráciába vetett bizalom katasztrofális és megbocsáthatatlan sérelmét okozná, ha a politika nem teljesítené a brit EU-tagság megszűnéséről (Brexit) hozott választói döntést. May egykori hivatali elődje, Sir John Major ugyanakkor arra szólította fel a kormányfőt, hogy állítsa le a Brexit-folyamatot és írjon ki újabb népszavazást az EU-tagságról. May szerint ha a parlament elveti az EU-val elért egyezményt, az azzal a kockázattal járna, hogy az Egyesült Királyság vagy megállapodás nélkül lép ki, „vagy egyáltalán ki sem lép” az Európai Unióból. A londoni alsóház várhatóan kedden késő este szavaz a Brexit-megállapodásról, de egyelőre nincs meg a többség az Európai Unióval elért 585 oldalas egyezség elfogadásához, elsősorban az ír-északír határellenőrzés elkerülésére szolgáló tartalékmegoldás feletti súlyos nézeteltérések miatt. Sir John Major, aki 1997-ig hét éven át töltötte be a miniszterelnöki tisztséget a Konzervatív Párt élén ugyanakkor azt írta, hogy csak egy újabb népszavazás mentheti meg az Egyesült Királyságot egy rossz megállapodás vagy a megállapodás nélküli Brexit katasztrófájától. Major szerint a Brexit-pártiak a 2016-os népszavazás előtt „hamis fogadkozásokkal és teljesíthetetlen ígéretekkel” kampányoltak, és kizárólag ez az oka az ország jelenlegi siralmas helyzetének.

 

Az egy héttel korábbi körülbelül 50 ezer után szombaton hozzávetőleg 84 ezer ember vonult utcára a sárgamellényes tiltakozások kilencedik „felvonásán”. A hivatalos tájékoztatás szerint a fővárosban 8000 ember vonult utcára, a tüntetés súlyosabb incidens nélkül, békésen ért véget. „A felelősségtudat legyőzte a konfrontáció kísértését” – fogalmazott közleményében Christophe Castaner francia belügyminiszter. A tárca arról is beszámolt, hogy a tiltakozásokon 244 embert állítottak elő a rendőrök, és 201 embert őrizetbe is vettek. Több városban, így a fővárosban is voltak összecsapások a tiltakozók és a rendőrök között. Több tiltakozó megdobálta és megrohamozta a rendőröket, akik könnygázzal, vízágyúval és hanggránátokkal válaszoltak.

 

Lemondott tisztségéről a görög védelmi miniszter a macedón-görög névvitát lezáró megállapodás elleni tiltakozásul, és visszahívta pártjának hat miniszterét is a kormánykoalícióból. Panosz Kammenosz közölte: a macedón kérdés miatt kénytelen megválni miniszteri tisztségétől. Alexisz Ciprasz görög miniszterelnök kormánya Kammenosz pártjának, a Független Görögöknek (ANEL) a támogatásával rendelkezik szűk többséggel a parlamentben.  A Macedónia nevét Észak-Macedóniára változtató alkotmánymódosítást a macedón parlament pénteken már megszavazta, de a névvita lezárásáról kötött megállapodást még a görög parlamentnek is ratifikálnia kell.

 

Több ezer ember gyűlt össze Belgrád utcáin, immár a hatodik alkalommal, Aleksandar Vucic szerb elnök ellen tüntetve. A B92 belgrádi rádió helyszíni tudósítása szerint a tüntetők sípokat fújtak, plakátjaikon felkelésre szólítottak fel, az hirdették, hogy „ötmillióan vannak”, és nem „a jelenlegi és a korábbi tolvajok”, hanem a nép oldalán állnak. A Belgrádi Egyetem bölcsészkara előtti téren egybegyűltek előtt felszólalva a tüntetés szervezői azt is követelték, hogy a hatóságok derítsenek fényt arra, kik gyilkolták meg Oliver Ivanovic koszovói szerb politikust, Vucic egyik legádázabb bírálóját. Felszólították a polgárokat, hogy vegyenek részt szerdán a merénylet egyéves évfordulóján rendezendő tüntetésen. A tüntetések december elején kezdődtek, a tiltakozók Vucic távozásán és az Ivanovic-gyilkosság tetteseinek felderítésén kívül azt követelik, hogy legalább ötperces megjelenést biztosítsanak az ellenzéknek a szerbiai közszolgálati televízióban, ahol állításuk szerint évek óta nem szerepelhet vezető ellenzéki politikus. A mintegy 30 ellenzéki pártból és szervezetből álló Szövetség Szerbiáért elnevezésű tömörülés szerint Vucic autokratikus eszközökkel irányítja az országot, pártja pedig korrupt, és minden ellentétes gondolatot elnyomna. Közvélemény-kutatások szerint azonban az SNS támogatottsága meghaladja az ötven százalékot, és bármilyen választást meg tudna nyerni.

 

A százszázalékos vámok kivetése után Pristina újabb szankciókat tervez Szerbia ellen, a koszovói belügyminiszter-helyettes bejelentése szerint a jövőben a szerb rendszámú autókat nem engednék be az országba. Izmi Zeka kijelentése ellenére az intézkedés azonban feltételezhetően nem az összes, Szerbiában regisztrált autóra vonatkozna, hanem csak a dél-szerbiai rendszámú járművekre, ezzel szeretnék ugyanis kiszűrni azokat a szerbeket, akik Koszovóban élnek, de nem hajlandóak ott bejelenteni járműveiket. Egyelőre azonban nem derült ki, hogy voltaképpen mely szerb járműveket tiltanák ki Koszovóból. A pristinai Economia Online című gazdasági portálnak Izmi Zeka azt is elárulta, hogy pártja, a kormányzó Koszovói Demokrata Párt (PDK) kezdeményezte a százszázalékos vám bevezetését a Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából érkező árukra, és további szigorításokat terveznek.

 

A Likud célja, hogy legalább negyven mandátumot szerezzen az április 9-i előrehozott parlamenti választáson – minderről Miri Regev sportminiszter beszélt a párt egyik rendezvényén. Az Israel Hayom összeállítása szerint az Eilatban tartott találkozón elhangzott az is, hogy Benjamin Netanjahu vezetésével sikerült jelentősen javítani a biztonsági helyzetet Izraelben, míg az ellenzék erre alkalmatlan lenne. A részt vevők úgy látják, hogy csak a Likud vezetésével lesz képes megfelelni Izrael azoknak a kihívásoknak, amik a jövőben várnak rá.

 

Az izraeli hadsereg megtalálta a Libanonból induló és Izrael területére vezető hatodik, egyben utolsó alagutat, amelyet a Hezbollah síita szervezet ásott ki támadások elkövetésének céljából. Az ötvenöt méterrel a föld felszíne alatt futó, két méter magas és egy méter széles alagútban síneket is lefektettek harci eszközök szállításának megkönnyítésére. A nyugati határszakaszon, Libanonban több száz méter hosszan haladó, Ramíja libanoni falutól induló járat néhány tucat méterre a határtól, Izrael fenségterülete alatt ért véget. A még befejezetlen vágatot a következő napokban fogják felszámolni a hadsereg műszaki alakulatai.  A katonai szóvivők bejelentették, hogy ezzel lezárták a december elején megindított, Északi Pajzs fedőnevű hadműveletet, amelynek során a gázai határszakaszon kifejlesztett eszközök segítségével feltárták és megsemmisítették a Libanonból izraeli területre átnyúló föld alatti utakat.

 

Gazdaság:

 

Négyezren szerezhetnek térítésmentesen nehézgépjárműre szóló jogosítványt, a mintegy 4 milliárd forintos belföldi forrásból 2400 tehergépjármű-vezető és 1600 autóbusz vezető képzése valósulhat meg a következő években – közölte Varga Mihály. A pénzügyminiszter elmondta, a programban résztvevők a képzést követően nagyobb hozzáadott értéket adó munkaköröket is betölthetnek, ami a közúti áruszállítás versenyképességét is nagymértékben növelheti. A gazdaság növekedésének köszönhetően az utóbbi időszakban jelentősen nőtt a foglalkoztatás a versenyszférában, miközben az ország egyes területein, bizonyos ágazatokban, munkakörökben munkaerőhiány alakult ki – közölte a tárcavezető.

 

Időjárás:

 

Hazánkban hétfőn délelőtt többfelé felszakadozik a felhőzet, a Tiszántúlon maradhat erősen felhős az ég. A felhős tájakon havas eső kialakulhat, másutt nem várható jelentős mennyiségű csapadék. Délután jellemzően közepesen felhős lesz az ég, több órás napsütés várható. A felhőátvonulásokból hózáporok, záporok kialakulhatnak. A szél napközben viharos északnyugati lesz. Hajnalban -1, 4 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke -1, 4 fok között alakul. Késő este -4, 1 fok lesz. Hétfőn kettősfront érkezik. A front hatására görcsös és gyulladásos panaszok jelentkezhetnek. A front mögött hideg levegő áramlik fölénk, emiatt többen vérnyomás-ingadozást tapasztalhatnak és megnő az infarktus kialakulásának kockázata. A szél nagy területen viharossá fokozódik, a szeles időben intenzív fejfájás, ingerlékenység és nyugtalanság jelentkezhet. A közelekdés során a viharos széllökések jelentik a fő veszélyt. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.