hírlevél 18-10-25 (mázl tov!, viki és wiki – extra kérés, csáky zsinagóga, bár micvá, bát micvá, tv2 dokumentumfilm, rtl műsor)

hírlevél 18-10-25 (mázl tov!, viki és wiki – extra kérés, csáky zsinagóga, bár micvá, bát micvá, tv2 dokumentumfilm, rtl műsor)

Radnóti Zoltán

Kedves Barátaink!

—— hagyomány
Az „atyák mondásai” misnai traktátus Ábrahám 10 megpróbáltatásáról beszél, amelyiket ki kellett állnia a saját, megtalált és megkapott zsidóságáért. A tizedik, a legnehezebb: Izsák megkötözése, kvázi felhívás arra, hogy áldozza fel a fiát. Erről olvasunk a héten a Tórából.
Mindannyiunk elött voltak már próbatételek, és utáljuk is azokat. Mindegyik egy – egy választás. Esélyt kapunk, hogy a saját igazságunkat kinyilatkoztassuk.
Ez a kinyilatkoztatás nem egy természetes folyamat, hiszen vannak a születésünk pillanatában már a készen kapott tények (pl szülök, születési hely, közösség és ezzel párhuzamosan a tehetség, a tulajdonságok, hajlamok, stb)
Ám az ember tettei, döntései megváltoztathatják a született tulajdonságait.
Nyugalomban ez nem ismerszik fel… Nem derül ki, mit is akarunk, hiszen csak megyünk előre, ösztönösen a bevállt úton.
A próbatétel valami olyasmi, amikor Isten/véletlen egy olyan helyzet elé állít bennünket, aminek megoldásához már a neveltetésünk és a született képességeink kevesek sőt nem is segítenének, hanem önmagunkkal állunk szemben.
A próbatétel egy tükör, ahol láthatod ki is vagy te valójában.
A próbatétel, a bennünk élő született ösztönök és a bennünk élő isteni érzelmek furcsa csatája ez.
Ám a próbatétel nem egy sima „felmérő”, amin túl kell lenni és lehetőleg nem megbukni benne, hanem arról is szól, hogy önemgunkat „felmérjük”. A lelki erőnket.
Ne feledjük el a zsidóság legősibb és legelső tanítását: minden emberben isteni lélek van. A világ létező legerősebb ereje, az egyedüli, ami képes az élettelen anyagból élő embert teremteni.
A próbatétel a világ legnehezebb dolga ám lehet a világ lecsodásabb felfedezése is. Lehet megijedni tőle, az nagyon emberi, ám fedezzük fel benne / általa a bennünk élő isteni részt
—– sábát —
hetiszakasz: Vájérásábát: 17:19 – 18:22
rajzfilm:


PÉNTEK:17:00 Pirké Ávot tanulás – Megyeri J. A.
18:00 – délutáni ima majd szombatfogadás, majd kiddus
*** pészáhig a pénteki esti kezdés: 18.00 ***
dvár Tóra: Erős Ila
SZOMBAT:
8.30: ima-szöveg gyakorlás és törvények – Radnóti
9.00: reggeli ima – majd kiddus
dvár Tóra: – Jávor Judit
kb. 12:30: Heti kérdés – Radnóti
—– Ima a jövő hétenhétfő: 7:00
csütörtök: 8:00 – munkaszüneti nap
(köszönöm, hogy a múlt héten nélkülem is megvoltatok!)
—– Tanulás a jövő héten:
A fentebb olvasottakon kívül…1)A zsidóság alapjai tanfolyam ezen a héten 2x is lesz
a) vasárnap 18.10 (tíz perc csúszás, a késők kedvéért)b) csütörtök kb. 9.30 (reggeli ima után) – munkaszüneti naplásd: docs.google.com/spreadsheets/d/1yrh74ndpOErIhBH0ADVBYeGItFQoF0RemEFgrmdEEeI/edit#gid=72)[email protected]3)Ettől a héttől kezdve kéthetente vasárnaponként 17.00-17.40 között a Csáky utcai zsinagógában tanítok közösségi kötődésű rabbinikus döntvényeket. Ez a hét lesz az első!
—- Károly ádám bár micvá
Múlt szombaton Ádám nagyon nagyon ügyes volt. Hibátlanul olvasta fel a Tórát. Gratulálok! Csak így tovább!
—- Stern Lea bát micvá
Most vasárnap lesz. Kezdés: 15.00
—- Herskovitz Eszter megszületettMéghozzá csütörtökönAnyukája, Lövy Évi és apukája Kobi is nagyon jól vannak… Képek mellékelve!
– Gyerek óvoda kér(d)ésSzörényi Viki levelét másolom ide, ki tud segíteni????Szia Zoli,
Esztinek új, lehetőség szerint gyermekközpontú ovit keresünk a 11. kerületben, vagy a környékén max fél órás távra bkv-val, esetleg autóval.
Tudsz esetleg tanácsot adni, hova, melyik intézményhez lenne érdemes fordulni, vagy hogy ki tudna segíteni, kinek van jó tapasztalata az egyes helyekkel kapcsolatban, ahova érdemes lenne jelentkezni akár várólistára is. Jelenlegi preferenciáink leginkább a személyközpontúságra terjednek ki, mivel gyermekünk egyéniségének megtartása, egészséges lelki-, és személyiségfejlődése a legfontosabb, a vallási élet szabályait és szokásait pedig igyekszünk átadni neki otthon, zsinagógai környezetben, és egyéb módokon.
Minden segítő szándékért, javaslatért, tanácsért nagyon hálásak vagyunk,

——- Filmajánló:
– 10 perces film, amiben a Bét Sálomnak nagy szerepe van:supertv2.hu/musoraink/magellan/27541_oroklodo-traumak.html
– Szombat este at RTL klub „fókusz plusz” műsorában pedig én leszek…kezdés: 18.55

——- November 7-i programajánlówww.facebook.com/events/1902379996519686/
Lemezbemutató koncertet ad a Beyn Hayamim zenekar!
Legyen ön is tanúja annak, amikor az ősi, a tradicionális, és a bibliai összekeveredik a szimfonikus-rockkal és akár az operával.
Hallgassa meg, hogyan talál rá a funky a progresszív világzenére, jöjjön el arra a koncertre, ahol a muzsikusok, akár egy jazz koncerten többször kapnak főszerepet. A Beyn Hayamim zenei sokszínűséggel és összetettségével a Teremtő világát és az Ő Tóráját akarja utánozni. Nézzék meg azt a showt, ahol izraeli örökzöld dallamok együtt hallhatók Dávid zsoltáraival és a középkor imáival. Négyezer év két órában.

—– zs-média
– pilpul 75


– nagyon durva
akibic.hu/2018/10/25/a-holokauszt-mar-kevesbe-fontos-horthy-nepszerusege-pedig-egyre-novekszik/
– egy régebbi cikkem, ám ma is aktuális24.hu/poszt-itt/2018/07/09/radnoti-rabbi-miert-utaljuk-a-hajlektalanokat/
www.mazsihisz.hu/2018/10/25/az-izraeli-kormanyfo-puccsal-vadolta-meg-az-allamelnokot-es-egy-likud-politikust-12153.html

—— 6 – pár perces – rövidfilm izraelről: (Fináli Gábor gyűjtése)
– 1913